Antena Meniu Search
x

Ruşii, aproape de a cuceri primul oraş ucrainean de la Bahmut încoace. "Situaţia este critică. În aceste zile se decide soarta sa"

Război în Ucraina. Situaţia din oraşul Avdiivka, regiunea Doneţk, este critică pentru ucraineni, avertizează Iuri Butusov, un jurnalist cu legături puternice în armata ucraineană. Trupele ruse au avansat în ultimele zile cu aproape 1,5 km spre zona rezidenţială a oraşului, s-au înrădăcinat pe una dintre străzile de la periferia de nord iar în prezent se duc luptre urbane. 

de Redactia Observator

la 05.02.2024, 13:43

Ruşii, aproape de a cuceri primul oraş ucrainean de la Bahmut încoace. "Situaţia este critică. În aceste zile se decide soarta sa"
Ruşii, aproape de a cuceri primul oraş ucrainean de la Bahmut încoace. "Situaţia este critică. În aceste zile se decide soarta sa" - Getty Images

Mai mulţi jurnalişti ucraineni relatează pe Telegram că situaţia din Avdiivka a ajuns critică pentru armata ucraineană. "Ruşii au avansat în oraș dinspre nord-est, dinspre zona carierei de nisip. Au ocolit unităţile de luptă ucrainene și s-au înrădăcinat în clădiri. Asta înseamnă că se află la sute de metri distanță de principala arteră logistică a apărătorilor ucraineni. Situația nu este încă fără speranță, spun militarii. Dacă există rezerve de infanterie cu experiență de luptă în zonele urbane, avansul rusesc poate fi neutralizat. Practic, în aceste zile se decide soarta oraşului" a transmis jurnalistul ucrainean Andrii Tsaplienko.

"Dacă măsori în linie dreaptă, unitățile inamicului se află la o distanță de aproximativ un kilometru și jumătate de la intrarea în oraș. În urmă cu două săptămâni, inamicul a reușit să ocupe două străzi de la marginea de sud a orașului. Situația este critică", a relatat şi jurnalistul ucrainean Iuri Butusov.

"Avdiivka are nevoie imediată de rezerve noi și de rotirea militarilor din brigada 110 care a luptat eroic şi a menținut controlul în ciuda epuizării după aproape doi ani de lupte continue în oraș. De asemenea, este nevoie de muniție, stocurile sunt extrem de mici, iar inamicul are un avantaj superior la puterea de foc" a mai explicat el.

Jurnalistul ucrainean a trimis săgeţi şi către conducerea armatei: "Dorinţa de a nu deranja managementul de top cu "vești proaste" este foarte dăunătoare. Conducerea de la vârf vrea să asculte doar informații pozitive, nu critici. De aceea nu există un răspuns adecvat la schimbările din situație", a adaugat Butusov.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit informaţiilor sale, ruşii au lansat în oraș o adevărată vânătoare a operatorilor de drone, orice structură și loc în care sunt instalate antene este expuse loviturilor de artilerie și bombardamentelor cu bombe aeriene ghidate. Aviația rusă bombardează practic nestingherită, a mai atras el atenţia. El mai susţine că ruşii au suferit pierderi semnificative, iar avansul lor a venit cu un preț mare. Dar, mai precizează şi că trupele ruse concentrează rezerve lângă Avdiivka mult mai repede decât comanda ucraineană.

"Progresele rusești la Avdiivka, care pare din ce în ce mai probabil să devină primul oraș ucrainean care cade de la capturarea oraşului Bahmut în mai anul trecut, sunt rezultatul direct al deficitului acut de muniție, cauzat de faptul că Congresul SUA a refuzat ajutorul militar suplimentar Ucrainei", a comentat şi jurnalistul Yaroslav Trofimov de la The Wall Street Journal. 

Cu toate astea, Vitali Barabaş, şeful administraţiei militare locale, nu a confirmat luptele de stradă din Avdiivka. "Rușii au ajuns la casele de la marginea orașului", a spus el. 

Război în Ucraina: Ruşii au avansat în mai multe direcţii din Doneţk

În acest timp, statul Major de la Kiev a transmis în cel mai recent buletin că forţele ruse şi-au intensificat ofensiva la Avdiivka, dar că ucrainenii au respins până la 44 de atacuri ruseşti pe respectiva direcţie a frontului. "Combatanţii ucraineni continuă să ţină piept inamicului, care continuă să încerce să încercuiască Avdiivka", precizează Statul Major ucrainean, care face referire totodată la "pierderi masive" printre trupele ruse care încearcă să cucerească localitatea. 

Influentul canal de Telegram al armatei ucrainene Deepstate menţionează progrese ruseşti în partea de nord a Avdiivka şi în zona Pervomaiski, la sud de oraş. În buletinul său zilnic privind desfăşurarea războiului, Centrul pentru Strategii de Apărare de la Kiev raportează un avans rusesc de 1,5 kilometri în zona carierei de nisip din partea de nord a oraşului Avdiivka.

În apropiere de Optine, la sud de Avdiivka şi la aproximativ doi kilometri nord de aeroportul ocupat din Doneţk, forţele ruse ar fi avansat un kilometru, potrivit think tank-ului ucrainean. În plus, potrivit sursei, ruşii au înaintat cu "până la 600 de metri" în jurul Stepnoe, un sat la nord de Avdiivka.

Epicentrul luptelor de la Avdiivka s-a mutat în partea de nord a oraşului: ocupanţii au reuşit să pătrundă pe străzi, punând în pericol autostrada din preajmă, o rută logistică importantă pentru trupele ucrainene, subliniază şeful think-tankului Defense Express, Serghei Zgureţ, analist militar, notează agenţia de presă Unian.

Înaintările ruşilor sunt confirmate şi de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, în cel mai recent buletin informativ. "Forțele ruse au reuşit să avanseze în apropiere de Bahmut, la Avdiivka și în apropiere de Mariinka, pe fondul unor atacuri poziționale continue de-a lungul întregii linii de front."

Război în Ucraina: Zelenski a primis în decembrie întăriri care nu au mai venit la Avdiivka

Anterior, forţele ucrainene reuşiseră să respingă acţiunile ofensive ale ruşilor în partea limitrofă de nord a oraşului, în zona localităţii Stepnoe, iar acum luptele se duc între fabrica de cocs şi produse chimice şi oraşul propriu-zis, a spus el, adăugând că, se pare, Rusia a profitat de vremea rea, când artileria ucraineană a lucrat mai puţin, pentru a avansa.

Potrivit acestuia, ruşii mai au aproximativ un kilometru şi jumătate sau mai puţin până la autostrada principală, considerată ruta principală către Avdiivka. Serghei Zgureţ declară că Rusia are un avantaj în forţă şi tehnologie şi exercită presiune asupra apărării forţelor ucrainene, deşi armata ucraineană încearcă să-i scoată pe invadatori din zona ocupată.

Din octombrie trecut, Rusia şi-a concentrat majoritatea eforturilor de pe front pe capturarea oraşului Avdiivka, care ar îndepărta trupele ucrainene de oraşul ocupat Doneţk, ceea ce ar îndepărta forţele ucrainene de oraşul ocupat Doneţk. Surse militare ucrainene au explicat în ultimele săptămâni că lipsa de muniţie pentru a respinge atacurile ruseşti oferă inamicului un avantaj pe întreaga linie a frontului.

Zelenski a vizitat oraşul în decembrie când a promis întăriri de oameni şi arme care nu au mai venit. De atunci ruşii au avansat dinspre sud şi nord-est spărgând apărarea în două locuri, a explicat expertul militar german de la Bild, Julian Röpcke. Ucraina recunoaşte progresele obţinute de ruşi la Avdiivka şi în alte zone de pe linia frontului, subliniind în acelaşi timp preţul ridicat în vieţi omeneşti şi echipamente militare pe care Rusia îl plăteşte pentru aceste câştiguri modeste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Ruşii, aproape de a cuceri primul oraş ucrainean de la Bahmut încoace. "Situaţia este critică. În aceste zile se decide soarta sa"