Iranul e capabil să producă bomba nucleară, însă nu vrea, susține consilierul lui Ali Khamenei
Teheranul este capabil din punct de vedere tehnic să fabrice o bombă nucleară, dar nu a decis încă dacă va construi una, a declarat duminică un consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei.
De Redactia Observator la 17.07.2022, 18:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"În câteva zile am fost capabili să îmbogățim uraniul până la 60% și putem produce cu ușurință uraniu îmbogățit cu 90% ... Iranul are mijloacele tehnice pentru a produce o bombă nucleară, dar nu a existat nicio decizie din partea Iranului de a construi una", a declarat Kamal Kharrazi pentru serviciul în limba arabă al Al Jazeera, citat de Reuters.
În 2018, fostul președinte american Donald Trump a renunțat la acordul nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015, în temeiul căruia Iranul și-a redus activitatea de îmbogățire a uraniului, o potențială cale de a obține arme nucleare, în schimbul scutirii de sancțiuni economice.
La aproximativ un an de la începerea politicii de "presiune maximă" a lui Trump asupra Iranului, Teheranul a început să încalce restricțiile nucleare ale pactului, transmite MEDIAFAX.
Iranul neagă că vrea să producă bomba nucleară
- Israelul amenință Iranul cu un răspuns militar, dacă nu va fi oprit programul nuclear: "Lumea liberă va recurge...
- Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei sute de drone militare pentru a fi folosite în război, susține Casa Albă
- Colonel asasinat în centrul Teheranului de două persoane pe motocicletă. Iranul acuză Israelul: Moartea acestui...
Iranul a negat de mult timp că urmărește să obțină arme nucleare, afirmând că rafinează uraniu doar pentru utilizări energetice civile și a declarat că încălcările sale ale acordului internațional sunt reversibile dacă Statele Unite ridică sancțiunile și se alătură din nou acordului.
Discuțiile indirecte dintre Iran și administrația președintelui Joe Biden, care vizează să readucă atât Washingtonul, cât și Teheranul la respectarea pactului nuclear, au intrat în impas din martie.
Kharrazi a declarat că Teheranul nu va negocia niciodată cu privire la programul său de rachete și la politica regională, așa cum cer Occidentul și aliații săi din Orientul Mijlociu.