Antena LIVE

"Îmi simt pieptul prea strâmt. Nu ştiu unde mă aflu". Jurnalul cutremurător ţinut de învăţătoarea din Coreea de Sud, înainte să-şi ia viaţa în clasă. Val de proteste

Sute de mii de profesori protestează în Coreea de Sud după sinuciderea unei învăţătoare. Gestul extrem a fost pus pe seama poverii care apasă asupra educatorilor într-o ţară cunoscută pentru sistemul său de învăţământ cu standarde ridicate, relatează CNN şi BBC.

De la 05.09.2023, 18:36
Val de proteste în Coreea de Sud Profimedia

Până la 200.000 de protestatari au participat la un miting sâmbătă, potrivit Federaţiei coreene a asociaţiilor de profesori. Luni, în ciuda avertismentelor iniţiale ale autorităţilor că greva va fi considerată "ilegală", aproximativ 50.000 de profesori au întrerupt lucrul şi s-au adunat în capitală pentru a o comemora pe învăţătoarea care şi-a luat viaţa.

Sinuciderea unei învăţătoare a scos în stradă sute de mii de protestatari în Coreea de Sud

Învăţătoarea preda la clasa întâi la şcoala primară Seoi din Seul şi a murit în campus la 18 iulie, relatează news.ro.

Pe 5 iunie, învăţătoarea descria în jurnalul ei frica de care a fost cuprinsă în momentul în care a intrat în clasă pentru a preda: "Îmi simt pieptul prea strâmt. Simt că o să cad undeva. Nici măcar nu ştiu unde mă aflu".

Pe acelaşi subiect

Jurnalul cutremurător ţinut de femeie

Pe 3 iulie, învăţătoarea scria că a devenit atât de copleşită de nebunia de la serviciu încât vrea "să se lase dusă". Două săptămâni mai târziu, tânăra în vârstă de 23 de ani a fost găsită moartă în dulapul din sala de clasă de către colegii ei. Îşi luase viaţa.

Această tragedie a declanşat un val de furie din partea cadrelor didactice din Coreea de Sud. Profesorii furioşi spun că se confruntă cu solicitări prea dure şi chiar cu hărţuirea din partea părinţilor nemulţumiţi şi cer o reformă juridică şi o mai mare protecţie.

Motivele din spatele sinuciderii

La două zile după moartea ei, autorităţile au anunţat că femeia a luat "decizia nefericită de a face o alegere extremă", un eufemism comun în Coreea de Sud pentru sinucidere.

Poliţia încă investighează cazul, dar un oficial municipal din domeniul educaţiei a recunoscut "realitatea că activităţile educaţionale legitime ale profesorilor nu sunt protejate" şi a îndemnat la "măsuri speciale" pentru a le oferi profesorilor mai multă protecţie juridică şi instituţională.

După ce au lansat o investigaţie, autorităţile din domeniul educaţiei au abordat mai multe zvonuri care au circulat pe reţelele sociale, inclusiv afirmaţii potrivit cărora o dispută între doi elevi ar fi jucat un rol în moartea învăţătoarei. Părinţii ambilor elevi implicaţi au participat la o întâlnire cu învăţătoarea, a declarat viceministrul educaţiei, în august, când autorităţile şi-au anunţat concluziile.

S-ar fi certat cu părintele unui elev

Învăţătoarea primise "mai multe apeluri telefonice" de la unul dintre părinţi şi se simţise "inconfortabil şi anxioasă în legătură cu modul în care părintele a aflat numărul său personal de telefon mobil", a spus el. Cu toate acestea, a adăugat viceministrul, nu este clar dacă învăţătoarea s-a confruntat cu "violenţă verbală" din partea părintelui.

"Pe baza jurnalului cadrului didactic şi a rezultatelor interviurilor cu colegii, (n.r. ancheta) a constatat că învăţătoarea avea un elev problematic şi avea dificultăţi în conducerea clasei, plus că avea mult de lucru, deoarece era începutul semestrului", a spus el. Autorităţile nu au oferit detalii suplimentare, nu au spus nici care a fost cauza morţii învăţătoarei sau ce a dus la aceasta.

Însă moartea ei a servit drept punct de cotitură pentru mulţi profesori şi alţi membri ai personalului educaţional din Coreea de Sud, care se plâng de mult timp că se simt incapabili să îşi disciplineze elevii de teama represaliilor. Alte câteva cazuri recente de sinucideri în rândul profesorilor au alimentat această furie crescândă.

Peste 100 de profesori s-au sinucis în 5 ani în Coreea de Sud

Datele guvernamentale arată că 100 de profesori din şcolile publice din Coreea de Sud - majoritatea învăţători - s-au sinucis din ianuarie 2018 până în iunie 2023. Datele nu specifică ce factori au contribuit la moartea lor şi nu este clar câte dintre aceste sinucideri au fost legate de locul de muncă al persoanelor respective. Dar mulţi din comunitatea educaţională au dat vina pe o lege controversată privind abuzul asupra copiilor, introdusă în 2014.

Conform acestei legi, orice persoană care suspectează un caz de abuz asupra unui copil poate raporta acest lucru autorităţilor fără a fi nevoie să prezinte dovezi. Autorităţile pot apoi să investigheze reclamaţia, inclusiv să viziteze locul presupusului abuz - în acest caz, şcolile - şi să interogheze părţile relevante.

Profesorii spun că pot fi ţinta unor acţiuni nedrepte din partea părinţilor care consideră că le-a fost neglijat copilul, de pildă, uneori punându-le în pericol locul de muncă.

Într-un sondaj realizat de Sindicatul coreean al profesorilor şi al lucrătorilor din educaţie, peste 60% dintre cei 6.243 de respondenţi au declarat că fie au fost reclamaţi personal pentru abuz asupra copiilor, fie cunosc un alt profesor care a fost reclamat.

Profesorii acuză că sunt sub teroarea unora dintre părinţi

"Actuala lege de prevenire a abuzurilor asupra copiilor restricţionează predarea şi îndrumarea profesorilor în clasă", a declarat o femeie care a participat la greva de luni. "Desigur, majoritatea profesorilor şi părinţilor sunt buni, dar unii părinţi abuzează de această lege şi dau în judecată profesorii pentru abuz asupra copiilor", a spus femeia, care a precizat că este învăţătoare.

O altă femeie prezentă la grevă a spus că predă de 10 ani. "Există atât de multe dificultăţi în a preda copiilor la clasă, deoarece profesorilor nu li se acordă autoritate", a declarat ea pentru CNN. "Deşi Legea privind prevenirea abuzurilor asupra copiilor a fost creată cu intenţii bune, de a proteja copiii, aceasta este supusă unor standarde foarte vagi", a arătat ea. Mulţi profesori sunt supuşi unui stres puternic de teama de a nu fi denunţaţi de părinţi furioşi, chiar şi pentru că dau mustrări minore elevilor sau pentru alte acţiuni disciplinare în clasă, a povestit profesoara.

Autorităţile au încercat să îi liniştească pe profesori, recunoscând au dreptate să se plângă.

Ministrul educaţiei, Lee Joo-ho, a avertizat săptămâna trecută că greva planificată de profesori pentru luni este o "acţiune colectivă ilegală" care încalcă dreptul elevilor la educaţie. Dar el a adoptat un ton mai conciliant într-o declaraţie separată, duminică, spunând că a auzit "strigătele disperate ale profesorilor" şi că nu va trage la răspundere niciun participant la greva de luni.

Chiar şi preşedintele Yoon Suk Yeol a intervenit, spunându-le consilierilor săi, în cadrul unei întâlniri de luni: "Ar trebui să luăm în serios vocile ridicate de profesori la sfârşitul săptămânii trecute şi să depunem toate eforturile pentru a stabili autoritatea didactică şi a normaliza domeniul educaţional", potrivit unei declaraţii a biroului purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

Dar protestatarii şi profesorii spun că nu vor fi mulţumiţi până când legea privind abuzurile asupra copiilor nu va fi modificată. "Îi vom proteja (pe profesori) şi vom face schimbări pentru ca niciun alt profesor să nu mai aleagă să îşi ia viaţa", a declarat unul dintre grupurile de protestatari, potrivit Reuters.

Protest în faţa şcolii din Seul

În faţa şcolii unde a murit învăţătoarea, persoane în doliu au depus luni coroane funerare şi flori albe şi au scris mesaje pe un perete cu post-it-uri. Protestele şi accentul pus pe sinuciderile profesorilor reflectă problemele mai largi de sănătate mintală din Coreea de Sud şi criticile de lungă durată la adresa sistemului său educaţional epuizant, notează CNN.

Coreea de Sud are cea mai mare rată de sinucidere dintre ţările OCDE, această rată fiind în creştere în rândul adolescenţilor şi al tinerilor adulţi de 20 de ani, potrivit Ministerului Sănătăţii din această ţară. Mulţi adolescenţi citează şcoala ca fiind cea mai mare îngrijorare a lor, majoritatea elevilor coreeni mergând direct de la şcoala obişnuită la meditaţii suplimentare în şcoli private de pregătire, în fiecare zi, înainte de a continua să înveţe singuri până seara târziu.

Acest stres se extinde şi la părinţi, mulţi dintre ei începând să investească în educaţia copiilor lor încă de când aceştia pot merge să ia lecţii private. În 2022, sud-coreenii au cheltuit în total 26 trilioane de woni (aproape 20 de miliarde de dolari) pe educaţia privată, potrivit Ministerului Educaţiei.

Într-un sondaj realizat în acest an de Federaţia coreeană a asociaţiilor de profesori, la care au participat 6.751 de respondenţi care lucrează ca profesori, de la grădiniţă la universităţi din întreaga ţară, doar 23,6% s-au declarat mulţumiţi de munca lor de profesor - un minim istoric, după ce a scăzut de la aproape 68% în 2007.

Ți-a plăcut acest articol?

invatatoare sinucidere protest coreea de sud seul
Întrebarea zilei
Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda...
Adevărul
Publicat 10.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 11 mai 2024. Berbecii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 10.05.2024
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a...
spynews.ro
Publicat 10.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie...
Useit
Publicat 10.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Mama lui Justin Bieber sărbătorește vestea că o să fie bunică. Ce a spus...
ZU
Publicat 10.05.2024
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Hello taste
Publicat 10.05.2024
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Deparinti
Publicat 10.05.2024
Parlamentul vrea să schimbe legea RCA. Cum ar putea afecta despăgubirile...
ziare.com
Publicat 09.05.2024
Mahassine Merabet a câștigat un premiu important petnru rolul său în serialul...
Happy
Publicat 10.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de rodie. De ce îți poate îmbunătăți...
Medicool
Publicat 10.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024