Antena LIVE

Curs valutar

HARTĂ. Deşi ucrainenii au lansat o ofensivă în Kursk, au pierdut mai mult teritoriu decât au câştigat

Teritoriul controlat de armata ucraineană în regiunea rusă Kursk s-a micşorat în ultima săptămână în ciuda unei noi ofensive lansate de forţele Kievului, potrivit hărţilor de luptă actualizate de platforma de analiză militară "DeepState", apropiată armatei ucrainene. 

De la 09.01.2025, 15:26
WhatsApp
HARTĂ. Deşi ucrainenii au lansat o ofensivă în Kursk, au pierdut mai mult teritoriu decât au câştigat ISW

Armata ucraineană a trecut la ofensivă duminică, 5 ianuarie, în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde a lansat o incursine surprinzătare în august anul trecut, ocupând în jur de 1300 de km pătraţi, dar de atunci ruşii au lansat o contraofensivă prin care au recuperat mai bine de jumătate din teritoriu. 

Potrivit hărţilor de luptă ale canalului ucrainean "DeepState", teritoriul controlat de ucraineni în Kursk s-a micșorat între 1-8 ianuarie, în ciuda operaţiunilor ofensive. Teritoriul de la est de satul Novoivanivka a fost schimbat în zonă gri în loc de teritoriu controlat de ucraineni. Potrivit hărţilor "DeepState", ucrainenii ar mai controla în prezent jur de 400 de km pătraţi in Kursk. 

Ruşii se apropie de Sudja în Kursk

Şi analiştii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington au evaluat că forțele ruse au avansat în utimele zile în regiunea Kursk unde conduc operațiuni ofensive. "Imaginile geolocalizate publicate pe 8 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat în vestul satului Nikolaevka (nord-vest de Sudja) și la Makhnovka (sud-est de Sudja)" a evaluat ISW. 

Pe fondul, unei contraofensive lansate în luna septembrie de ruşi în Kursk, în urma căreia câştigau încet teren, trupele Kievului au lansat duminică un atac în direcţia satului Berdin, după patru luni de defensivă. Au reuşit să intre în sat, dar au fost oprite de trupele ruse, potrivit canalelor militare rusești de Telegram. Atacurile ucrainenilor în Berdin au continuat pe 7 şi 8 ianuarie, dar potrivit ruşilor, nu și-au putut consolida pozițiile în sat și au fost alungaţi.

Bloggerii militari ruşi au publicat mai multe filmări cu distrugerea blindatelor ucrainene şi care ar confirma că deţin controlul asupra așezării. În imagini ar apărea şi cadavre de soldați ucraineni, ceea ce ar fi o dovadă că trupele ucrainene au intrat într-adevăr în sat. Pe 6 ianuarie şi ruşii au început o ofensivă în Kursk în direcţia satelor Malaîa Loknîa, Sverdlikovo şi Leonidovo, reuşind să înainteze.

Analistul militar american Rob Lee a comentat pe X noua ofensivă a ucrainenilor, spunând că a fost o operaţiune relativ "mică", în care au fost implicate trupe de dimensiunea unui batalion (n.r.  40-50 de blindate şi 400 de soldaţi) iar obiectivele au fost "limitate" şi, cel mai probabil, concepute pentru a îmbunătăți poziția tactică. O ipoteză ar fi şi aceea că ucrainenii ar fi încercat "să profite de o rotație a unităților ruse/nord-coreene".

Un alt scenariu ar fi acela că ucrainenii ar fi încercat să oprească un atac asupra orăţelului Sudja, cu o populaţie de 5000 de oameni, principala localitate căzută sub control ucrainean în această provincie. Pentru că ruşii s-au apropiat la 3 km de Sudja, ucrainenii au lansat o ofensivă spre Berdin pentru a distrage trupele ruse. 

"Aparent forțele ucrainene nu au putut să cucerească Berdin sau vreun alt sat și nu este clar dacă și-au putut extinde controlul teritorial în Kursk. Va trebui să așteptăm și să vedem dacă Ucraina are planificată o operațiune ofensivă mai mare, așa cum așteaptă unele canale militare rusești", a comentat analistul american Rob Lee. 

De cealaltă parte, bloggerii militari ruşi au relatat mercuri că forțele ruse au avansat la nord-vest de Sudja lângă Malaîa Loknîa, Nikolaîevka, Staraîa Sorocina, Orlovka și Nikolaîevo-Darino; la nord-est de Sudja lângă Russkoie Porechnoie și Cherkasskoie Porechnoie; la est de Sudja lângă Bondarevka; iar la sud-est de Sujha lângă Makhnovka. Un canal militar rusesc de Telegram susține că forțele ruse au capturat Kositsa (la nord-est de Sudja) și că ruşii eliberează satul Pogrebki (la nord-vest de Sudjha). Nu există încă vreo confirmare vizuală în acest sens. 

Armata ucraineană, ordin să dețină teritoriu în Kursk 

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pe 6 ianuarie că poziția strategică a Ucrainei în Kursk este crucială pentru perspectiva unor negocieri viitoare. Trupelor ucrainene care luptă în Kursk li s-a ordonat "să dețină maximum de teritoriu până la inaugurarea lui Trump și începerea negocierilor", au declarat la începutul lunii decembrie soldați ucraineni pentru BBC News. "Pentru a-l schimba cu ceva mai târziu. Nimeni nu știe cu ce", a declarat un soldat. Volodimir Zelenski a declarat în toamnă că Vladimir Putin ar vrea să alunge forțele ucrainene din Kursk până pe 20 ianuarie "pentru a demonstra că are situația sub control".

Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina, după aproape trei ani de război, dar succesul neaşteptat al Ucrainei de a invada şi de a păstra o bucată de teritoriu rus ar putea ajuta poziţia sa de negociere, în timp ce ambele părţi se pregătesc pentru posibile discuţii de pace anul acesta.

Ambele tabere s-au străduit să-şi îmbunătăţească poziţiile pe câmpul de luptă înainte ca preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să depună jurământul pe 20 ianuarie. Trump a declarat în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului, dar fără a explica concret în ce mod. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

kursk razboi ucraina rusia ucraina ofensiva
Întrebarea zilei
Căutaţi un al doilea job?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Centrala pe gaz din România care va deveni cea mai mare din Europa. E așteptată...
Fanatik.ro
Publicat 09.01.2025
Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare
spotmedia.ro
Publicat 09.01.2025
Anii chiar trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Iată care este explicația
spotmedia.ro
Publicat 07.01.2025
Matematică de Cluj | Ce REST a primit un client, la o notă de 45.50 lei. A...
Gandul
Publicat 09.01.2025
Putin ar plănui anexarea Belarusului, pentru a-i face pe ruși să uite gustul...
Adevărul
Publicat 09.01.2025
Lino Golden și Delia nu se mai urmăresc în online. Cei doi au șters toate...
A1
Publicat 09.01.2025
Horoscopul zilei de 10 ianuarie 2025. Ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
CaTine
Publicat 09.01.2025
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce...
spynews.ro
Publicat 09.01.2025
"Noi am făcut o analiză a votanților lui Călin Georgescu". Ce a remarcat Remus...
GSP
Publicat 09.01.2025
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile...
Click.ro
Publicat 09.01.2025
Cele mai bune gadgeturi de la CES 2025: tehnologia care modelează viitorul
Useit
Publicat 09.01.2025
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea."...
Redacţia.ro
Publicat 09.01.2025
Noua metodă a Meta de verificare, împrumutată de Mark Zuckerberg de la Twitter,...
libertatea.ro
Publicat 09.01.2025
Madonna a fost surprinsă în aeroportul din New York alături de iubitul ei,...
ZU
Publicat 09.01.2025
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Hello taste
Publicat 09.01.2025
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Deparinti
Publicat 09.01.2025
Povești de succes cu români care au plecat de la zero și au reușit...
ziare.com
Publicat 09.01.2025
Tuba Büyüküstün, Burak Özçivit și Afra Saraçoğlu vor participa la Joy...
Happy
Publicat 09.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
A fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România. Boala...
Medicool
Publicat 09.01.2025