Cel de-al doilea mare incendiu din istoria Californiei face prăpăd în statul american
Un incendiu uriaş devastează California. E cel de-al doilea ca mărime din istoria statului american. Declanşate de fulgere şi alimentate de vântul puternic şi de secetă, flăcările au pârjolit deja peste 400 mii de hectare de teren şi au provocat moartea a cel puţin şase persoane. Printre ei, şi un pilot de elicopter al cărui aparat s-a prăbuşit în timp ce împrăştia apă peste un focar.
De Ana Obretin la 23.08.2020, 00:06- Şase persoane au murit.
- Peste 120 de mii de oameni s-au refugiat.
Din Los Angeles până în San Francisco, California arde. Focul a distrus deja sute de locuinţe şi ameninţă acum alte zeci de mii de clădiri. Aproape 120 de mii de persoane şi-au părăsit casele.
“Sunt foarte îngrijorat. Dacă focul înaintează în acelaşi ritm şi zilele viitoare, nu voi mai avea unde să locuiesc”, spune un localnic.
Multe dintre incendiile de vegetaţie au fost declanşate pe 15 august, după furtuni puternice, cu mii de fulgere şi apoi s-au propagat în mai multe regiuni din California. O parte dintre focarele formate şi-au dublat suprafaţa şi au devenit unele dintre cele mai mari din istoria statului american.
Pompierii lucrează în ture de 72 de ore, dar eforturile depuse sunt insuficiente. Guvernatorul Californiei a cerut ajutor din alte state americane şi chiar din ţări precum Canada şi Australia.
Jeremy Rahm, pompier: Aproape 12.000 de pompieri se luptă cu peste 20 de focare majore şi complexe pe teritoriul Californiei. În toată această perioadă, au izbucnit peste 560 de noi incendii de vegetaţie, majoritatea fiind stinse datorită acţiunii agresive a pompierilor.
În tot acest infern, două persoane sunt date dispărute, iar 30 de civili şi pompieri au fost răniţi. Fumul gros format a determinat autorităţile să emită alerte de poluare în zonele afectate, mai ales în San Francisco. Specialiştii se aşteaptă ca poluarea să se menţină o perioadă lungă. Incendiile de vegetaţie din California se declanşează de obicei în perioada august - noiembrie. De mai mulţi ani, acestea au devenit mai frecvente şi mai importante, din cauza schimbărilor climatice.
Gavin Newsom, Guvernatorul Californiei: Verile sunt mai fierbinţi, secetele mai grave. Schimbările climatice sunt reale. Dacă nu recunoşti că se produc schimbări climatice, vino în California.
De altfel, statul american a stabilit recent şi un record de temperatură, în Valea Morţii, unde s-au înregistrat 54,4 grade Celsius. Cele mai grave incendii de vegetaţie din istoria Californiei au avut loc în noiembrie 2018 şi au ucis 86 de oameni.