Furie și foc, a cincea zi de proteste în SUA, după ce un bărbat a murit în timpul unei arestări
Haosul şi violenţa au cuprins tot mai multe oraşe din Statele Unite, în a cincea zi de proteste faţă de brutalitatea poliţiei. Garda naţională a fost mobilizată în opt state federale şi în capitala ţării.
De Redactia Observator la 04.06.2020, 10:34- Protestatarii şi-au revărsat mânia asupra maşinilor de poliţie.
- Furia mulţimii s-a îndreptat şi împotriva ziariştilor.
Iar în numeroase metropole s-a interzis circulaţia pe timpul nopţii, în speranţa de a curma actele de vandalism. Preşedintele Donald Trump nu exclude desfăşurarea armatei în zonele cu cele mai ample incidente. Totul a pornit de la cazul unui bărbat de culoare din Minneapolis care a murit în timp ce era ţintuit la pământ de câţiva poliţişti.
Maşini incendiate, magazine jefuite şi devastate, confruntări violente cu forţele de ordine. Aşa arată în aceste zile străzi şi chiar pieţe centrale din mari oraşe americane: Atlanta, Los Angeles, Philadelphia şi chiar New York.
Cele mai grave incidente au avut loc la Minneapolis. Oraşul în care, acum câteva zile, George Floyd a murit culcat la pământ, imobilizat cu genunchiul pe gât de un poliţist.
Chiar în prima noapte de violenţe, staţia de poliţie a fost incendiată, după ce fusese evacuată.
Dan Bord: Când au dat foc la stația de poliție a fost un moment simbolic. A fost șocant dar și impresionant!
Poliţistul vinovat a fost inculpat pentru omor dar mânia oamenilor nu s-a stins. După patru nopţi de confruntări, primăria a interzis circulaţia pe timpul nopţii. I-au urmat exemplul şi alte oraşe unde, de asemenea, protestele au degenerat.
Sute de oameni au fost arestaţi după ce manifestaţiile, la început paşnice, au degenerat în acte de violenţă şi vandalism. Protestatarii şi-au revărsat mânia mai ales asupra maşinilor de poliţie.
Şi nu doar la Minneapolis, deoarece oamenii şi-au amintit că şi în alte părţi, forţele de ordine s-au comportat violent mai ales faţă de populaţia de culoare. Noi incidente revoltătoare au fost filmate chiar în timpul actualelor proteste.
Dar furia mulţimii s-a îndreptat şi împotriva ziariştilor, indiferent de orientarea lor. După ce sediul CNN din Atlanta a fost vandalizat, la Washington, la doi paşi de Casa Albă, un reporter al postului rival, Fox News, a fost huduit şi alungat de protestatari.
În acest timp, la Minneapolis, o corespondentă de presă suedeză a fost rănită de un glonţ de plastic tras de poliţie.
Aceasta după ce o echipă CNN fusese reţinută fără un motiv clar, în timpul unei transmisii în direct. În faţa escaladei violenţelor, preşedintele Donald Trump a promis că ordinea va fi restabilită cu orice preţ.
Donald Trump: Nu putem şi nu trebuie să permitem unei mici grupări de criminali şi vandali să ne distrugă oraşele şi să ne devasteze comunităţile. Trebuie să apărăm drepturile fiecărui cetăţean de a trăi ferit de violenţă, pagube sau teamă.
Pentagonul a anunţat că mai multe unităţi militare au fost puse în stare de alertă, pentru a fi gata să intervină în câteva ore. Deocamdată, guvernatorii mai multor state au mobilizat Garda Naţională, formată din rezervişti.
În paralel se înmulţesc şi apelurile la calm, deocamdată fără mult succes.