Joe Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Președintele Joe Biden a autorizat pentru prima dată utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS furnizate de SUA pentru bombardamente pe teritoriul Rusiei, au declarat oficiali americani citați de The New York Times. Decizia vine cu două luni înainte de încheierea mandatului de președinte al Statelor Unite.
Rachetele ATACMS vor fi probabil folosite inițial împotriva trupelor rusești și nord-coreene pentru a apăra forțele ucrainene în regiunea Kursk din vestul Rusiei, au spus oficialii americani.
Decizia lui Biden reprezintă o schimbare majoră a politicii SUA. Alegerea a divizat consilierii de la Casa Albă, iar această schimbare vine cu două luni înainte ca președintele ales Donald J. Trump să preia mandatul, acesta promițând să limiteze sprijinul acordat Ucrainei.
Permisiunea acordată ucrainenilor de a folosi rachetele cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de Army Tactical Missile Systems (ATACMS), a venit ca răspuns la decizia surpriză a Rusiei de a aduce trupe nord-coreene în conflict, au precizat oficialii.
Joe Biden a început să relaxeze restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei după ce Moscova a lansat un atac transfrontalier în luna mai, în direcția Harkiv, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei.
- Ziua neagră pentru Rusia. Ucraina a zdrobit ofensiva Moscovei în Kursk, distrugând un batalion și peste 200 de...
- Ucrainenii luptă contra "Beretelor Negre". Trupele de elită ale Coreei de Nord, trimise de ruşi în Kursk: cât de...
- Zelenski spune că Ucraina înfruntă 50.000 de soldaţi în Kursk: "Continuăm să ţinem piept inamicilor"
- Moscova pregăteşte un asalt teribil pentru a recuceri Kursk: 50.000 de soldaţi ruşi şi nord coreeni vor încerca...
Pentru a ajuta ucrainenii să apere Harkivul, Biden le-a permis să folosească sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), care are o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri, împotriva forțelor rusești aflate direct peste graniță. Totuși, Biden nu a permis utilizarea rachetelor ATACMS, cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, pentru apărarea Harkivului.
Oficialii au declarat că, deși nu se așteaptă ca această schimbare să modifice fundamental cursul războiului, unul dintre obiectivele schimbării politicii este transmiterea unui mesaj nord-coreenilor că forțele lor sunt vulnerabile și că nu ar trebui să trimită mai multe trupe.
Joe Biden ar putea autoriza folosirea rachetelor ATACMS pe tot frontul, nu doar în Kursk
Aceiași oficiali au precizat că, deși este probabil ca ucrainenii să utilizeze rachetele mai întâi împotriva trupelor ruse și nord-coreene care amenință forțele armate în Kursk, președintele Biden ar putea autoriza utilizarea acestor arme și în alte locuri.
Unii oficiali americani au exprimat temeri că utilizarea rachetelor de către Ucraina peste graniță ar putea determina o ripostă din partea președintelui Vladimir Putin împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi din coaliție. Pe de altă parte, alți oficiali americani au considerat aceste temeri exagerate.
Armata rusă este pe cale să lanseze un atac major, estimat la 50.000 de soldați, inclusiv trupe nord-coreene, asupra pozițiilor ucrainene fortificate din Kursk, având ca obiectiv recucerirea întregului teritoriu rus pe care ucrainenii l-au ocupat în august.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰