Începe procesul lui Marine Le Pen pentru fraudă cu fonduri PE. Lidera RN riscă să nu mai poată candida timp de 10 ani
A început procesul lui Marine Le Pen, liderul partidului francez de extremă dreapta Ressamblement National. Politiciana este judecată pentru o presupusă deturnare de fonduri europene. Marine Le Pen ar fi folosit fonduri destinate activităţilor din Parlamentul European pentru a-şi plăti angajaţii din Bruxelles. În realitate, spun anchetatorii, respectivii angajaţi lucrau pentru partidul ei. Marine Le Pen riscă 10 ani de închisoare şi interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de 5 ani.
Marine Le Pen, liderul de facto al partidului francez de extremă dreapta Ressamblement National (RN) şi candidată la preşedinţie, este judecată începând de luni, la Paris, pentru folosirea abuzivă a fondurilor Parlamentului European, riscând o sentinţă ce i-ar putea afecta ambiţiile prezidenţiale, relatează BBC.
Mai mult de 20 de alte personalităţi ale partidului - oficiali, angajaţi, foşti deputaţi şi asistenţi parlamentari - se confruntă cu aceleaşi acuzaţii. Inculpaţii sunt acuzaţi că au angajat asistenţi care s-au ocupat mai degrabă de afacerile partidului decât de chestiuni legate de activitatea Parlamentului European, care i-a plătit. Parlamentarilor europeni li se alocă fonduri pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv ale asistenţilor lor, dar nu trebuie să le folosească pentru finanţarea încrucişată a activităţilor de partid.
În cazul în care Le Pen este găsită vinovată, ea ar putea fi amendată şi chiar condamnată la închisoare şi ar putea fi declarată neeligibilă pentru a candida pentru o perioadă de până la 10 ani, ceea ce ar afecta ambiţiile sale prezidenţiale.
Le Pen a negat că ar fi comis vreo infracţiune, iar purtătorul de cuvânt al partidului, Laurent Jacobelli, a declarat că se va dovedi că „nu există niciun sistem de deturnare” a banilor de la UE. „Vom dovedi că este posibil să fii asistentul unui parlamentar european şi să te implici în viaţa RN”, a declarat luni purtătorul de cuvânt pentru presa franceză.
- Cine este Michel Barnier, propus premier de Emmanuel Macron la 60 de zile după alegeri
- Cine este Jean-Luc Mélenchon, unul dintre liderii Noului Front Popular, alianța de stânga care a câștigat...
- Alegeri Franţa. Rezultatele finale ale turului II al legislativelor: Noul Front Popular, 182 locuri, partidul lui...
Şi tatăl lui Marine Le Pen se confruntă cu acuzaţii
La sosirea în instanţă, Marine Le Pen a declarat că abordează procesul cu calm, că are încredere în justiţie şi a insistat că ea şi asociaţii săi nu au încălcat nicio regulă politică. Tatăl lui Le Pen, Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 96 de ani, cel care a fondat Frontul Naţional redenumit între timp Reuniunea Naţională, se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii, dar nu va participa la proces din cauza sănătăţii precare.
Sistemul presupuselor locuri de muncă false a fost semnalat pentru prima dată în 2015 şi a vizat contracte pentru asistenţi parlamentari între anii 2004 şi 2016. Le Pen este judecată în calitate de lider de partid şi fost deputat european. Procurorii susţin că una dintre persoanele angajate ca asistent parlamentar lucra de fapt ca gardă de corp pentru Le Pen şi tatăl său.
Procurorii încearcă să recupereze mai mult de 3 milioane de euro. RN a rambursat deja 1 milion de euro, ceea ce, potrivit formaţiunii, nu reprezintă o recunoaştere a vinovăţiei. Este de aşteptat ca procesul să dureze aproape două luni, până la 27 noiembrie.
Le Pen a demisionat din funcţia de preşedinte al Frontului Naţional de atunci în 2017. Ea a candidat la alegerile prezidenţiale din 2012, 2017 şi 2022 şi se pregăteşte pentru o altă posibilă candidatură prezidenţială în 2027. Partidul său a promovat politici împotriva imigraţiei - cum ar fi restricţionarea ajutoarelor sociale - şi a militat pentru reduceri de taxe.
Marine Le Pen a fost realeasă în parlament anul acesta, în iunie, încă din primul tur al alegerilor anticipate. În mod neaşteptat, partidul său s-a clasat după al doilea tur al alegerilor pe locul al treilea, deşi obţinuse o victorie decisivă în alegerile pentru Parlamentul European cu doar câteva săptămâni înainte. Stânga a câştigat cele mai multe mandate legislative graţie unei înţelegeri din partea celorlalte partide, care şi-au retras candidaţii fără şanse tocmai pentru a bloca ascensiunea RN. În urma alegerilor, preşedintele Emmanuel Macron a numit un guvern de centru-dreapta.
Avertismentul experţilor
Pe de altă parte, dacă o va absolvi de orice vină, procesul, care are loc la aproape un deceniu de la începerea investigaţiilor iniţiale, ar putea, de asemenea, să o ajute pe Le Pen să îşi şlefuiască imaginea şi pe cea a partidului său înaintea alegerilor prezidenţiale din 2027. „Am văzut în cazul lui Trump cum a adunat forţă şi sprijin prin toate procesele sale”, au scris analiştii Eurointelligence într-o notă, referindu-se la procesele din SUA care îl implică pe fostul preşedinte Donald Trump.
„De asemenea, poate pune interesele naţionale împotriva celor europene. Baza de susţinători convinşi ai lui Le Pen ar putea creşte”, au avertizat experţii, citaţi de Reuters. Le Pen, care a pierdut în faţa lui Emmanuel Macron în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa în 2017 şi 2022, este văzută pe scară largă ca favorită în 2027.