Antena LIVE

Curs valutar

Joe Biden va trimite mine anti-personal în Ucraina, o premieră de la izbucnirea războiului

Președintele SUA, Joe Biden, a fost de acord să furnizeze Ucrainei mine anti-personal, a declarat pentru BBC un oficial al apărării americane, o mișcare văzută ca o încercare de a încetini trupele ruse care au avansat constant în estul Ucrainei în ultimele luni.

De la 20.11.2024, 08:42
WhatsApp
Joe Biden va trimite mine anti-personal în Ucraina, o premieră de la izbucnirea războiului Profimedia Images

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că astfel de mine anti-personal vor fi livrate în curând, iar Washingtonul se așteaptă ca acestea să fie utilizate pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, Kievul s-a angajat să nu folosească minele în zone dens populate, a precizat oficialul.

Într-o declarație separată, ambasada SUA la Kiev a anunțat că "a primit informații specifice despre un posibil atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie". "Dintr-un exces de precauție, ambasada va fi închisă, iar angajații ambasadei au fost instruiți să rămână adăpostiți. Ambasada SUA recomandă cetățenilor americani să fie pregătiți să se adăpostească imediat în cazul în care este anunțată o alertă aeriană", se arată într-un comunicat.

Peste noapte, atât Ucraina, cât și Rusia au raportat atacuri majore cu drone pe teritoriile lor respective. Nu se știe deocamdată dacă au existat victime.

Minele anti-personal ar putea încetini semnificativ avansul militarilor ruși

Pe acelaşi subiect

Furnizarea de mine anti-personal este cea mai recentă mișcare a administrației americane pe final de mandat pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Rusia a folosit mine terestre pe scară largă încă de la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, însă obiecțiile internaționale privind utilizarea unor astfel de arme, din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru civili, au împiedicat administrația Biden să aprobe utilizarea lor până acum.

Un oficial al apărării SUA a confirmat pentru BBC că Ucraina s-a angajat să folosească doar mine care rămân active pentru o perioadă limitată de timp.

Minele "nepersistente" furnizate de SUA diferă de cele ale Rusiei, deoarece devin inerte după o perioadă predefinită - de la patru ore la două săptămâni. Acestea sunt echipate cu detonatoare electrice și necesită energie de la o baterie pentru a se detona. După ce bateria se epuizează, minele nu vor mai exploda.

Washingtonul furnizează deja Ucrainei mine anti-tanc, însă minele anti-personal - care pot fi desfășurate rapid - sunt concepute pentru a încetini avansurile forțelor terestre.

Minele anti-personal, după decizia de a permite atacuri cu rachete ATACMS

Anterior, a fost confirmat că rachetele americane cu rază lungă de acțiune Army Tactical Missile System (ATACMS) au lovit ținte în interiorul Rusiei, la doar câteva zile după ce Casa Albă a acordat permisiunea pentru utilizarea lor.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul a vizat regiunea Briansk, situată la granița cu Ucraina, în dimineața zilei de marți. Potrivit ministerului, cinci rachete ar fi fost doborâte, iar una ar fi provocat daune, fragmentele sale declanșând un incendiu la o instalație militară.

Cu toate acestea, doi oficiali americani au declarat că primele informații sugerează că Rusia a interceptat doar două dintre aproximativ opt rachete lansate de Ucraina. BBC nu a putut verifica în mod independent cifrele contradictorii.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Washingtonul că încearcă să escaladeze conflictul. Kremlinul a promis represalii.

Marți, președintele rus Vladimir Putin a aprobat modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, stabilind noi condiții în care țara ar putea lua în considerare utilizarea arsenalului său nuclear.

Noua doctrină prevede că un atac din partea unui stat non-nuclear, dacă este susținut de o putere nucleară, va fi tratat ca un atac comun asupra Rusiei.

Comentând aceste modificări, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat: "De la începutul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, (n.r. Rusia) a încercat să constrângă și să intimideze atât Ucraina, cât și alte țări din întreaga lume, printr-o retorică și un comportament nuclear iresponsabil".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina mine
Întrebarea zilei
Credeți că autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor ar trebui trase la răspundere pentru incidentele cu urși din zonele urbane?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025