Incendii în Australia: vântul puternic amplifică dezastrul
Situaţia este critică în Australia. Pe zi ce trece, apar tot mai multe incendii, iar vântul puternic favorizează extinderea lor și amplifică dezastrul. În statul Victoria, spre exemplu, trei focare s-au unit şi au format unul singur, mai mare chiar decât Manhattan.
De Redactia Observator la 24.01.2020, 01:07Situaţia este critică în Australia. Pe zi ce trece, apar tot mai multe incendii, iar vântul puternic favorizează extinderea lor și amplifică dezastrul. În statul Victoria, spre exemplu, trei focare s-au unit şi au format unul singur, mai mare chiar decât Manhattan. Numărul victimelor a crescut de asemenea. Sunt 23 de morţi din septembrie până acum şi mai multe persoane sunt dispărute. Peste 5 milioane de hectare de vegetaţie au fost distruse până acum de foc, iar numărul animalelor ucise de flăcări se ridică la aproape 500 de milioane.
În estul Austaliei, cerul s-a înroşit, iar ziua s-a transformat în noapte din cauza cenuşei din atmosferă. Sunt peste 300 de focare active, iar localnicii spun că aerul e pur şi simplu irespirabil.
Vestul Sydneyului a fost cel mai călduros loc de pe planetă sâmbătă. Temperatura a ajuns aici la aproape 49 de grade Celsius. În restul statelor din estul Australiei, incendiile sunt alimentate de vânt. Pompierii se luptă zi şi noapte cu flăcările care au ars până acum peste 1.500 de case.
DAVID LITTELEPROUD, Ministrul pentru Situații de Urgență: E imperativ! E imperativ să aveţi grijă de voi. Responsabilitatea voastră este să vă protejaţi pe voi şi familiile voastre, le datoraţi asta femeilor şi bărbaţilor care luptă cu focul pentru ca voi să fiţi în siguranţă aşa că trebuie să faceţi ce vă spun ei!
O femeie a fugit din calea flăcărilor călare pe calul familiei. Animalul şi-a purtat kilometri întregi stăpâna şi pe fiul acesteia cu focul pe urme.
”Puteam simţi căldura dar nu ştiam dacă era de la soare sau de la flăcări, căldura incendiului care înainta spre noi. A fost groaznic”, spune femeia.
Premierul Australiei a mobilizat 3.000 de militari, pentru a ajuta la stingerea focarelor. Armata a participat şi la evacuarea turiştilor de pe insula Mallacoota. Sute de oameni captivi în mijlocul flăcărilor au fost preluaţi de ambarcaţiuni amfibie şi duse pe o navă militară, la adăpost de incendiile care au distrus mare parte din insulă.
”Am dormit pe plajă în prima noapte pentru că am crezut că acolo suntem în siguranţă. Apoi a venit o furtună puternică de nisip. Ne-a luat pe sus aşa că ne-am adăpostit în centrul de refugiaţi”, spune un localnic.
Pe insula Kangaroo, doi oameni au fost încercuiţi de flăcări în timp ce încercau să se salveze. Maşina în care se aflau a fost făcută scrum.