Friedrich Merz pune la îndoială longevitatea NATO "în forma actuală" şi avertizează că "americanilor nu le pasă prea mult de soarta Europei"
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, întrebat duminică dacă NATO va rămâne în „forma sa actuală” până în iunie, în lumina comentariilor administrației președintelui american Donald Trump, spune că Europa trebuie să își creeze rapid o capacitate de apărare independentă.
De Redactia Observator la 24.02.2025, 09:48„Nu m-aș fi gândit niciodată că va trebui să spun așa ceva într-o emisiune TV, dar, după comentariile lui Donald Trump de săptămâna trecută... este clar că acestui guvern nu îi pasă prea mult de soarta Europei”, a declarat Merz pentru postul public german de televiziune ARD, după ce conservatorii săi au câștigat alegerile, relatează Reuters.
Săptămâna trecută, administrația Trump a șocat aliații europeni spunându-le că trebuie să aibă grijă de propria securitate și să se bazeze mai puțin pe Statele Unite, anunțând în același timp discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina fără a implica Europa.
Ce spune despre soarta NATO
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, i-a avertizat pe europeni că „realitățile strategice dure” vor împiedica SUA să se concentreze în principal pe securitatea Europei.
Referindu-se la summitul NATO programat pentru luna iunie, Merz a declarat că este curios să vadă „dacă vom mai vorbi atunci despre NATO în forma sa actuală sau dacă va trebui să stabilim mult mai rapid o capacitate de apărare europeană independentă”. Vineri, Merz a declarat pentru postul public de televiziune ZDF că Germania va trebui să accepte posibilitatea ca Trump să nu respecte fără restricții angajamentul de apărare reciprocă al NATO.
El a afirmat că acest lucru înseamnă că Berlinul ar putea fi nevoit să devină mai puțin dependent de SUA și în ceea ce privește umbrela sa nucleară și a pledat pentru discuții cu puterile nucleare ale Europei, Franța și Marea Britanie, cu privire la extinderea protecției lor nucleare. Merz, un transatlanticist, a fost mai dur împotriva Rusiei decât cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, sugerând că rachete Taurus cu rază medie de acțiune ar putea fi trimise Kievului sub domnia sa, ceea ce Scholz a respins cu strictețe.
Duminică, el a fost susținut de ministrul în exercițiu al economiei Robert Habeck, ai cărui Verzi ar putea face parte dintr-un nou guvern de coaliție cu conservatorii lui Merz. „Ne aflăm acum într-o situație unică din punct de vedere istoric. Americanii nu numai că nu lasă Europa în pace, dar lucrează împotriva Europei”, a avertizat Habeck.