De ce preferă Ocsi, un bărbat din Ungaria, să facă cumpărături în România: "Am făcut o economie de vreo 20.000 de forinţi"
Intrarea României în Schengen ne ajută nu doar pe noi, ci şi pe vecinii noştri. Vorbim despre ungurii care locuiesc în zonele de lângă frontieră, şi care vin să-şi facă cumpărăturile săptămânale în ţara noastră, pentru că spun ei, avem produse mai ieftine. Astfel, reuşesc să economisească în moneda lor naţională, undeva la zece mii de forinţi.
La fiecare început de săptămână, în parcarea unui supermarket din Oradea este forfotă mare. Printre cumpărători l-am întâlnit şi pe Ocsi, un bărbat care locuieşte într-un sat din Ungaria, la aproape 20 de kilometri de graniţă.
Deși ar putea face cumpărăturile în ţara natală, el alege România, pentru că aici găsește prețuri mult mai mici, iar diferența se vede la buzunar. "Am cumpărat de-ale casei. Sunt detergenţi, conserve, zahăr, mai multe lucruri pe care mi le-a cerut soţia pe listă, hârtie, şerveţele. Estimez că am făcut o economie de vreo 20.000 de forinţi".
Până ca România să intre în Schengen, ungurii veneau la cumpărături în România doar o dată pe lună. Acum, însă, profită mai des de prețurile accesibile. "Se merită! Plus că nu mai trebuie să stăm la vamă, pentru că am intrat în Schengen, este mult mai lejer la tranzitul acum". "Vin din Ungaria, din Debrecen şi fac o sută de kilometri dus-întors pentru că cumpăr de aici hârtie igienică, cafea, ulei, zahăr, paste, poate şi cu 10-15.000 de forinţi mai puţin faţă de Ungaria", spune un alt cumpărător.
Valul de turism comercial va creşte
Se preconizează că acest val de turism comercial va continua să crească, iar impactul său se resimte deja în economia zonelor de frontieră. "Noi ne bucurăm pentru că, creşte masa monetară din piața noastră. Avem o creştere a vânzărilor şi asta este doar de bine", spune Octavian Dan, preşedintele Asociaţiei Formelor Bihorene.
La sfârșitul anului 2024, inflația din Ungaria se menținea la un nivel scăzut, de doar 3,2%. În schimb, în România, inflația anuală a înregistrat o ușoară creștere în luna decembrie, ajungând la 5,14%. Totuși, chiar și în acest context, prețurile din România rămân mult mai avantajoase pentru vecinii maghiari.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰