Gropile de gunoi, adevărate cimitire pentru elefanţi. Animalele din Sri Lanka mor pe capete, otrăvite cu deşeuri
Ecologiștii și medicii veterinari avertizează că deșeurile de plastic dintr-o groapă de gunoi din Sri Lanka ucid elefanții din regiune. Încă două animale au fost descoperite fără viaţă, în weekend.
De Redactia Observator la 14.01.2022, 16:43Aproximativ 20 de elefanți au murit în ultimii opt ani, după ce au mâncat deşeuri de plastic de la groapa de gunoi din satul srilankez Pallakkadu. Localitatea e situată în districtul Ampara, la o distanţă de aproximativ 210 de kilometri de capitala Colombo, relatează AP News. În urma examinării animalelor moarte s-a dovedit că acestea înghițiseră cantități mari de plastic nedegradabil, a precizat medicul veterinar Nihal Pushpakumara. "Politenă, ambalaje alimentare, plastic, alte substanțe nedigerabile și apă. E tot ce am putut vedea la autopsie. Nu am găsit urme de hrană obişnuită, consumată şi digerată în mod normal de elefanţi", a adăugat el.
Elefanţii, pe cale de dispariţie în Sri Lanka
Elefanții, venerați în Sri Lanka, sunt pe cale de dispariție. Numărul lor a scăzut de la aproximativ 14.000 în secolul al 19-lea la doar 6.000 în 2011, potrivit primului recensământ al elefanților din țară. Animalele sunt din ce în ce mai vulnerabile din cauza degradării habitatului lor natural. Mulți elefanţi se aventurează mai aproape de așezările umane în căutarea hranei, iar unii sunt uciși de braconieri sau fermieri. Elefanții flămânzi caută mâncare la groapa de gunoi, consumând plastic, dar și obiecte ascuțite care le afectează sistemul digestiv, a mai spus Pushpakumara. "Atunci, elefanții încetează să mănânce și devin prea slăbiți pentru a-și susţine greutatea corpului. Când se întâmplă asta, nu mai pot consuma alimente sau apă, ceea ce le grăbește moartea".
În 2017, guvernul a anunțat că va recicla gunoiul din gropile din apropierea zonelor sălbatice pentru a preveni moartea elefanţilor. În plus, oficialii au declarat că vor fi ridicate garduri electrice pentru a ține animalele la distanţă. Până acum, însă, proiectele nu au fost implementate pe deplin.