Unul din cei mai iubiţi autori de benzi desenate, legendarul Stan Lee, a murit la vârsta de 95 de ani
Fiu al unor imigranţi originari din România, Stan Lee a iniţiat o adevărată revoluţie în domeniul benzilor desenate şi, în general, în cultura populară americană. El şi-a publicat primul album în 1941 şi a rămas activ până în ultimii ani de viaţă.
De Redactia Observator la 13.11.2018, 11:25Fiu al unor imigranţi originari din România, Stan Lee a iniţiat o adevărată revoluţie în domeniul benzilor desenate şi, în general, în cultura populară americană. El şi-a publicat primul album în 1941 şi a rămas activ până în ultimii ani de viaţă.
Născut la New York, într-o familie de imigranţi români, Stan Lee, pe adevăratul său nume Stanley Lieber, visa să scrie un mare roman american. Dar, în anii de după marea criză economică, şi-a găsit de lucru, la 17 ani, doar la o editură de benzi desenate numită, mai târziu, Marvel.
Începând din 1961, a creat aici supereroi deveniţi celebri în toată lumea: Cei Patru Fantastici, Hulk, Thor, X-Men şi preferatul său, Spiderman.
Stan Lee: Sunt destul de mândru că unele din poveştile pe care le-am scris cu atâţia ani în urmă sunt, şi acum, citite şi îndrăgite de public. Şi se fac şi filme pe baza lor, şi seriale de televiziune.
Personajele lui Stan Lee s-au remarcat prin faptul că erau în primul rând oameni obişnuiţi, cu aceleaşi probleme ca orice american de rând, şi abia apoi supereroi cu puteri fantastice. Din acest motiv, criticii l-au considerat creatorul benzii desenate moderne. Fanii genului regretă dispariţia sa.
"El este, într-un fel, cel care m-a învăţat să citesc. Era unul din cei mai mari din toate timpurile. Era părintele benzilor desenate", a spus un fan al marelui autor de benzi desenate.
"După părerea mea, el a creat o lume, un întreg univers", a spus un alt fan.
Eroii extrem de populari ai lui Stan Lee au fost preluaţi de cinema şi televiziune încă din anii 70. Dar au cucerit marile ecrane în ultimele decenii, când filmele inspirate de aşa-numitul Univers Marvel au adus încasări de miliarde de dolari. Lui Stan Lee îi plăcea să aibă, în aceste filme, apariţii episodice aşteptate cu nerăbdare de fani.
Creatorul care a încântat generaţii de cititori a putut fi văzut pentru ultima oară, pe ecran, în "Pantera Neagră", lansat anul acesta.