Antena LIVE

Curs valutar

Jurnalişti ucraineni anticorupţie, spionaţi de serviciile secrete cu camere montate în hotel. Un înalt responsabil al SBU a fost demis

Mai mulţi jurnalişti ucraineni de la un cunoscut site de anchete, care dezvăluie cazuri de corupţie, acuză că au fost interceptați şi filmați în secret timp de un de serviciile secrete ucrainene. În urma scandalului, un înalt responsabil al SBU a fost demis. 

De la 06.02.2024, 12:10
WhatsApp
Jurnalişti ucraineni spionaţi de serviciile secrete cu camere montate în hotel. Un înalt responsabil al SBU a fost demis Bihus.info

Juurnaliştii de la siteul Bihus.info, cunoscut în Ucraina pentru anchete anticorupţie, au acuzat luni, 5 februarie, că au fost spionaţi ilegal de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), după ce în ianuarie a fost publicată online o filmare în care membri ai săi ar fi consumat droguri la o petrecere privată de Anul Nou şi ar fi discutat cum să cumpere substanţe interzise. Roman Semencenko. un înalt responsabil al serviciului de informaţii ucrainean a fost demis în urma scandalului, relatează Reuters. 

Scandalul jurnaliştilor ucraineni spionaţi de serviciile secrete

Concret, pe 16 ianuarie un canal de YouTube necunoscut denumit Narodna Pravda (în ucraineană "adevărul național), care se pretinde a fi o organizație de știri, a publicat un montaj video care conținea imagini de pe camere de supraveghere și fragmente de conversații private, în care unii angajați Bihus.Info discutau despre cumpărarea de droguri. Sub titlul "Latura întunecată a Bihus.Info: au tras pe nas metanfetamină, au luat MDMA, au fumat iarbă, apoi au plecat să investigheze", intenţia montajului era de a denigra echipa de jurnalişti. Videoclipul a fost între timp şters.

Imediat, Bihus.Info a recunoscut că unii dintre cameramanii săi au consumat substanţe ilegale la petrecerea de Anul Nou, de la care au fost publicate înregistrări audio şi video pe YouTube. Managerul proiectului jurnalistic, Denis Bihus, a datatunci asigurări că toți cei care cooperează cu Bihus.Info vor face teste antidrog şi a condamnat consumul de droguri. 

Pe acelaşi subiect

Redacţia Bihus.info, care publică constant anchete despre oficiali guvernamentali, din forţele de ordine și despre oligarhi ucraineni corupţi, a denunţat  luni o "operaţiune specială ruşinoasă" a SBU. Potrivit Bihus.info, o unitate SBU de 30 de persoane i-a spionat pe jurnalişti 6 zile în timp ce erau cazaţi în luna decembrie la un hotel.

Ei au acuzat serviciile ucrainene că au instalat camere ascunse în camerele de hotel în care s-a cazat redactia în decembrie 2023. Propria anchetă a Bihus.info a dezvăluit că în spatele operațiunii s-a aflat Departamentul pentru Protecția Statului Național al SBU. iar în instalarea dispozitivelor de supraveghere a fost implicată și Direcția Operativ-Tehnică a SBU. Bihus.Info a dezvăluit de asemenea că echipa sa fusese pusă sub ascultare timp de mai multe luni, vizate fiind mai ales telefoanele mobile. 

"Cine reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității naționale în timp de război?" s-a întrebat echipa Bihus.info pe Telegram. "Clar jurnaliști, în opinia SBU". SBU a răspuns luni într-o declarație că susține principiile unei prese libere ca parte a misiunii sale de apărare a intereselor naționale și că a deschis o anchetă.

SBU a publicat luni un comunicat în care afirmă că a luat "deciziile adecvate în materie de personal", justificând în acelaşi timp ascultările prin faptul că "anumiţi angajaţi ai Bihus Info figurau printre clienţii unor traficanţi de droguri". 

Cazul a provocat reacţii inclusiv la vârful statului, preşedintele Volodimir Zelenski declarând pe 18 ianuarie că "orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă". "Şeful departamentului SBU pentru protecţia statului, Roman Semencenko, a fost demis din cauza supravegherii redacţiei Bihus.Info", a spus pentru AFP o sursă din cadrul SBU, vorbind sub protecţia anonimatului. Potrivit sursei, decizia de demitere a fost luată de şeful SBU şi validată de preşedintele Zelenski.

Bihus.info a fost fondat în 2013. Una dintre anchete sale a dezvăluit scheme de finanțare a centralelor electrice ucrainene situate în teritoriile controlate de Rusia și deținute de fratele lui Rostîslav Şurma, șef adjunct în administraţia prezidenţială. Alte investigaţii au dezvăluit cazuri de corupție în rândul funcționarilor publici, precum și înregistrări care îl leagă pe oligarhul pro-rus Viktor Medvedciuk de fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko și de președintele rus Vladimir Putin .

"Mass-media ucraineană, vizată de armata informațională pro-Zelenski"

În luna ianuarie, mai multe mass-media internaţionale au publicat articole despre "o serie de atacuri și campanii de defăimare care vizează jurnaliști ucraineni proeminenți care îl critică pe Volodimir Zelenski în ceea ce privește protejarea libertății presei". Financial Times a scris despre cum "mass-media ucraineană este atacată de armata de informațională pro-Zelenski".

Şi Le Monde a scris despre "acte de intimidare la adresa reprezentanților mass-media specializați în cazuri de corupție, subminând eforturile guvernului lui Zelenski de a implementa reforme de creștere a transparenței, pe care le așteaptă UE" Cum era de așteptat, propaganda rusă se folosește de astfel de articole din presa străină pentru a promova discursul despre "autoritarismul lui Zelenski" și "absența libertății de exprimare" în Ucraina. 

Şi organizaţia Reporteri fără frontiere a denunţat "înmulţirea presiunilor asupra media ucrainene". Jurnalistul de investigaţie Iuri Nikolov, de la centrul media anticorupţie Nashi Hroshi (Banii noştri) a fost vizitat pe 14 ianuarie de indivizi mascaţi care i-au spart casa şi au vrut să-l înroleze în armată cu forţa după ce l-a criticat pe Zelenski. Pe 19 ianuarie colega sa din Odesa Irina Hrib a descoperit în maşina sa un dispozitiv de înregistrare. Nikolov a dezvăluit corupția din Ministerul Apărării iar articolele sale au dus la demisia ministrului Oleskii Reznikov.

Natalia Lîhaciova, redactor-șef la Detector Media, a declarat pentru Financial Times că atacurile online, declanşate aparent la ordinele guvernului, împotriva jurnaliştilor care anchetează cazuri de corupţie s-au mutat în lumea fizică. Vocile pro-guvern de pe social media care se autodenumesc "armata informațională" operează "în cel mai josnic mod" a spus ea, "transformând toți criticii guvernului în agenți ruși, trădători şi dușmani ai președintelui Zelenski și ai Ucrainei". 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ucraina jurnalisti coruptie
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024