Antena LIVE

Curs valutar

Emil Hurezeanu, la Observator, despre o posibilă retragere a SUA din estul Europei: Nu fac acest lucru. Nu există niciun motiv

Statele Unite nu au niciun motiv să-și retragă trupele din estul Europei, a declarat ministrul Afacerilor Externe Emil Hurezean. Afirmațiile sale vin în contextul în care șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a avertizat că situația internațională este una dramatică, iar Rusia a cerut retragerea garanțiilor de securitate NATO la nivelul anului 1997, ceea ce ar exclude România de la aceste protecții. Negocierile dintre Rusia și SUA de la Riad au inclus solicitarea Moscovei de a retrage trupele americane din estul Europei, inclusiv din România.

De la 20.02.2025, 13:54
WhatsApp
Vezi și:

Întrebat despre o eventuală retragere a trupelor americane din estul Europei, acesta a subliniat că un astfel de scenariu nu este luat în calcul. "Nu există niciun fel de motiv pentru acest lucru", a spus şeful MAE.

Reporter: Ce s-ar întâmpla dacă SUA şi-ar retrage trupele din estul Europei?

Emil Hurezeanu: Nu există niciun fel de motiv pentru acest lucru.

Reporter: Care este poziţia României în legătură cu această schimbare a sferelor de influenţă?

Emil Hurezeanu: Nu avem o poziţie a unei schimbări inexistente. Încă nu există niciun fel de intenţie confirmată că sferele de influenţă pot fi schimbate sau redistribuite.

Reporter: MAE are informaţii potrivit cărora la Riad, americanii şi ruşii au discutat despre împărţirea sferelor de influenţă în Europa?

Emil Hurezeanu: Nu am aceste date acum. 

Reporter: Domnul Diaconescu spune că România a fost deja informată de partea americană în această privinţă.

Emil Hurezeanu: Au existat multe discuţii la Riad şi pe alte scene, unde se pregătesc sau au chiar loc negocieri în această fază. Ele nu sunt definitive, secvenţele se succed rapid, încă nu avem concluzii şi nu avem nici confirmări.

Reporter: Ce ar putea să facă România concret din punct de vedere diplomatic?

Emil Hurezeanu: Va trebui să facă tot ce trebuie să facă. Intrarea în ceea ce cerem de la început, în procesul de negociere. 

Negocierile SUA-Rusia stârnesc îngrijorări în Europa

Preşedintele interimar al României a participat ieri după-amiază la conferinţa de la Elysee legată de situaţia din Ucraina şi de securitatea din Europa. Înainte de discuţiile cu ceilalţi lideri europeni, Ilie Bolojan a avut o întâlnire între patru ochi cu Emmanuel Macron.

"Am reconfirmat parteneriatul stategic cu Franţa. De asemenea am reconfirmat încă o dată stabilitatea trupelor militare franceze în România, la solicitarea ţării noastre. Avem un contingent francez care contribuie, alături de celelelte contingente ale ţărilor aliate, ale statelor unite, la securitatea ţării noastre. Şi am confirmat că această prezenţă va fi consolidată în perioada următoare", a declarat Ilie Bolojan. 

A urmat o videoconferință la care au participat 19 şefi de stat şi de guvern din ţări membre ale UE şi NATO, unde principale teme dezbătute au fost siguranţa Europei şi susţinerea Ucrainei. "O concluzie importantă este că securitatea Ucrainei este și securitatea Europei și a României. Și noi, cei care suntem în vecinătatea Ucrainei și în Europa de Est, știm despre ce este vorba. A doua concluzie importantă a fost că, în continuare, colaborarea dintre țările europene și Statele Unite ale Americii poate să fie cea mai bună formulă pentru rezolvarea acestei crize", spune preşedintele interimar.

Între timp, Donald Trump a avut negocieri cu Rusia pentru încetarea războiului, discuţii de la care preşedintele Ucrainei a fost exclus. Liderul de la Casa Albă a declarat că Ucraina a declanşat războiul şi l-a atacat pe liderul din Kiev, spunând că nu mai este un preşedinte legitim, pentru că i-a expirat mandatul. "Sunt supărați că nu au loc la masă. Ei bine, au avut un loc de trei ani și cu mult timp înainte. Acest lucru ar fi putut fi rezolvat foarte ușor", a spus Trump.

Putin cere eliminarea infrastructurii militare, inclusiv a scutului de la Deveselu

Într-o primă declaraţie publică după negocierile din Riad, Vladimir Putin l-a sancţionat, la rândul său, pe liderul ucrainean. "Isteria este nepotrivită. Nimeni nu exclude Ucraina din acest proces. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru o astfel de reacție la întâlnirea Rusia-SUA", a spus Putin.

Trump pare dispus să se alieze cu Putin care doreşte acum ca NATO să revină la formatul din 1997, când România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice nu erau protejate de Alianţă. În plus, Moscova cere şi eliminarea infrastructurii militare, inclusiv a scutului antirachetă de la Deveselu.

"Așteptările lor țin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate", a explicat Cristian Diaconescu, şeful cancelariei prezidențiale.

Consilierul prezidențial pentru apărare și securitate națională mai spune că situația se poate schimba de la o oră la alta şi nimeni nu garantează siguranţa României. "E un moment dramatic. Problema e extrem de complicată. (Rusia şi-a dorit) Să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte de tip Yalta", explică Cristian Diaconescu. Luni, pe 24 februarie, se împlinesc trei ani de zile de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

negocieri rusia sua yalta emil hurezeanu cristian diaconescu donald trump vladimir putin
Întrebarea zilei
Cum faceţi față temperaturilor extreme din aceste zile?

Stau mai mult în casă

Mă îmbrac gros și ies oricum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Comuna din România unde te simți ca-n Dubai. Autoritățile au făcut o...
Fanatik.ro
Publicat 21.02.2025
Alertă Severe Weather! Orașele din România unde vor fi -26 grade Celsius...
Gandul
Publicat 21.02.2025
Alegeri Germania. Gafa imensă a nemților, la indigo după cea din România....
Adevărul
Publicat 21.02.2025
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, rezumat episoade 19, 20 și 21, 20 februarie...
A1
Publicat 21.02.2025
Horoscopul zilei de 22 februarie 2025. Racii sunt norocoși. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.02.2025
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe...
spynews.ro
Publicat 21.02.2025
Fostul tenismen ucrainean din Top 20 a dezvăluit ce i-a scris un coleg rus la...
GSP
Publicat 20.02.2025
Regina faimoasă care a ieșit distrusă dintr-un triunghi amoros de coşmar! A...
Click.ro
Publicat 21.02.2025
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai...
Useit
Publicat 21.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Ce se va întâmpla când Papa Francisc va muri. Cine anunță decesul, după ce...
libertatea.ro
Publicat 21.02.2025
BLACKPINK va organiza un turneu mondial uriaș în 2025, după o perioadă de...
ZU
Publicat 21.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Expunerea la murdărie: de ce e important să îți lași copilul să se joace liber
Deparinti
Publicat 21.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi...
Medicool
Publicat 21.02.2025