Antena LIVE

Curs valutar

Georgia acuză că ruşii au ucis un civil şi au capturat un al doilea la graniţa cu Osetia de Sud. UE condamnă actul

Un cetăţean georgian a fost ucis luni de soldaţi ruşi în apropiere de regiunea separatistă Osetia de Sud, aflată sub controlul Moscovei după invazia sa din 2008, a anunţat Tbilisi.  Premierul georgian Irakli Garibaşvili a declarat luni seara că un cetăţean georgian a fost împuşcat mortal şi un altul a fost reţinut de trupele ruseşti în apropierea satului Kirbali, aflat lângă graniţa de facto dintre Georgia şi republica separatistă Osetia de Sud.

De la 07.11.2023, 17:01
WhatsApp
Georgia acuză că ruşii au ucis un civil şi au capturat un al doilea la graniţa cu Osetia de Sud. UE condamnă actul Profimedia

Polițiștii ruşi de frontieră ruși au împuşcat mortal un cetățean georgian luni seară, în apropiere de granița cu regiunea separatistă Osetia de Sud, susţinută de Moscova, a anunțat luni seară premierul georgian Irakli Garibashvili. "Incidentul confirmă încă o dată atmosfera dificilă de securitate de pe teren și vorbește despre consecințele grave ale ocupației", a spus Garibashvili într-un comunicat.

Acesta este primul incident soldat cu morţi în apropierea graniței cu Osetia de Sud după războiul scurt dintre Rusia și Georgia din 2008. După război, Rusia a recunoscut unilateral Osetia de Sud, unde are desfăşurate forţe din anii '90, și o altă regiune, Abhazia, și de atunci a amenințat că le va anexa.

Ruşii au ucis un cetățean georgian în apropiere de granița cu Osetia de Sud

Luni, "un cetăţean georgian a murit în urma tirurilor forţelor de ocupaţie ruse în apropiere de satul Kirbali, în municipalitatea Gori", au anunţat serviciile de securitate georgiene într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

Acestea nu au prezentat detalii privind identitatea victimei, nici nu precizat circumstanţele exacte ale morţii, dar au indicat că "un alt cetăţean georgian este deţinut ilegal". "UE condamnă cu fermitate uciderea unui cetăţean georgian şi reţinerea altuia de către gărzile de frontieră ruse la Kirbali. Cerem eliberarea sa imediată", a postat marţi pe X şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

"Prezenţa militară rusă în regiunile separatiste georgiene ocupate Abhazia şi Osetia de Sud este ilegală", a adăugat el. Potrivit France Presse, incidentul este unul rar, care intervine într-un context de tensiuni între cele două ţări vecine. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat la rândul său marţi că nu dispune de informaţii privind acest incident.

Locuitorii din regiune au declarat pentru postul local Pirveli TV că victima era un bărbat de 58 de ani care a fost împuşcat mortal de soldaţii ruşi în timp ce încerca, alături de alte persoane, să meargă să se roage într-o biserică în care autorităţile ruse au interzis accesul. Preşedinta pro-occidentală Salomé Zourabişvili, ale cărei puteri sunt limitate, s-a declarat "profund indignată de tirurile mortale ale forţelor de ocupaţie ruse asupra unui cetăţean georgian în timpul unei arestări ilegale".

Calificând violenţele drept "un atac flagrant împotriva statului georgian", preşedinta, aleasă în 2018, a îndemnat "comunitatea internaţională să condamne fără echivoc acţiunile Rusiei, care au încălcat de manieră flagrantă şi fără ruşine toate normele internaţionale". Tensiunile sunt puternice între Rusia şi Georgia de mai multe luni, pe fondul războiului din Ucraina.

Întrebat despre acest incident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi reporterilor că nu are nicio informaţie despre acesta.

Tbilisi a făcut demersuri pe lângă Bruxelles pentru a deveni ţară candidată la aderarea la UE la puţin timp după declanşarea invaziei ruse din Ucraina, anul trecut. Comisia Europeană urmează să-şi prezinte miercuri avizul privind cererea Georgiei de aderare la UE, ceea ce înseamnă că poate recomanda sau nu ca acestei ţări să-i fie acordat statut de candidat, cum s-a întâmplat deja în cazul Ucrainei şi Republicii Moldova. Aderarea la UE şi NATO, obiective înscrise în Constituţia Georgiei, se bucură, potrivit sondajelor, de susţinerea a peste 80% din populaţia Georgiei. 

POLITICO: Georgia va primit statutul de candidat la UE  săptămâna aceasta

Georgia şi-a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, alături de Ucraina şi Moldova, dar, spre deosebire de celelalte două ţări, nu a primit statutul de candidat şi i s-a cerut să implementeze mai întâi o serie de reforme. Comisia Europeană urmează să se pronunţe săptămâna aceasta cu privire la cererea de aderare a Georgiei şi, potrivit POLITICO, se aşteaptă ca aceasta să primească statutul de candidat, în ciuda preocupărilor legate de tendinţele pro-ruse ale guvernului aflat la putere şi de soarta fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, în prezent încarcerat şi cu o stare de sănătate în declin.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

civil georgia rusia
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să vă uitaţi pe telefon sau la televizor înainte de somn?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigantul olandez care face recrutări în România. Oferă salariu atractiv și...
Fanatik.ro
Publicat 05.02.2025
Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
100.000 de ouă au fost furate de la un magazin din SUA, după ce prețurile au...
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
L-am găsit pe celebrul general DIE Ristea PRIBOI, dispărut din viața publică...
Gandul
Publicat 04.02.2025
Au fost anunțate data și locul prezentării strategiei lui Donald Trump de a...
Adevărul
Publicat 05.02.2025
Cu ce problemă de sănătate se confruntă Lidia Buble. A avut nevoie de o...
A1
Publicat 05.02.2025
Horoscopul zilei de 6 februarie 2025. Racii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 05.02.2025
Simona Halep s-a retras din tenis: „Iau această decizie cu sufletul...
spynews.ro
Publicat 05.02.2025
A venit poate cea mai așteptată reacție! Patrick Mouratoglou, ȘAPTE cuvinte...
GSP
Publicat 05.02.2025
Ce beau italienii după fiecare masă, pentru a nu le pica greu mâncarea la...
Click.ro
Publicat 05.02.2025
De ce e periculos să întinzi hainele umede în casă, potrivit experților....
Useit
Publicat 05.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
Marcel Ciolacu s-a dus la Parlament cu documente legate de zborurile cu avioanele...
libertatea.ro
Publicat 05.02.2025
Cele mai importante momente de la Premiile Grammy 2025 pe care nu le-ai văzut la...
ZU
Publicat 05.02.2025
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Hello taste
Publicat 04.02.2025
Impactul somnului asupra emoțiilor copiilor. Cum poate regleaza odihna...
Deparinti
Publicat 05.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce...
BZI
Publicat 05.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze...
Medicool
Publicat 05.02.2025