Fragmente din craniul lui Beethoven, donate unei universități din Viena. Compozitorul ar fi cerut special ca trupul să îi fie studiat după moarte
Un om de afaceri american a donat unei universități din Viena fragmente care par să fi aparținut craniului celebrului Ludwig van Beethoven. Fragmentele vor fi studiate de specialiștii austrieci, anunță BBC.
De Redactia Observator la 21.07.2023, 10:35Omul de afaceri a declarat că a găsit fragmentele în anul 1990, într-o cutie mică pe care era inscripționat "Beethoven". Cutia se afla în interiorul unui seif de familie deținut de o bancă franceză. Se crede că un medic, o rudă îndepărtată a americanului, a primit fragmentele în 1863, după ce oasele lui Beethoven au fost exhumate pentru a fi studiate.
Fragmentele, deja studiate în SUA, au "o mare valoare"
În total, există 10 fragmente, inclusiv două bucăți mai mari, una din spatele capului și una din partea dreaptă a frunții. Un medic legist austriac a declarat că fragmentele, care au fost deja studiate în SUA, au "o mare valoare".
De asemenea, rectorul Universității de Medicină din Viena, Markus Mueller, a declarat că este extrem de important ca rămășițele să fie manipulate într-un mod responsabil. "Este vorba despre găsirea echilibrului corect între interesul public și respectul pentru o persoană decedată", a spus el.
Beethoven ar fi cerut ca trupul să-i fie studiat după moarte
Beethoven s-a născut la Bonn în decembrie 1770 și a murit pe 27 martie 1827. El a avut o sănătate precară o mare parte din viață și, conform unor informații, a cerut în mod explicit ca trupul să-i fie studiat după moarte.
La începutul acestui an, cercetătorii conduși de Universitatea Cambridge au analizat cinci șuvițe de păr pentru a secvenția genomul compozitorului și au dezvăluit că Beethoven avea o predispoziție genetică la boli de ficat. Specialiștii au mai stabilit că Beethoven a avut hepatita B cu câteva luni înainte de moartea sa.