Antena Meniu Search
x

Povestea Catedralei Notre Dame, lăcașul de cult plin de mistre

Dacă pentru francezi, catedrala Notre Dame a contat dintotdeauna, ea a devenit celebră la nivel mondial datorită unui scriitor. De când Victor Hugo a publicat "Cocoşatul de la Notre Dame", lăcaşul de cult a atras din ce în ce mai mulţi curioşi.

de Redactia Observator

la 16.04.2019, 18:59

Vezi și

Dacă pentru francezi, catedrala Notre Dame a contat dintotdeauna, ea a devenit celebră la nivel mondial datorită unui scriitor. De când Victor Hugo a publicat "Cocoşatul de la Notre Dame", lăcaşul de cult a atras din ce în ce mai mulţi curioşi. Doar că unii au venit doar să îl viziteze, în timp ce alţii au ales să îl studieze, convinşi că ascunde o mulţime de secrete.

Construcţia catedralei Notre Dame a început în secolul al 12-lea, în timpul domniei regelui Ludovic al 7-lea, dar, potrivit unor surse, piatra de temelie sau piatră unghiulară, aşa cum se mai numeşte, a fost aşezată de Papa Alexandru al III-lea, în anul 1163.

Lăcaşul de cult a fost ridicat în mai bine de un secol, însă a fost finalizat abia la sfârşitul secolului al 18-lea, când a fost ridicată celebra spirală şi s-au montat garguii şi vitraliile.

Catedrala Notre Dame, vandalizată în perioada Revoluţiei Franceze 

Pe acelaşi subiect

Incendiul care a izbucnit luni nu a constituit prima grea încercare prin care a trecut construcţia.

Aceasta a fost vandalizată în perioada Revoluţiei Franceze de hughenoţii care au considerat că perfecţiunea ei este o ofensă adusă Divinităţii.

Catedrala a rezistat, nu şi Galeria Regilor. Toate busturile monarhilor francezi au fost distruse de calvinişti. 

În orice caz, Notre Dame a continuat să fie cel mai important loc din Franţa, nu doar din Paris.

Catedrala Notre Dame, devenită celebră graţie lui Victor Hugo

Însă celebritatea nu şi-a căpătat-o datorită faptului că regi şi regine şi-au unit acolo destinele.

Nici măcar faptul că Napoleon a fost uns împărat în această catedrală nu a contat. Notre Dame a devenit faimoasă datorită scriitorului Victor Hugo.

El a adus-o în atenţia lumii întregi, în clipa în care a publicat "Cocoşatul de la Notre Dame".

Interesant este că, potrivit unor manuscrise descoperite în urmă cu 9 ani şi care se află acum la Muzeul Tate, Cocoşatul a fost un personaj cât se poate de real. Mai mult, acesta era pietrar şi lucra chiar la Notre Dame. 

Faţada Catedralei, plină de elemente oculte

Însă nu doar iubitorii de carte şi-au demonstrat interesul pentru catedrală. Notre Dame a intrat şi în atenţia pasionaţilor de alchimie.

Aceştia susţin că uşa principală şi statuile din jur ascund, de fapt, reţeta prin care se poate obţine Piatra Filosofală.

Iar dacă urmezi toate etapele, vei ajunge să obţii aur din absolut orice material. Teoria nu s-a demonstrat până acum, dar asta nu înseamnă că faţada de la Notre Dame nu ascunde anumite mesaje.

Pentru că, dacă este să ne luăm după cei care văd conspiraţii în orice, toate catedralele gotice au elemente oculte. Secrete ascunse la vedere, pe care numai iniţiaţii le pot desluşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Povestea Catedralei Notre Dame, lăcașul de cult plin de mistre