Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Preşedintele Georgiei a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele scrutinului

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a cerut duminică oamenilor să iasă în stradă luni seara pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor parlamentare disputate de sâmbătă, după ce comisia electorală a anunţat că partidul de guvernământ le-a câştigat, informează Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.10.2024 , 22:18

Preşedintele Georgiei a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele scrutinului - Profimedia

Partidul Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, a declarat comisia, în timp ce partidele de opoziţie au contestat rezultatul, iar observatorii au raportat încălcări semnificative. Salome Zurabişvili, o fostă aliată a formaţiunii politice Visului Georgian, a devenit un critic feroce al partidului de guvernământ. Ea a declarat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului şi a vorbit despre vot ca despre o operaţiune specială a Rusiei.

Salome Zurabişvili a cerut georgienilor să protesteze luni seara în centrul capitalei

"Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian", a declarat ea, conform AFP. Preşedinta Georgiei nu a clarificat dacă consideră că Rusia a avut un rol direct în alegeri. "A fost o fraudă totală, o eliminare totală a voturilor voastre", le-a spus reporterilor Salome Zurabişvili, flancată de liderii partidelor de opoziţie georgiene.

Articolul continuă după reclamă

Salome Zurabişvili a cerut georgienilor să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi "pentru a anunţa lumea că nu recunoaştem aceste alegeri". Cu buletinele din aproape toate secţiile de votare numărate, rezultatele scrutinului au fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile drept o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care urmăreşte o integrare rapidă în UE.

Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puţin decât a obţinut în 2020. Partidele de opoziţie pro-occidentale au obţinut 61 de locuri. Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în închisoare şi, de asemenea, foarte critic la adresa guvernului, a cerut, de asemenea,"demonstraţii masive" pentru a "a arăta lumii că luptăm pentru libertate", potrivit AFP.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Mergeţi să votaţi la alegerile parlamentare?
Observator » Ştiri externe » Preşedintele Georgiei a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele scrutinului