Antena LIVE

Curs valutar

Grecia: Guvernul Tsipras acceptă reforme radicale

Acordul pentru salvarea Greciei, convenit la summitul zonei euro, obligă Grecia să aprobe și să aplice, într-un timp record, reforme vitale pe care le-a tot amânat de-a lungul vremii și să accepte mai multă supraveghere din partea creditorilor internaționali

De la 13.07.2015, 18:41
WhatsApp

Acordul pentru salvarea Greciei, convenit la summitul zonei euro, obligă Grecia să aprobe și să aplice, într-un timp record, reforme vitale pe care le-a tot amânat de-a lungul vremii și să accepte mai multă supraveghere din partea creditorilor internaționali

Foaia de parcurs adoptată de cei 19 membri ai zonei euro menționează că nu va fi suficient ajutorul oferit prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), Grecia urmând să fie nevoită, din luna martie 2016, să apeleze și la asistența tehnică și financiară a FMI.

De asemenea, înainte ca instituțiile creditoare să-și dea acordul final asupra unui nou program de ajutor financiar, Grecia va trebui să adopte rapid o serie de legi privind reforme imediate. Astfel, guvernul de la Atena are termen până miercuri să decidă asupra creșterii TVA și să adopte actele normative privind reforma sistemului de pensii, independența oficiului național de statistică și crearea unei autorități fiscale. Apoi, până cel târziu pe 22 iulie, trebuie adoptate codul de procedură civilă pentru a înlesni activitatea justiției și să fie transpusă în legislația greacă directiva privind restructurarea și dizolvarea instituțiilor de credit.

Abia după ce aceste schimbări legislative urgente vor fi realizate, guvernele statelor din zona euro vor putea mandata instituțiile — CE, BCE și MES — să negocieze cu Grecia un nou 'memorandum de înțelegere', care să grupeze condițiile unui al treilea program de asistență financiară.

Pe de altă parte, ultimele reforme propuse de guvernul grec vor trebui consolidate și completate cu măsuri precum: aplicarea clauzei deficitului zero, deschiderea sporită a piețelor prin măsuri care merg, de exemplu, de la orarele centrelor comerciale și până la regimul proprietății farmaciilor și brutăriilor, privatizarea operatorului rețelei de electricitate, modernizarea sistemului de negocieri colective și flexibilizarea pieței muncii sau eliminarea interferențelor politice în sistemul de guvernare al entităților financiare.

Guvernul Tsipras a acceptat și constituirea unui fond în care vor fi transferate 'active de valoare' pentru a fi privatizate sau rentabilizate. Fondul va fi stabilit în Grecia — nu în Luxemburg, cum s-a propus inițial — și va fi gestionat de autoritățile grecești, dar 'sub supravegherea instituțiilor europene'. Veniturile obținute în urma vânzării sau rentabilizării acestor active vor fi folosite pentru rambursarea noilor împrumuturi acordate Greciei prin intermediul MES, până la valoarea de 50 de miliarde de euro.

Autoritățile de la Atena s-au angajat de asemenea să înainteze, până pe 20 iulie, o primă propunere de restructurare și depolitizare a administrației și de reducere a costurilor cu funcționarea acesteia.

În plus, toate proiectele de lege în domenii relevante vor trebui discutate cu instituțiile europene înainte de a fi trimise parlamentului grec, iar toată legislația greacă ce contravine acordurilor semnate cu creditorii internaționali va trebui revizuită, cu excepția legii privind 'criza umanitară' provocată de sosirea masivă a imigranților clandestini.

În schimbul acestor concesii, partenerii europeni au acceptat că nevoile financiare ale Greciei sunt cuprinse între 82 și 86 de miliarde de euro și au recunoscut necesitatea urgentă a unei finanțări de 7 miliarde de euro până pe 20 iulie și a încă 5 miliarde de euro până la jumătatea lui august.

Având în vedere situația dramatică a băncilor grecești, acordul include și o rezervă cuprinsă între 10 și 25 de miliarde de euro pentru operațiunile de recapitalizare sau de lichidare.

Partenerii europeni au recunoscut de asemenea existența 'unei serioase preocupări față de sustenabilitatea datoriei' și promit să ia în considerare, dacă va fi necesar, 'măsuri adiționale', cum ar fi prelungirea scadențelor, dar au precizat că o nouă ștergere a datoriei externe a Greciei 'nu este posibilă'.

Pentru a susține creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă, Comisia Europeană va oferi în următorii 3-5 ani asistență guvernului grec în vederea utilizării eficiente a 35 de miliarde de euro din fondurile europene. De asemenea, executivul comunitar va aloca imediat un miliard de euro pentru impulsionarea investițiilor în Grecia.

Premierul Alexis Tsipras se va întâlni începând de luni după-amiază cu liderii principalelor formațiuni politice pentru a obține aprobarea acestui acord de către parlamentul de la Atena. Dar el pare să întâmpine o opoziție chiar în interiorul propriului partid Syriza (stânga radicală), mai mulți membri ai guvernului său afirmând deschis că se opun unor noi măsuri de austeritate.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

grecia
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024