Imagini filmate de Observator la terasa unde doi români au murit în furtuna din Halkidiki
Ciclonul care a ras de pe faţa pământului plaje întregi a lăsat în urmă un tablou apocaliptic, sute de familii devastate şi turişti înspăimântaţi. Chiar la terasa din Nea Plagia, unde o româncă şi copilul ei au murit, striviţi de acoperişul smuls de vânt, a fost și echipa Observator.
De Redactia Observator la 11.07.2019, 21:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ciclonul care a ras de pe faţa pământului plaje întregi a lăsat în urmă un tablou apocaliptic, sute de familii devastate şi turişti înspăimântaţi. Chiar la terasa din Nea Plagia, unde o româncă şi copilul ei au murit, striviţi de acoperişul smuls de vânt, a fost și echipa Observator, care a filmat imagini exclusive. În acest video puteți urmări o corespondență de la locul tragediei a trimisului nostru special, Oana Iancu.
Este dezolant peisajul lăsat în urmă de furtuna care a lovit Halkidiki cu forţa unui uragan. Într-o singură noapte, regiunea preferată a românilor s-a transformat. Paradisul grecesc arată acum înfricoşător.
Cele mai expuse zone au fost plajele. Rafalele de peste 100 de killometri pe oră au luat pe sus şezlonguri, umbrele şi terase. Pe nisip, au rămas mormane de mobilier distrus. Iar pe apă, plutesc scaune, prosoape şi tomberoane.
”Vântul a făcut dezastru. Vântul a făcut tot ce vedeţi. Ploaia a fost nimic. Vântul puternic nu a lăsat nimic în picioare”, povestește un supraviețuitor.
Vijelia a fost atât de puternică, încât a pus la pământ chiar şi stâlpi de electricitate. Copaci seculari au fost smulşi din rădăcini, iar cablurile de energie electrică sunt acum împrăştiate pe şosea. Turiştii supravieţuitori sunt izolaţi în întuneric, fără curent şi fără posibilitatea de a lua legătura cu rudele. Unii au încercat să părăsească peninsula, în vreme ce alţii nu au renunţat la sejur şi au rămas în hotelurile inundate.
CARMEN VELICO, angajată a unei agenții de turism: E măturat totul. Totul e la pământ. Nu mai e nimic pe plaja, nicio tavernă nimic, toate sunt zburate. Pur şi simplu au zburat copacii cu totul.
Este stare de urgenţă în toată regiunea, iar la Atena s-a activat celula de criză. Armata Greciei intervine cu buldozere pentru a curăţa plajele şi străzile.
”Am 77 de ani şi nu am văzut ceva mai teribil în viaţa mea. Nu am văzut niciodată aşa ceva”, povestește un pescar grec.
Întreaga lume urmăreşte şocată fenomenele extreme din Grecia. Pericolul nu a trecut. În Salonic, este cod roşu de furtuni.
OANA DARIE, purtător de cuvânt MAE: Ministerul de Externe a emis azi dimineaţa o alertă de călătorie, cu privire la acest cod roşu pentru zona Salonic, începând cu noaptea trecută şi care înţeleg că se menţine până la 12 iulie, respectiv furtuni puternice şi ploi torenţiale.
Şi totuşi, turişti din întreaga lume au rezervări făcute pentru perioada următoare.
”Îmi pare foarte rău pentru toţi acei oameni care au fost răniţi. Noi vom fi în Salonic, aşa că nu îmi este teamă”, spune un turist.
”De unde vin eu, din Statele Unite, avem furtuni de genul acesta tot timpul. Trebuie doar să le urmăreşti dinainte şi să te adăposteşti”, declară un alt turist.
Pagubele din penisula Halkidiki sunt uriaşe. Peste un milion de români merg anual acolo, atraşi de peisajele spectaculoase şi de preţurile mai mici decât pe alte insule greceşti.