Jihadiştii au ucis peste 50 de oameni în raidurile din Mali şi au omorât alţi 12 soldaţi în Burkina Faso
Cel puţin 50 de persoane au fost ucise în raiduri organizate de jihadişti care au avut loc în trei regiuni din Mali, lângă graniţa cu Nigeria. În ţara vecină, Burkina Faso, alţi 12 soldaţi au fost ucişi de aceleaşi grupări.
De Ovidiu Cojocaru la 26.03.2024, 10:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Peste 40 de persoane au fost ucise duminică când jihadiştii au invadat localităţile Karou, Ouatagouna și Daoutegeft, aflate la graniţa dintre Mali şi Nigeria, transmite France24. Între timp, în Burkina Faso, 12 soldați au fost uciși și opt au fost răniți duminică într-o ambuscadă. Atacul a avut loc lângă satul Dounkoun din districtul Toeni. Atacul a fost o răzbunare pentru moartea a doi lideri jihadisti care erau activi în aceeași regiune şi care au fost omorâţi sâmbătă de forțele armate.
Suspecții jihadiști au omorât peste 40 de civili în partea de nord din Mali și au ucis 12 soldați într-o ambuscadă în Burkina Faso, au declarat luni oficialii, subliniind criza de securitate care a cuprins cele două state. Un oficial local a spus că "20 de civili au fost masacrați în Karou, 14 civili au fost uciși în Ouatagouna, iar alți civili au fost uciși în localitatea Daoutegeft". Un oficial dintr-un al patrulea sat a declarat că și localitatea sa a fost atacată. Violențele jihadiste i-au determinat pe sute de mii de locuitori să-și părăsească casele.
Atacatorii au sosit pe motociclete, luându-i pe săteni prin surprindere
O unitate a armatei a fost trimisă să ofere ajutor, a spus un ofițer militar, dar o sursă a unui ONG din Mali a declarat că s-au desfășurat cu dificultate comunicările cu zonele afectate ce jihadiștii au atacat site-urile de telecomunicații. Mali, un stat fără ieșire la mare și sărac din punct de vedere financiar, aflat în inima regiunii Sahel din vestul Africii, se luptă cu o insurgență jihadistă începând cu anul 2012.
Criza a început cu tulburări în nordul țării, care s-au răspândit în centrul etnic și apoi în ţări vecine precum Nigeria și Burkina Faso. Grupurile armate legate de Al-Qaeda și grupul Statului Islamic conduc majoritatea atacurilor care se petrec în prezent.