Liderul suprem al Iranului ar fi bolnav și nu și-ar putea îndeplini sarcinile. Teheranul s-ar pregăti deja pentru o eră post-Khamenei
Experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin că liderul suprem al Iranului, ayatollah-ul Ali Khamenei, s-ar afla în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile oficiale. Khamenei a fost absent în ultimele zile în care Iranul pare că stă pe un butoi cu pulbere în urma protestelor după moartea unei tinere agresate de poliție.
De Redactia Observator la 29.09.2022, 11:09De la începutul lunii septembrie se speculează că sănătatea ayatollah-ului s-a deteriorat rapid, iar absența sa neobișnuită alimentează aceste zvonuri, însă aceste informații ar trebui tratate cu scepticism, susține ISW.
Există însă indicii consistente că Khamenei este bolnav. Centrele de putere de la Teheran par a se pregăti deja pentru o eră post-Khamenei. Președintele Ebrahim Raisi se poziționează pentru a deveni următorul lider suprem, cu sprijinul ofițerilor superiori ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).
Preşedintele Raissi a recunoscut că moartea tinerei Mahsa Amini a provocat "durere şi tristeţe" în rândul iranienilor şi a promis că autorităţile vor prezenta "în curând" un raport final cu privire la decesul acesteia. Însă, acesta i-a condamnat miercuri pe protestatari şi a calificat drept inacceptabil haosul creat, pe fondul demonstraţiilor masive.
Proteste masive în Iran după moartea Mashei Amini
- Secretarul general al ONU face apel la pace şi îndeamnă autorităţile din Iran să dea dovadă de ''cea mai mare...
- Iranul stă pe un butoi de pulbere. Cel puţin 76 de morţi şi peste 1.200 de persoane arestate, după moartea...
- SUA și Israel, acuzate că au pus la cale protestele din Iran. Susținătorii guvernului de la Teheran au ieșit în...
Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani, a murit în spital pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea ei la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar strict impus femeilor iraniene, care sunt obligate să îşi acopere părul în public.
Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.
Moartea sa a provocat o mişcare de revoltă care a cuprins întreaga ţară. Au fost arestaţi peste 1.200 de manifestanţi, inclusiv femei, şi aproximativ 60 de persoane au fost ucise, conform autorităţilor iraniene. ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a raportat luni cel puţin 76 de morţi, dintre care şase femei şi patru copii.