Video Macron anunţă că va merge la Trump cu un mesaj: "Nu poţi să fii slab în faţa preşedintelui Putin"
Ucraina se află în faţa unei alegeri existenţiale - să renunţe la minerale rare în valoare de mii de miliarde sau să piardă cel mai important aliat extern. Statele Unite pun presiune pe Zelenski să semneze un acord pentru pământurile rare sau să renunţe la preşedinţie. Emmanuel Macron merge săptămâna viitoare să îi prezinte lui Trump un plan alternativ pentru Ucraina.
În ultimele zile, Trump şi apropiaţii lui au lansat atacuri la persoană la adresa lui Zelenski. Preşedintele american l-a numit dictator, iar miliardarul Elon Musk a scris că este dispreţuit de popor pentru că este un lider corupt. "Oamenii mor în tranşee şi pentru ce? Vă spun eu pentru ce: pentru cea mai mare maşinărie de corupţie pe care am văzut-o în viaţa mea! Este ireal! Cantitatea de bani luată sub formă de corupţie sau mită este dezgustătoare!", a declarat Elon Musk.
În spatele acuzaţiilor stă refuzul Kievului de a oferi americanilor acces la jumătate dintre pământurile rare.
Ucraina are rezerve de grafit, uraniu, titan și litiu de sute de miliarde de dolari, dar Zelenski a transmis că nu îşi vinde ţara
"Există o turnătorie care prelucrează aluminiu în Ucraina. A fost deteriorată. Dacă ar fi restaurată ar produce cât toate importurile americane de aluminiu timp de un an. Președintele Trump este evident foarte frustrat în acest moment din cauza președintelui Zelenski pentru că nu a profitat de această oportunitate pe care i-am oferit-o", a declarat Mike Waltz, consilier securitate naţională Casa Albă.
- Trump, noi atacuri la adresa lui Zelenski. Spune că "nu are atuuri" și nu e "important să fie la întâlniri": "El...
- Prima concesie făcută de Putin? Rusia ar accepta ca banii săi înghețaţi să fie folosiţi la reconstrucţia...
- De ce îl urăşte Trump pe Zelenski: "Crede că Ucraina este cauza tuturor problemelor sale"
- Reacţia Kremlinului, întrebat dacă Rusia a cerut la Riad retragerea trupelor NATO din România
- Ilie Bolojan va participa online la summitul organizat de Ucraina "Defense and Security Strategy of Unity. Action Plan"
Tensiunile vin în condiţiile în care agenţia Reuters a scris că oficialii americani s-au întâlnit în secret cu cei ruşi, în Elveţia. De altfel, unul dintre trimişii liderului de la Casa Albă a fost şi la Moscova, pentru discuţii personale cu Vladimir Putin.
"A fost o călătorie foarte bună. Am petrecut mult timp în compania preşedintelui Putin, discutând şi dezvoltând o relaţie de prietenie cu el", a declarat Steve Witkoff, trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu.
Pus sub presiune, preşedintele ucrainean a părut că face un pas în spate după discuţia cu un alt emisar american, Keith Kellogg. "Avem nevoie de acorduri puternice cu Statele Unite – acorduri care să funcționeze cu adevărat. Am dat instrucțiuni să se lucreze rapid și cu înțelepciune. Economia și securitatea trebuie să meargă întotdeauna mână în mână", a spus Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Europa vine cu propriul plan de pace pentru Ucraina
Preşedintele Franţei cere aliaţilor NATO să crească bugetul pentru Apărare la cinci la sută. Macron merge luni la Washington pentru o discuţie faţă în faţă cu Trump. O să îi spun: "Nu poţi să fii slab în faţa preşedintelui Putin." "Nu este în interesul tău". Dacă laşi Ucraina să fie ocupată, Rusia va fi de neoprit. Pentru europeni, pentru toţi. Va prelua Ucraina şi armata ei, una dintre cele mai mari din Europa, împreună cu tot echipamentul nostru, inclusiv echipament american. Este o greşeală strategică imensă!", a declarat Emmanuel Macron.
Tot luni, la trei ani de la declanşarea războiului, Uniunea Europeană va anunţa un pachet militar în valoare de cel puţin şase miliarde de euro pentru Ucraina.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰