Antena LIVE

Furie în Rusia după ce mai multe state UE cer interzicerea turiștilor ruși în Europa. Germania se opune

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut miercuri statelor UE şi din G7 să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cereri similare fiind formulate anterior de şefele guvernelor din Estonia şi Finlanda, Kaja Kallas şi Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat joi Rusia stat susţinător al terorismului, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetăţenii ruşi, cu excepţia celor care participă la funeraliile unei rude apropiate. Germania se opune unui astfel de plan care a atras furia Kremlinului. Război Rusia - Ucraina, ziua 169 LIVE TEXT

De la 11.08.2022, 17:54
Furie în Rusia după ce mai multe state UE cer interzicerea vizelor pentru ruși în Europa. Germania se opune Profimedia

UE este îndemnată să introducă o interdicție de călătorie pentru turiștii ruși, relatează The Guardian. Președintele Volodimir Zelenski a spus într-un interviu pentru Washington Post că "cea mai importantă sancțiune" a fost "închiderea granițelor, pentru că rușii iau pământul altcuiva". Rușii ar trebui "să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia", susţine el.

Apelul președintelui ucrainean este susținut de premierul Estoniei, Kaja Kallas, care a scris pe Twitter că "vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului". "Este timpul să punem capăt turismului din Rusia. Nu mai eliberați vize turistice rușilor", a îndemnat ea. 

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a transmis aceleşi mesaj spunând la postul public YLE că "nu este corect că, în timp ce Rusia duce un război agresiv și brutal în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să poată călători în Europa, să poată fi turiști."

Finlanda a transmis anterior că un număr tot mai mare de ruși au început să treacă granița de peste 1000 de km dintre cele două țări pentru a face cumpărături în magazinele de frontieră și pentru a călători în alte destinații din UE, de când restricțiile Covid au fost ridicate.

Pe acelaşi subiect

UE a interzis călătoriile aeriene din Rusia după invadarea Ucrainei în februarie. Ultima legătură feroviară de pasageri, între Sankt Petersburg și Helsinki, a fost suspendată în martie, dar rușii încă pot intra în Finlanda cu maşina. 

Finlanda a lansat săptămâna trecută un plan de limitare a vizelor turistice pentru ruși, dar a pus la îndoială dreptul legal de a impune o interdicție totală. Alte țări precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au înăsprit deja dramatic regulile de acordare a vizelor. Ambasada Letoniei la Moscova a încetat deja să le mai elibereze vize turistice cetăţenilor ruşi, cu excepţia persoanelor care participă la funeraliile unei rude apropiate.

Dar toate aceste ţări subliniază necesitatea unei decizii la nivelul UE în această privință, deoarece o viză eliberată de un membru al zonei Schengen nu poate fi refuzată de alta,  ceea ce înseamnă că rușii obișnuiți, care nu sunt vizați de sancțiuni individuale, pot folosi țările vecine ca zone de tranzit pentru a călători liber în întreaga regiune.

Ministrul bulgar al turismului, Ilin Dimitrov, a declarat miercuri că peste 50.000 de ruși au vizitat țara de la declanşarea invaziei până la sfârșitul lunii iunie. În special cei care deţin în Bulgaria proprietăți și apartamente și care călătoresc prin Istanbul. "Obstacolele și biletele scumpe nu îi opresc”, a spus el.

Miniștrii de externe ai UE urmează să discute problema la sfârșitul lunii august în Cehia. "La viitoarele reuniuni ale Consiliului European, această problemă va apărea și mai puternic. Părerea mea este că turismul ar trebui restricționat", a spus Sanna Marin. 

Nu toate ţările sunt de acord pe această temă. Ungaria, un aliat tradiţional al Rusiei, s-ar putea opune cu fermitate unei interdicții, în timp ce ţări cu comunități mari rusești, cum ar fi Germania, susțin că ar diviza familiile și ar pedepsi ruşii care se opun deja războiului din Ucraina.  

Olaf Scholz s-a pronunţat împotriva interzicerii vizelor turistice pentru ruşi

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi şi a amintit că la nivelul UE au fost adoptate sancţiuni pertinente împotriva persoanelor din jurul Kremlinului. ''Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a spus Scholz.

El a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin ''este cel responsabil pentru acest război'', nu ansamblul populaţiei ruse, iar o astfel de măsură generală de interzicere a vizelor pentru cetăţenii ruşi ''ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi''.

Şi Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării fezabilitatea unei interdicții generale de călătorie. Anumitor categorii de ruşi, precum jurnaliștii, disidenții, cei care au rude, ar trebui să li se acorde vize în toate circumstanțele.

Apelurile pentru o interdicția generală a vizelor au atras un răspuns plin de furiedin partea Kremlinului. "Orice încercare de a izola Rusia sau pe ruși este un proces care nu are perspective”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că măsura arată o "iraționalitate a gândirii de proporţii". 

Ți-a plăcut acest articol?

europa rusia vize
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024