S-au strâns deja din donaţii 650 de milioane de euro, pentru reconstrucţia catedralei Notre Dame
Incendiul de la catedrala Notre Dame a declanşat un val uriaş de emoţie în întreaga lume. Miliardarii lumii s-au oferit deja să doneze averi pentru reconstrucţia monumentului. S-au strâns 650 de milioane de euro în prima zi, de patru ori mai mult faţă de cât s-a estimat că ar costa refacerea.
De Redactia Observator la 16.04.2019, 20:34Incendiul de la catedrala Notre Dame a declanşat un val uriaş de emoţie în întreaga lume. Miliardarii lumii s-au oferit deja să doneze averi pentru reconstrucţia monumentului. S-au strâns 650 de milioane de euro în prima zi, de patru ori mai mult faţă de cât s-a estimat că ar costa refacerea catedralei. Focul devastator, urmărit cu neputinţă de milioane de oameni, a avut loc la exact 107 ani de la o altă tragedie care a marcat omenirea, scufundarea Titanicului.
Element central al slujbelor religioase din Notre Dame, coroana de spini pe care Iisus ar fi purtat-o înainte de crucificare a fost salvată de flăcări.
Pompierii au recuperat şi o mantie în care ar fi fost îmbrăcat Ludovic al IX-lea al Franţei când a adus coroana de spini la Paris.
Bogaţii Franţei şi-au dat mâinile pentru reconstruirea Notre Dame
Iar marea orgă, unul dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale din lume, este în stare bună, au anunţat autorităţile franceze.
Anne Hidalgo, primar Paris: Am oferit accesul, din moment ce era foarte aproape, în sala Saint-Jean din clădirea Primăriei, o sală în care sunt ţinute de obicei expoziţii, ca să putem proteja şi depozita aceste picturi şi opere
Intacte au rămas şi cele 16 statui de pe acoperişul catedralei doar pentru că au fost demontate săptămâna trecută pentru a fi restaurate.
Rivale în afaceri, trei dintre cele mai bogate familii din Franţa şi-au solidarizat efortul pentru reconstrucţia catedralei din inima Parisului.
S-au promis donaţii de 650 de milioane de euro
Deţinătoarele unora dintre cele mai apreciate branduri vestimentare de lux la nivel mondial au donat împreună 650 de milioane de euro. Unul dintre donatorii celebri este soţul actriţei Salma Hayek.
Francois Henri Pinault, om de afaceri francez: Am văzut cum fiica mea de 17 ani plângea privind acele imagini. Suntem compleşiţi, la fel şi tatăl meu. Am vrut să acţionăm imediat în faţa acestei provocări cu care ne confruntăm
Donaţii vin din toate părţile. Primăria Parisului va debloca 50 de milioane de euro, iar o organizaţie caritabilă privată care luptă pentru salvarea patrimoniului francez a lansat pe internet o strângere de fonduri publică.
Alessandro Gisotti, purtător de cuvânt Vatican: Sfântul Scaun a aflat cu profundă tristeţe vestea teribilă privind incendiul care a devastat catedrala. E un simbol al creştinătăţii pentru Franţa şi pentru întreaga lume, un simbol al culturii universale
Pierderile sunt imense. Despre vitraliile spectaculoase, ce înfăţişează scene biblice, nu se ştie încă nimic. Incertă este şi soarta multor opere de artă vechi de secole.
Andrew Smith, istoric: Unele dintre artefacte s-au înnegrit şi au ars, dar sperăm că poate fi salvat cât mai mult
Nicolas Don, jurnalist francez stabilit în România: A ars ce se cheamă "la cherpente", şarpanta, tot ce era structură de lemn. Erau două părţi, una din secolul al XIII-lea şi una din secolul al XIX-lea
Catedrala a fost construită în 1163
Mesaje de solidaritate au venit din toată lumea, inclusiv de la autorităţile române.
Catedrala Notre Dame a început să fie construită în anul 1163. Aproape două secole a durat ridicarea ei. Împăratul Napoleon Bonaparte a fost încoronat acolo.
Incendiul care a izbucnit ieri nu este prima grea încercare prin care a trecut construcţia. A fost profanată şi vandalizată în perioada Revoluţiei Franceze, dar a continuat să fie cel mai important loc din Franţa.
Notre Dame a supravieţuit şi celui de-al doilea război mondial graţie unui general german care a refuzat să arunce în aer Parisul. Catedrala a devenit un reper şi datorită romanului "Cocoşatul de la Notre Dame" al lui Victor Hugo.
Daniel Breaz, ministrul român al Culturii: Eu regret extrem de mult şi îmi pare rău pentru ceea ce înseamnă ca simbolistică, atât pentru poporul francez şi nu numai, pentru toţi creştinii din Europa
Notre Dame, 13 milioane de vizitatori pe an
Parte din patrimoniul mondial UNESCO, Notre Dame primea aproximativ 13 milioane de vizitatori într-un an.
Cinci slujbe erau oficiate zilnic, iar duminica, şapte. Reconstrucţia monumentului va reuni cei mai buni arhitecţi şi va costa peste 150 de milioane de euro.
Membrii familiei Bettencourt, patronii LOreal, au promis 200 de milioane de euro, Bernard Arnault a promis 100 de milioane de euro, Francois Henri Pinault dă şi el 50 de milioane de euro, iar cei de la compania Total, din Paris, vor contribui cu 100 de milioane de euro.