Antena LIVE

Curs valutar

Video

Furie după alegerile din Georgia. Peste 20.000 de protestatari, în fața parlamentului din Tbilisi: "Ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul!"

Preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili, a denunţat luni la o manifestaţie convocată de opoziţie în faţa parlamentului de la Tbilisi "furtul" alegerilor legislative de către partidul de guvernământ Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze şi a promis revenirea Georgiei "pe drumul european", transmite agenţia EFE.

De la 28.10.2024, 21:43
WhatsApp
Zurabişvili, în faţa manifestanţilor: ''Ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul!'' X

Partidul Visul Georgian a obţinut o majoritate de 53,92% în alegerile legislative desfăşurate sâmbătă, faţă de 37,78% cât au obţinut împreună un grup de patru formaţiuni pro-occidentale de opoziţie, care nu recunosc rezultatul scrutinului şi susţin că acesta ar fi fost viciat de fraude şi de interferenţe ruseşti şi cer "desfăşurarea de noi alegeri sub o administraţie internaţională".

Acuzații după alegeri: "Ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul!"

"Nu am pierdut alegerile, ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul!", a clamat preşedinta Zurabişvili în faţa celor peste 20.000 de manifestanţi care au răspuns apelului său de a veni la protest. "Jur că voi fi alături de voi pe drumul european până la capăt", a continuat ea, adăugând că a discutat cu şase preşedinţi, dintre care "niciunul nu a recunoscut" alegerile câştigate de partidul Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze, acuzat de opoziţie şi Occident de afinităţi cu Kremlinul.

Pe acelaşi subiect

"Toţi spun că trebuie să investigăm asta până la capăt, probabil cu ajutor internaţional", a mai spus preşedinta Zurabişvili despre discuţiile sale cu respectivii şase preşedinţi, ea susţinând că furtul la urne a fost "fără precedent, unic, masiv şi sistematic". A fost "o operaţiune specială, ne-au furat Constituţia şi parlamentul", a insistat ea, după ce mai devreme vorbise despre "o operaţiune specială rusească" şi o "metodologie" rusească, relatează Agerpres.

De partea sa, premierul Irakli Kobajidze a declarat înaintea manifestaţiei convocate de opoziţie că nu va tolera subminarea ordinii constituţionale. "Opoziţia şi organizaţiile neguvernamentale care o susţin nu acceptă rezultatele electorale şi încearcă să se opună sistemului constituţional în Georgia. Dar nimeni nu va putea submina ordinea constituţională în ţara noastră", a indicat premierul.

În campania electorală, Kobajidze a acuzat opoziţia că în cazul preluării puterii ea ar putea implica Georgia într-un nou război cu Rusia, după cel pierdut în anul 2008 într-un conflict pentru controlul asupra provinciilor separatiste pro-ruse Abhazia şi Osetia de Sud, unde Rusia are în prezent baze militare.

Viktor Orban, vizită surpriză

În sprijinul lui Kobajidze a sosit luni la Tbilisi într-o vizită surpriză premierul ungar Viktor Orban. "Georgia este un stat conservator, creştin şi pro-european", a scris acesta pe reţeaua socială X. "În loc să li se dea lecţii inutile, ei au nevoie de sprijinul nostru pe drumul european", a adăugat Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, context în care Comisia Europeană s-a delimitat de vizita sa şi a cerut investigarea neregulilor semnalate de observatorii internaţionali la alegerile din Georgia.

Orban este însoţit de miniştrii săi ai economiei, finanţelor şi externelor, cel din urmă, Peter Szijjarto, afirmând că "alegerile din Georgia nu au fost câştigate de cei desemnaţi de Bruxelles şi de curentul liberal, ci mai degrabă de partidul de guvernământ pro-suveranitate, pro-pace şi pro-familie care pune în mod deschis interesele naţionale pe primul plan".

Potrivit observatorilor internaţionali, scrutinul de sâmbătă "s-a desfăşurat în contextul unei puternice polarizări şi într-o atmosferă marcată de îngrijorările asupra legislaţiei recent adoptate", referire la legea "agenţilor străini" adoptată în luna mai şi descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept "lege rusească", întrucât aceasta obligă mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Observatorii internaţionali, din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODHIR), au mai remarcat buna organziare a scrutinului, rata ridicată a prezenţei la urne şi varietatea alternativelor, dar au denunţat acţiuni de coerciţie faţă de unii alegători angajaţi în sistemul public. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

protest alegeri georgia
Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat...
Fanatik.ro
Publicat 28.10.2024
Până când putem da vina pe părinți?
spotmedia.ro
Publicat 27.10.2024
Panourile solare ieftine schimbă lumea: Este ceva de neoprit
spotmedia.ro
Publicat 26.10.2024
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani își pot construi case pe...
Gandul
Publicat 28.10.2024
Un fost deținut rus trimis pe frontul din Ucraina și-a împușcat camarazii care...
Adevărul
Publicat 28.10.2024
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare:...
A1
Publicat 25.10.2024
Horoscopul zilei de 29 octombrie 2024. Berbecii se relaxează. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.10.2024
Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce...
spynews.ro
Publicat 28.10.2024
Vinicius NU ia Balonul de Aur 2024! Fabrizio Romano, anunț-șoc: „Nimeni de la...
GSP
Publicat 28.10.2024
Sanda Țăranu îi dă replica Marinei Voica, vecina ei din Breaza. De ce a pus...
Click.ro
Publicat 28.10.2024
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste...
Useit
Publicat 27.10.2024
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage...
Redacţia.ro
Publicat 26.10.2024
CTP, după dezbaterea Maia Sandu-Alexandr Stoianoglo: „Schimonosirea limbii...
libertatea.ro
Publicat 28.10.2024
Decizia lui Kate Cassidy de a părăsi Argentina „o va bântui pentru tot restul...
ZU
Publicat 28.10.2024
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Hello taste
Publicat 28.10.2024
Semnele travaliului. Cum știu mămicile că se apropie momentul nașterii
Deparinti
Publicat 28.10.2024
Cerințele atipice pe care le au candidații la interviul de angajare:...
ziare.com
Publicat 28.10.2024
Berk Oktay publică o fotografie emoționantă alături de fiica sa. Actorul își...
Happy
Publicat 25.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de sigur este să-ți trosnești gâtul. Ce se poate întâmpla dacă adopți...
Medicool
Publicat 28.10.2024