"Luptă titanică în infern". Caniculă peste Europa: Marea Britanie şi Franţa, temperaturi record şi incendii fără precedent
Marea Britanie şi Franţa se pregătesc să înfrunte cea mai călduroasă zi de când se fac înregistrări meteorologice. Tot în Franţa, dar şi în Spania, pompierii nu au reuşit încă să controleze incendiile care, în câteva zile, au obligat mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.
De Redactia Observator la 17.07.2022, 08:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În Marea Britanie, temperatura ar putea urca în următoarele zile până la 40 de grade, un record absolut pentru această ţară cunoscută mai degrabă pentru vremea ploioasă. La un asemenea fenomen fără precedent, reacţia a fost pe măsură: o alertă meteo sub cod roşu a fost emisă pentru prima dată pentru caniculă şi nu pentru furtună, ninsoare sau ger.
Anul acesta, pentru prima dată, am emis o alertă de vreme extremă în timpul verii. În mod normal, facem asta iarna, când se face foarte frig şi devine periculos ca oamenii să doarmă afară, în frig.
Comitetul pentru situaţii de urgenţă al guvernului s-a întrunit la fel ca în cazul ameninţărilor teroriste. Cetăţenilor li se recomandă ca luni şi marţi să nu se deplaseze cu trenul sau cu metroul decât dacă este strict necesar. Şcolile şi căminele pentru vârstnici trebuie să ia măsuri deosebite de protecţie deoarece, pentru cei vulnerabili, căldura extremă poate provoca afecţiuni grave sau chiar decesul.
Prashant Kumar, profesor: Dacă eşti mai în vârstă sau ai afecţiuni preexistente, creşte riscul unui atac provocat de căldură, sau al impactului cardiovascular sau respirator.
- Orașele europene în care temperatura a depășit 40 de grade Celsius. Valurile de căldură vor primi nume, la fel...
- MAE a emis o atenţionare de călătorie în Portugalia: Temperaturi de 45 de grade Celsius și incendii de vegetație
- Portugalia, măcinată de incendii de vegetaţii: Seceta a afectat aproximativ 28% din teritoriul țării
Caniculă extremă peste Europa
Punctul culminant al valului de căldură extremă va fi atins mâine şi în Franţa: temperatura va urca în multe locuri 42 de grade şi nu va coborî sub 30 de grade nicăieri pe teritoriul ţării. Va fi, ca şi în Marea Britanie, cea mai călduroasă zi din istorie.
Valoarea de 42,5 grade a fost deja atinsă ieri în sudul Franţei unde canicula a avut un efect şi mai grav: două uriaşe incendii de vegetaţie care, de patru zile, nu pot fi stăpânite. 14.000 de oameni au fost evacuaţi iar pompierii descriu situaţia ca o "luptă titanică în infern".
Ronan Leaustic, subprefect: Pentru a limita perimetrul (incendiului), se desfăşoară o activitate intensă, cu o mobilizare enormă a pompierilor, a Oficiului Naţional al Pădurilor.
Din fericire, incendiile nu au făcut până acum victime, dar sezonul turistic din Gironde este compromis, mai ales că funinginea a înnegrit câteva plaje din zonă. Flăcările fac ravagii şi la sud de Pirinei, în Spania.
La focarele mai vechi, unele active de o săptămână, s-a adăugat încă unul care s-a extins rapid lângă un orăşel de lângă Malaga, foarte apreciat de turişti. Aici s-au stabilit numeroşi pensionari din nordul Europei care s-au temut, acum, că flăcările îi vor lăsa fără case. Numai în această zonă au fost evacuate peste 3000 de persoane.
Canicula din ultimele zile a fost necruţătoare şi în Spania. Au fost peste 45 de grade şi, potrivit serviciilor medicale, 360 de oameni au murit din cauze asociate cu căldura.
Temperatura a mai scăzut în Portugalia, unde pompierii deplâng moartea unui coleg, pilotul unui avion de luptă contra incendiilor care s-a prăbuşit în timpul unei misiuni. Oamenii rămân vigilenţi deoarece vor să prevină orice nouă înteţire a flăcărilor care au devastat, până acum, o suprafaţă de peste trei ori mai mare decât la aceeaşi dată a anului trecut.
Nu a scăpat, încă, de incendii Grecia unde, de asemenea, şi-au pierdut viaţa doi luptători împotriva focului, între care un român. Cel mai îngrijorător focar se află, în prezent, pe insula Creta, unde au fost evacuate şapte sate şi câteva vile luxoase închiriate de turişti.