Antena Meniu Search
x

Video Violențe în Brazilia. Sute de extremiști pro-Bolsonaro au fost arestați, după ce au intrat cu forța în Congres

Este haos în Brazilia. Mii de susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, au invadat ieri Congresul, Curtea Supremă, dar şi Palatul Prezidenţial, supăraţi ca preşedintele de stânga, Lula, a revenit la putere. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a calma spiritele şi au arestat sute de manifestanţi. Atât fostul preşedinte, cât şi actualul, au declarat că aceste forme de manifestaţii sunt de neacceptat într-o ţară democratică.

de Redactia Observator

la 09.01.2023, 10:32

Vezi și

La nici o săptămână de la revenirea în funcţie a preşedintelui Lula, străzile Braziliei au fost luate cu asalt de protestatari. Ţinta furiei lor au devenit chiar Congresul, Curtea Supremă şi Palatul Prezidenţial.

Încercările forţelor de ordine de a-i opri pe manifestanţi au fost în zadar. Aceştia au reuşit să rupă cordonul de securitate şi, îmbrăcaţi în culorile naţionale, galben şi verde, au vandalizat principalele instituţii ale puterii, cauzând numeroase pagube. Aflat într-o călătorie oficială în Sao Paolo, Lula i-a numit pe protestatari "fascişti fanatici" şi a avertizat că vor fi repercursiuni.

Luiz Inácio Lula da Silva, preşedintele Braziliei: Vreau să vă spun că toţi cei care au participat la proteste vor fi găsiţi şi vor fi pedepsiţi. Vor vedea că democraţia garantează dreptul la libertate, la libera comunicare, dar le cere, de asemenea, oamenilor să respecte instituţiile create în scopul consolidării democraţiei.

Nu doar înfrângerea lui Bolsonaro îi deranjează pe brazilieni

Pe acelaşi subiect

Printr-o postare pe Twitter, Bolsonaro a scris, înainte să condamne acţiunile de ieri, că demonstraţiile pacifiste sunt, într-adevăr, o parte din democraţie. Nu doar înfrangerea lui Bolsonaro îi deranjează pe brazilieni. Furia lor ar fi alimentată şi de teama instalării comunismului în ţară. Alţii sunt de părere că armata este singura care poate salva Brazilia.

Haosul din Brazilia a stârnit reacţii vehemente şi în rândul liderilor Uniunii Europene, care au condamnat acţiunile protestatarilor şi şi-au exprimat sprijinul pentru preşedintele Lula. Forţele de ordine au arestat sute de manifestanţi, după ce aceştia au invadat şi au jefuit instituţiile. Întreaga demonstraţie aduce aminte de asaltul asupra Capitoliului, când partizanii lui Trump au distrus insituţia în urma victoriei lui Joe Biden.

Cel puţin 400 de oameni au fost arestaţi după ce susţinători ai lui Jair Bolsonaro au luat cu asalt principalele clădiri guvernamentale ale Braziliei, a anunţat guvernatorul Ibaneis Rocha, potrivit cnn.com, relatează News.ro

Continuăm să-i identiificăm pe toţi ceilalţi oameni care au participat la aceste acte teroriste în această după-amiază. Vom lucra în continuare pentru restabilirea ordinii”, a scris Rocha pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Violențe în Brazilia. Sute de extremiști pro-Bolsonaro au fost arestați, după ce au intrat cu forța în Congres