Kim Jong-un le-a cerut cetățenilor să se pregătească pentru o criză ''dificilă'', comparabilă cu foametea din anii '90
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a cerut cetățenilor să se pregătească pentru o criză ''dificilă'', în urma avertismentelor grupărilor pentru drepturile omului care anunţă că țara se confruntă cu o penurie alimentară și instabilitate economică.
De Andreea Anghel la 10.04.2021, 09:31- Kim Jong-un le-a cerut cetățenilor să se pregătească pentru o criză ''dificilă'', comparabilă cu foametea din anii '90
- De luni de zile există avertismente că oamenii din Coreea de Nord se luptă cu astfel de probleme
Vorbind la o conferință de partid, Kim Jong-un a părut să compare situația cu foametea mortală din anii '90. Coreea de Nord și-a închis granițele din cauza pandemiei coronavirusului. Acest lucru se adaugă și sancțiunilor economice internaționale existente asupra programului nuclear de la Phenian.
Într-o recunoaștere rară a dificultăților care se apropie, liderul autoritar a cerut joi oficialilor partidului să ''întâmpine un alt martie dificil''. Acesta este un termen folosit de oficialii Coreei de Nord pentru a se referi la lupta țării în timpul unei foamete devastatoare din anii 1990, atunci când căderea Uniunii Sovietice a lăsat Coreea de Nord fără un ajutor crucial. Se estimează că aproximativ 3 milioane de oameni au murit în respectiva perioadă, conform BBC.
La începutul acestei săptămâni, Kim Jong-un a avertizat că țara se confruntă cu ''cea mai gravă situație din toate timpurile'', precum și ''numeroase provocări fără precedent''. De luni de zile există avertismente că oamenii din Coreea de Nord se luptă cu aceste probleme. Rapoartele par să vină în special din orașele din apropierea frontierei chineze, unde contrabanda ar fi fost un câștig uriaș pentru mulți. Prețul porumbului, dieta de bază pentru majoritatea din Coreea de Nord rurală, ar fi fluctuat enorm și uneori un kilogram de porumb a costat mai mult ca salariul pe o lună.
Lina Yoon, cercetător de la Human Rights Watch, a declarat într-un raport recent care citează contacte nenumite în țară că ''abia mai există produse alimentare în China de aproape două luni. Sunt atât de mulți cerșetori, unii oameni au murit de foame în zona de frontieră și nu există săpun, pastă de dinți sau baterii".
Ce spun reprezentanţii ONU despre situaţia ţării
Raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Coreea de Nord, Tomás Ojea Quintana, a avertizat luna trecută într-un raport despre o ''criză alimentară gravă'' care duce deja la malnutriție și înfometare. "Au fost raportate decese prin înfometare, la fel ca o creștere a numărului de copii și vârstnici care au recurs la cerșetorie, deoarece familiile nu sunt în măsură să-i susțină".
Kim Jong-un poate da vina pe pandemia Covid-19 și pe sancțiunile economice stricte menite să reducă programul său de arme nucleare pentru economia dezastruoasă. Și totuși regimul său continuă să proiecteze și să testeze noi rachete.
Strâns controlată de guvern, economia Coreei de Nord este una dintre cele mai puțin libere din lume și se spune că este extrem de ineficientă. Costul enorm al întreținerii structurilor militare și de securitate a lăsat foarte puțin în mâinile populaţiei obişnuite nord-coreene.