Jair Bolsonaro, prima reacție după revolta susținătorilor săi. Peste 1.500 de protestatari au fost deja reținuți de autoritățile din Brazilia
Peste 1500 de persoane au fost arestate în Brazilia, după ce principalele clădiri oficiale din capitală au fost invadate şi devastate de susţinătorii fostului preşedinte Jair Bolsonaro. Noul şef al statului, Lula da Silva, a promis că toţi cei vinovaţi pentru tulburările violente vor fi aduşi în faţa justiţiei. Aflat în Florida, Bolsonaro s-a internat în spital pentru dureri abdominale. Guvernul brazilian nu are încă motive pentru a-i cere extrădarea, dar el ar putea fi totuşi obligat să părăsească Statele Unite.
De Redactia Observator la 10.01.2023, 08:41- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Momentul luării cu asalt a clădirilor guvernamentale nu a fost ales la întâmplare. Protestatarii au profitat de faptul că Lula da Silva, noul preşedinte al Braziliei, se afla în vizită într-o regiune afectată de inundaţii masive. Forţele de ordine erau avertizate că ar putea avea loc violenţe. Dar, la început, nu au reuşit să evacueze mulţimea care invadase sediile Congresului, Preşedinţiei şi Curţii Supreme.
"Nu există precedent în istoria țării noastre. Nu există precedent pentru ceea ce au făcut acești oameni, iar acești oameni vor fi pedepsiți. Urmează să aflăm cine sunt finanțatorii acestor vandali", a declarat la scurt timp Luiz Inacio Lula da Silva, președintele Braziliei.
Până la urmă, ordinea a fost restabilită iar poliţia a acţionat în forţă împotriva susţinătorilor fostului preşedinte Bolsonaro, reprezentant al extremei drepte. A fost desfiinţată şi tabăra de corturi pe care aceştia o instalaseră încă de acum două săptămâni în faţa cartierului general al armatei. Din această tabără au pornit miile de oameni care au ocupat, duminică, sediile puterii de stat. Atacul este considerat cel mai grav de la sfârşitul dictaturii militare din Brazilia, în anii 80.
"În aceste momente sunt reţinute şi interogate aproximativ 1.200 de persoane (pe lângă cele reţinute la locul faptelor), ceea ce înseamnă că numărul total al arestărilor ajunge în jur de 1.500", transmite Flavio Dino, ministrul justiției și securității publice din Brazilia.
- Protestele din Brazilia continuă: peste 400 de manifestanţi, arestaţi după ce au luat cu asalt Congresul....
- Susținătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt Congresul brazilian. Poliţia a folosit gaze lacrimogene
- Violențe în Brazilia. Sute de extremiști pro-Bolsonaro au fost arestați, după ce au intrat cu forța în Congres
Reacția lui Bolsonaro după incidentele din Brazilia
Incidentele din capitala braziliană sunt comparate şi cu asaltul asupra Congresului Statelor Unite, de la 6 ianuarie 2021. Preşedintele Joe Biden a condamnat, acum, atacul din Brazilia şi l-a invitat pe Lula da Silva să facă o vizită oficială la Washington. Numeroşi alţi lideri ai lumii libere au criticat, şi ei, actele de vandalism din capitala Braziliei.
"Asaltarea clădirilor tuturor celor trei puteri democratice din Brazilia a fost un atac laș și violent asupra inimii democrației braziliene, pe care îl condamnăm în cei mai fermi termeni", a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de externe.
Aflat în Florida, într-o aşa-zisă vacanţă, fostul preşedinte Jair Bolsonaro neagă orice implicare în acţiunile violente şi afirmă că susţinătorii săi "au depăşit măsura".
Fostul preşedinte s-a internat în spital pentru dureri intestinale asociate cu atentatul din campania prezidenţială din 2018, când a fost înjunghiat. Medicii spun totuşi că starea sa nu este gravă. Departamentul de Stat a sugerat că, întrucât Bolsonaro nu mai are nicio funcţie oficială, el trebuie să solicite o nouă viză pentru a rămâne în Statele Unite iar dacă nu o va face, poate fi expulzat.