Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nava cu cereale ucrainene lovită de ruşi în Marea Neagră se afla la 55 de km distanţă de România

Război în Ucraina. După ce săptămâna trecută o dronă rusească a căzut în Tulcea, acum o rachetă rusească a lovit o navă comercială în apele Mării Negre provoacând reacţii la nivel înalt. Inclusiv Ministerul de Externe a condamnat, printr-un comunicat, atacul Rusiei. Asta în timp ce Kremlinul flutură, din nou, ameninţarea nucleară. Vladimir Putin spune că Statele Unite şi NATO ar fi direct implicate în război, dacă vor permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune. 

de Marius Gîrlaşiu

la 13.09.2024 , 14:28

Nava cu cereale ucrainene lovită de ruşi în Marea Neagră se afla la 55 de km distanţă de România
Nava cu cereale ucrainene lovită de ruşi în Marea Neagră se afla la 55 de km distanţă de România - Telegram

Nava comercială încărcată cu cereale a fost lovită de racheta lansată de armata rusă la doar 55 de km distanţă de localitatea Sfântu Gheorghe din Tulcea, în afara apelor teritoriale ale României, dar în zona economică exclusivă a ţării noastre. Nava a plecat din portul ucrainean Cernomorsk din regiunea Odesa şi avea ca destinaţie Egipt unde urma să ducă grâu. Ministerul de Externe de la Bucureşti a condamnat ferm atacul rusesc şi a transmis că este vorba despre o escaladare fără precedent în regiunea Mării Negre. 

A existat şi o convorbire telefonică între Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre încălcarea spaţiului aerian al României în urma atacurilor cu drone ale Rusiei și atacarea navei comerciale care transporta cereale ucrainene în Marea Neagră. 

Între timp, Vladimir Putin ameninţă SUA şi NATO în contextul în care Londra şi Washingtonul ar putea da undă verde Ucrainei pentru a lovi cu rachete de croazieră occidentale ţinte din interiorul Rusiei. Dacă se va întâmpla acest lucru, potrivit lui Vladimir Putin, ar însemna că SUA şi NATO sunt direct în război cu Rusia 

Articolul continuă după reclamă

Războiul pare tot mai aproape de România

Pe acelaşi subiect

Garda de Coastă a transmis joi că o navă civilă, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, a cerut, în noaptea de 11 spre 12 septembrie, schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa, întrucât la bordul navei a avut loc a explozie.

Nava se afla la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sfântu Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) şi a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie, iar comandantul a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor.

"Nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare şi supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate. Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă", se precizează în comunicat. Totodată, se menţionează că "până în acest moment nu a fost necesară intervenţia poliţiştilor de frontieră pentru salvarea de vieţi omeneşti pe mare în acest caz".

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Nava cu cereale ucrainene lovită de ruşi în Marea Neagră se afla la 55 de km distanţă de România