Povestea Catedralei Notre Dame, lăcașul de cult plin de mistre
Dacă pentru francezi, catedrala Notre Dame a contat dintotdeauna, ea a devenit celebră la nivel mondial datorită unui scriitor. De când Victor Hugo a publicat "Cocoşatul de la Notre Dame", lăcaşul de cult a atras din ce în ce mai mulţi curioşi.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Dacă pentru francezi, catedrala Notre Dame a contat dintotdeauna, ea a devenit celebră la nivel mondial datorită unui scriitor. De când Victor Hugo a publicat "Cocoşatul de la Notre Dame", lăcaşul de cult a atras din ce în ce mai mulţi curioşi. Doar că unii au venit doar să îl viziteze, în timp ce alţii au ales să îl studieze, convinşi că ascunde o mulţime de secrete.
Construcţia catedralei Notre Dame a început în secolul al 12-lea, în timpul domniei regelui Ludovic al 7-lea, dar, potrivit unor surse, piatra de temelie sau piatră unghiulară, aşa cum se mai numeşte, a fost aşezată de Papa Alexandru al III-lea, în anul 1163.
Lăcaşul de cult a fost ridicat în mai bine de un secol, însă a fost finalizat abia la sfârşitul secolului al 18-lea, când a fost ridicată celebra spirală şi s-au montat garguii şi vitraliile.
Catedrala Notre Dame, vandalizată în perioada Revoluţiei Franceze
- Un român a filmat imagini dramatice în timp ce Catedrala Notre Dame era mistuită de flăcări: "Suntem plini de...
- Incendiul de la Catedrala Notre Dame a fost stins. Coroana de spini a lui Iisus, salvată din flăcări (Video)
- Arde Notre Dame. Oamenii plâng pe străzi, la Paris, privind cum e distrusă catedrala (video)
Incendiul care a izbucnit luni nu a constituit prima grea încercare prin care a trecut construcţia.
Aceasta a fost vandalizată în perioada Revoluţiei Franceze de hughenoţii care au considerat că perfecţiunea ei este o ofensă adusă Divinităţii.
Catedrala a rezistat, nu şi Galeria Regilor. Toate busturile monarhilor francezi au fost distruse de calvinişti.
În orice caz, Notre Dame a continuat să fie cel mai important loc din Franţa, nu doar din Paris.
Catedrala Notre Dame, devenită celebră graţie lui Victor Hugo
Însă celebritatea nu şi-a căpătat-o datorită faptului că regi şi regine şi-au unit acolo destinele.
Nici măcar faptul că Napoleon a fost uns împărat în această catedrală nu a contat. Notre Dame a devenit faimoasă datorită scriitorului Victor Hugo.
El a adus-o în atenţia lumii întregi, în clipa în care a publicat "Cocoşatul de la Notre Dame".
Interesant este că, potrivit unor manuscrise descoperite în urmă cu 9 ani şi care se află acum la Muzeul Tate, Cocoşatul a fost un personaj cât se poate de real. Mai mult, acesta era pietrar şi lucra chiar la Notre Dame.
Faţada Catedralei, plină de elemente oculte
Însă nu doar iubitorii de carte şi-au demonstrat interesul pentru catedrală. Notre Dame a intrat şi în atenţia pasionaţilor de alchimie.
Aceştia susţin că uşa principală şi statuile din jur ascund, de fapt, reţeta prin care se poate obţine Piatra Filosofală.
Iar dacă urmezi toate etapele, vei ajunge să obţii aur din absolut orice material. Teoria nu s-a demonstrat până acum, dar asta nu înseamnă că faţada de la Notre Dame nu ascunde anumite mesaje.
Pentru că, dacă este să ne luăm după cei care văd conspiraţii în orice, toate catedralele gotice au elemente oculte. Secrete ascunse la vedere, pe care numai iniţiaţii le pot desluşi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰