Japonia aprobă deversarea în mare a apei contaminate cu tritiu de la centrala nucleară Fukushima
Autoritatea niponă de reglementare în domeniul nuclear a aprobat deversarea în mare a apei de la centrala atomică Dai-ichi din Fukushima, informează vineri agenţia Kyodo, preluată de Reuters.
De Redactia Observator la 22.07.2022, 09:14Apa de răcire folosită pentru reactoare după dezastrul provocat în martie 2011 de un cutremur urmat de un tsunami este stocată în prezent pe terenul centralei. Autoritatea de resort din Japonia a stabilit că apa, care a fost tratată, mai conţine urme de tritiu - un izotop radioactiv al hidrogenului -, însă poate fi deversată în condiţii de siguranţă, relatează Agerpres.
Apa de la centrala nucleară Fukushima, deversată în mare
În urmă cu un deceniu, un cutremur devastator a pus la pământ o mare parte din centrala nucleară de la Fukushima şi a produs şi valuri tsunami de mari dimensiuni. Tragedia s-a soldat atunci, pe loc, cu peste 2.200 de morţi, însă specialiştii sunt de părere că distrugerea centralei de la Fukushima a produs, de-a lungul timpului, şi alte decese. O mare problemă pentru autorităţile japoneze a rămas apa utilizată pentru a trata rămăşiţele centralei nucleare de la Fukushima. Vorbim de peste 1,25 milioane de tone de apă contaminată cu tritiul şi care, de atunci, a fost depozitată în containere de mari dimensiuni.
Cum însă spaţiul avut la dispoziţie pentru a depozita apa contaminată este din ce în ce mai mic, autorităţile japoneze au pregătit în ultimii ani luarea unei decizii în privinţa eliminării acesteia. Şi, în ciuda avertismentelor lansate de reprezentanţii asociaţiilor de pescari sau a activiştilor de mediu, autorităţile japoneze au luat decizia de a elimina apa contaminată direct în mare.