Antena LIVE

Curs valutar

Furie în Rusia după ce mai multe state UE cer interzicerea turiștilor ruși în Europa. Germania se opune

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut miercuri statelor UE şi din G7 să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cereri similare fiind formulate anterior de şefele guvernelor din Estonia şi Finlanda, Kaja Kallas şi Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat joi Rusia stat susţinător al terorismului, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetăţenii ruşi, cu excepţia celor care participă la funeraliile unei rude apropiate. Germania se opune unui astfel de plan care a atras furia Kremlinului. Război Rusia - Ucraina, ziua 169 LIVE TEXT

De la 11.08.2022, 17:54
WhatsApp
Furie în Rusia după ce mai multe state UE cer interzicerea vizelor pentru ruși în Europa. Germania se opune Profimedia

UE este îndemnată să introducă o interdicție de călătorie pentru turiștii ruși, relatează The Guardian. Președintele Volodimir Zelenski a spus într-un interviu pentru Washington Post că "cea mai importantă sancțiune" a fost "închiderea granițelor, pentru că rușii iau pământul altcuiva". Rușii ar trebui "să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia", susţine el.

Apelul președintelui ucrainean este susținut de premierul Estoniei, Kaja Kallas, care a scris pe Twitter că "vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului". "Este timpul să punem capăt turismului din Rusia. Nu mai eliberați vize turistice rușilor", a îndemnat ea. 

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a transmis aceleşi mesaj spunând la postul public YLE că "nu este corect că, în timp ce Rusia duce un război agresiv și brutal în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să poată călători în Europa, să poată fi turiști."

Finlanda a transmis anterior că un număr tot mai mare de ruși au început să treacă granița de peste 1000 de km dintre cele două țări pentru a face cumpărături în magazinele de frontieră și pentru a călători în alte destinații din UE, de când restricțiile Covid au fost ridicate.

Pe acelaşi subiect

UE a interzis călătoriile aeriene din Rusia după invadarea Ucrainei în februarie. Ultima legătură feroviară de pasageri, între Sankt Petersburg și Helsinki, a fost suspendată în martie, dar rușii încă pot intra în Finlanda cu maşina. 

Finlanda a lansat săptămâna trecută un plan de limitare a vizelor turistice pentru ruși, dar a pus la îndoială dreptul legal de a impune o interdicție totală. Alte țări precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au înăsprit deja dramatic regulile de acordare a vizelor. Ambasada Letoniei la Moscova a încetat deja să le mai elibereze vize turistice cetăţenilor ruşi, cu excepţia persoanelor care participă la funeraliile unei rude apropiate.

Dar toate aceste ţări subliniază necesitatea unei decizii la nivelul UE în această privință, deoarece o viză eliberată de un membru al zonei Schengen nu poate fi refuzată de alta,  ceea ce înseamnă că rușii obișnuiți, care nu sunt vizați de sancțiuni individuale, pot folosi țările vecine ca zone de tranzit pentru a călători liber în întreaga regiune.

Ministrul bulgar al turismului, Ilin Dimitrov, a declarat miercuri că peste 50.000 de ruși au vizitat țara de la declanşarea invaziei până la sfârșitul lunii iunie. În special cei care deţin în Bulgaria proprietăți și apartamente și care călătoresc prin Istanbul. "Obstacolele și biletele scumpe nu îi opresc”, a spus el.

Miniștrii de externe ai UE urmează să discute problema la sfârșitul lunii august în Cehia. "La viitoarele reuniuni ale Consiliului European, această problemă va apărea și mai puternic. Părerea mea este că turismul ar trebui restricționat", a spus Sanna Marin. 

Nu toate ţările sunt de acord pe această temă. Ungaria, un aliat tradiţional al Rusiei, s-ar putea opune cu fermitate unei interdicții, în timp ce ţări cu comunități mari rusești, cum ar fi Germania, susțin că ar diviza familiile și ar pedepsi ruşii care se opun deja războiului din Ucraina.  

Olaf Scholz s-a pronunţat împotriva interzicerii vizelor turistice pentru ruşi

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi şi a amintit că la nivelul UE au fost adoptate sancţiuni pertinente împotriva persoanelor din jurul Kremlinului. ''Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a spus Scholz.

El a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin ''este cel responsabil pentru acest război'', nu ansamblul populaţiei ruse, iar o astfel de măsură generală de interzicere a vizelor pentru cetăţenii ruşi ''ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi''.

Şi Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării fezabilitatea unei interdicții generale de călătorie. Anumitor categorii de ruşi, precum jurnaliștii, disidenții, cei care au rude, ar trebui să li se acorde vize în toate circumstanțele.

Apelurile pentru o interdicția generală a vizelor au atras un răspuns plin de furiedin partea Kremlinului. "Orice încercare de a izola Rusia sau pe ruși este un proces care nu are perspective”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că măsura arată o "iraționalitate a gândirii de proporţii". 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

europa rusia vize
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024