Antena LIVE

Curs valutar

Kovesi, la întâlnirea cu Zelenski şi procurorul general al Ucrainei: "Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical"

Laura Codruţa Kovesi, procurosul-şef european, s-a întâlnit la Lviv cu preşedintele Volodimir Zelenski şi procurorul general ucrainean Andriy Kostin, în cadrul conferinţei United4Justice. În discurs, ea a asigurat că Parchetul European este "cel mai puternic instrument de investigare şi urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră" şi , totodată, "este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinaţia sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidenţa regimului de sancţiuni al UE", notează news.ro.

De la 04.03.2023, 21:20
WhatsApp
Twitter / European Public Prosecutor’s Office

"Este un privilegiu să fiu aici astăzi; unul la care nu aş renunţa pentru nimic. Aş dori să mulţumesc gazdelor noastre, bărbaţilor şi femeilor libere din Ucraina, pentru că ne-au apărat pe toţi cu puterea voinţei lor. Întâlniri ca aceasta ajută la formarea unei înţelegeri comune a situaţiei. Prietenii noştri ucraineni au voinţa necesară, dar puterea rezistenţei lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să o declari, iar alta este să o oferi. Una este să îţi exprimi solidaritatea, iar alta este să îţi exprime un comun al destinului", a afirmat Kovesi la reuniune.

"Puţini ştiu că în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politici externe, financiare şi economice. Această ultimă încercare de a preveni prăbuşirea iminentă a Franţei sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicaţiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că „Ambele naţiuni, şi chiar şi cetăţenii lor individuali, încă mai credeau în inima lor că pot scăpa şi supravieţui singuri, prin propriile lor eforturi separate”. Astăzi, asistăm din nou la o încercare de dominare, punând lumea în pericol de moarte. Suntem mai înţelepţi decât predecesorii noştri? Peste ani, istoria va examina fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepoţii noştri vor afla şi despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care ne-am îndeplinit responsabilităţile. În zilele următoare, colegi mult mai calificaţi vor expune ororile agresiunii ruse. Veţi discuta despre cum să-i trageţi la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federaţia Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportare! Numai acest fapt ne readuce la cele mai întunecate ore ale istoriei europene. De aceea am vrut să fiu aici astăzi. Nu doar pentru că vieţile ucrainene sunt sacrificate pentru ca noi ceilalţi să trăim în pace. Nu doar pentru că dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că obiectivul real al agresorilor nu este câştigul teritorial, ci şi împărţirea Europei în sfere de influenţă, ceea ce ar însemna sfârşitul integrării europene", a spus Kovesi.

"Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de tine, împotriva noului avatar al răului radical", a subliniat procurorul-şef european. Parchetul European "poate ajuta autorităţile ucrainene cu investigaţii privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE", a explicat Kovesi ajutorul pe care îl poate oferi. "După cum a spus procurorul general Kostin în mai multe rânduri: în timp de război, corupţia înseamnă trădare. Noi doi avem aceeaşi înţelegere a ceea ce este în joc. Menţinem încrederea cu consecvenţă în lupta împotriva corupţiei. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniaţi. Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta. Acţionăm ca un singur birou cu o structură descentralizată. Nimeni nu are acces la mai multe informaţii decât noi şi, în comparaţie cu metodele tradiţionale de coordonare transfrontalieră, suntem mult mai rapizi", a explicat ea.

"În ceea ce priveşte instrumentele de investigare, EPPO este "cel mai puternic instrument de investigare şi urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră. Nu există o modalitate mai bună pentru ca UE să aplice întreaga forţă a puterii sale economice colective şi a sistemelor de justiţie penală asupra celor care ajută la evaziunea sancţiunilor. Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să-l inventăm pentru a ne asigura că măsurile restrictive ale UE sunt atât de dureroase pe cât ar trebui să fie. EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinaţia sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidenţa regimului de sancţiuni al UE. Acest lucru ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei şi, cu confiscări în urma urmăririlor penale, chiar ar contribui la finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după război. Sper că veţi înţelege de ce astăzi, la Lviv, nu pot rămâne în limitele autocontrolului judiciar. Acesta este motivul pentru care, în calitate de prim procuror-şef european, am încredere în instituţiile Uniunii Europene să ia poziţie cu privire la iniţiativa franco-germană de a lărgi sfera competenţei EPPO la eludarea măsurilor restrictive ale UE! Sunt convins că EPPO este pregătit şi ar trebui să o facem", a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

kovesi razboi ucraina ucraina
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025