În Ungaria, roata se întoarce împotriva lui Viktor Orban. Adversarul său Peter Magyar "lovește acolo unde doare" - Le Point
Fidesz, partidul lui Viktor Orban, este creditat cu 36% din intențiile de vot ale cetăţenilor, o scădere de trei puncte în doar trei săptămâni, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Median, realizat între 20 și 26 noiembrie pe un eșantion de 1.200 de persoane, scrie Le Point. În schimb, formaţiunea politică Tisza condusă de Peter Magyar, fost coleg de partid cu premierul ungar, își consolidează avansul, ajungând la 47% din intențiile de vot.
De Redactia Observator la 09.12.2024, 09:43Acest decalaj de 11 puncte în favoarea unui adversar al lui Viktor Orban este fără precedent. Mai îngrijorător pentru premierul ungar, care domină scena politică de 14 ani, este faptul că proporția maghiarilor care doresc o schimbare de guvern a crescut cu zece puncte în cinci luni. În rândul populației generale, Fidesz scade la 27%, pierzând cinci puncte în doar câteva săptămâni.
Președinția ungară a UE și summitul de la Budapesta, organizat pe stadionul Puskas, evenimente cu care Orban s-a lăudat, nu au reușit să schimbe această tendință. Cetăţenii îl judecă acum după ceea ce au în farfurie.
Această situație politică nefavorabilă este alimentată de dificultăți economice mai mari. Inflația record din 2023 (17%) rămâne ridicată și anul acesta (aproape 4%), în timp ce media în UE a scăzut la 2,3% în noiembrie 2024. Potrivit Comisiei Europene, datoria publică a Ungariei ar urma să ajungă la 74,3% din PIB în 2024, pe fondul unei creșteri nominale a PIB mai reduse și al unui deficit bugetar ridicat de 5,4%.
La fel ca alte şapte ţări, Ungaria este supusă procedurii de deficit excesiv. Guvernul a prezentat, pe 4 noiembrie, planul său bugetar pe termen mediu, dar este singura țară pentru care Comisia Europeană nu a emis încă o evaluare. Termenul de șase săptămâni necesar nu a expirat.
- Orban va pierde 1 miliard € din fondurile UE până la sfârşitul anului: "Sunt mulţi bani pentru orice ţară,...
- Viktor Orban, despre alegerile din România: S-a întâmplat ceva interesant, un "experiment" care ne va ajuta să...
- Josep Borrell, după ce Viktor Orban a spus că vrea să-l invite pe Netanyahu în Ungaria, ca să sfideze dezicia...
Ungaria riscă să piardă fonduri europene
Mai alarmant, Ungaria riscă să piardă definitiv un miliard de euro din fondurile europene până la sfârșitul anului, dacă nu implementează reformele cerute de Bruxelles în ceea ce privește respectarea statului de drept. Comisia consideră că Budapesta nu a stabilit încă reguli satisfăcătoare pentru achiziții publice și nu a luat măsurile necesare pentru eficiența Parchetului, combaterea corupției, transparența fundațiilor de interes public și evitarea conflictelor de interese. De asemenea, Comisia menține înghețarea a peste 16 miliarde de euro destinate regiunilor cele mai sărace și redresării post-Covid, ceea ce îngreunează și mai mult sarcina guvernului Orban.
În acest context, Peter Magyar, fost apropiat al puterii, a devenit principalul opozant al lui Orban. Fostul soț al ministrului de Justiție Judit Varga și-a adaptat strategia: în loc să-l atace pe Orban pe tema statului de drept, el subliniază decăderea serviciilor publice și degradarea nivelului de trai al maghiarilor.
Discursul său din Parlamentul European, din octombrie, rostit în fața lui Orban, este elocvent. „Salariul minim este de 668 de euro. În Slovenia, este 1.253 de euro. În Polonia, 1.000 de euro”, a spus el. „În România, au crescut salariile de cinci ori, iar mâncarea este cu 20-30% mai ieftină,” a mai subliniat Magyar.
Peter Magyar critică, de asemenea, deficiențele sistemului de sănătate. „Un maghiar din trei moare înainte de a împlini 65 de ani. Lipsesc 40.000 de asistente medicale în sistem. Nu există dezinfectant sau hârtie igienică în spitale,” a enumerat el. Denunță și exodul tinerilor, un fenomen care nu este specific Ungariei. „Un tânăr maghiar din doi se gândește să părăsească Ungaria,” adăugând că peste un milion de maghiari au plecat deja în Vest în căutarea unei vieți mai bune.