Fumul toxic din SUA a ajuns în Europa
De mai bine de o săptămână, locuitorii din Oregon, California şi Washington respiră cel mai toxic aer de pe planetă.
De Redactia Observator la 16.09.2020, 15:36- De la începutul anului, incendiile din Statele Unite au ars peste 1 milion 200 de hectare de vegetaţie.
- Mai grav este însă că oraşe întregi au fost arse din temelie.
Nivelul de monoxid de carbon din atmosferă este de 10 ori peste limita normală. Iar acesta ar putea persista timp de o lună.
Mai grav este însă că fumul toxic a fost purtat de vânt până pe coasta de Est a Statelor Unite, traversând Oceanul Atlantic până în Europa.
Heather Yourex-West, jurnalist Global News: Problema este că inhalarea fumului de la incendii poate provoca inflamaţii la plămâni, iar acea inflamaţia vă poate face mai predispus la infecţii precum cele provocate de COVID-19.
În Oregon, 10 la sută dintre cei care au ajuns în ultimele zile la camera de gardă aveau probleme de respiratorii provocate de fumul dens.
Printre simptome se numără şi ochii roşi, dureri de gât, tuse sau dureri în piept. Locuitorii sunt îndemnaţi, prin urmare, să nu iasă din case şi să îşi închidă geamurile şi uşile. Nu toţi urmează însă recomandările autorităţilor.
Locuitor din Portland: Nu cred că ar fi trebuit să ieşim afară, dar în acelaşi timp, am stat închişi în case luni de zile. Deci este greu să spui ce e bine şi ce e rău.
În timp de pandemie, masca capătă astfel o nouă utilitate pentru americani. Cea de a-i proteja împotriva particulelor toxice din aer.
Kamala Harris, candidat la vicepreşedinţie: Dacă nu ar fi fost COVID, tot ar fi trebuit să purtăm măşti acum. Aerul poate fi toxic.
De la începutul anului, incendiile din Statele Unite au ars peste 1 milion 200 de hectare de vegetaţie. O suprafaţă record.
Mai grav este însă că oraşe întregi au fost arse din temelie. Oamenii au privit neputincioşi cum casele lor sunt tranformate în ruine. În total, peste patru mii de clădiri au fost distruse de incendiile istorice din vestul Statelor Unite.