Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Imagini infernale din vestul Europei, mistuit de flăcări şi toropit de caniculă. 43 de oameni au murit în Spania, răpuşi de căldură

Canicula face prăpăd în vestul Europei. 43 de oameni au murit în Spania din cauza temperaturilor de foc, iar Marea Britanie a declarat stare de urgenţă naţională pe măsură ce Regatul Unit se îndreptă către cea mai călduroasă zi din istoria sa. În Franţa, Spania, Portugalia şi Croaţia pe lângă căldura sufocantă, oamenii trebuie să facă faţă şi incendiilor de vegetaţie. 

de Alexandra Paraschiv

la 16.07.2022 , 01:24

O mare de foc pe Coasta Mării Adriatice. Este coşmarul în care s-au trezit localnici şi turişti deopotrivă, în Croaţia. Trei incendii uriaşe au făcut scrum sute de hectare de vegetaţie în ultimele două zile. Cel mai grav este în oraşele Zadar şi Sibenik, iar în oraşul Vodice, focul a ajuns în zonele locuite. "Aici este ultima linie de apărare pentru salvarea oraşului Vodice. Până acum, am reuşit, dar ce se va întâmpla mai târziu nu putem şti", spune un localnic. 

Vestul Europei, sub cupola de foc. Peisaj apocaliptic

Acelaşi peisaj apocaliptic şi în Franţa. În regiunea Gironde, peste 7.000 de hectare de pădure au ars şi peste 10.000 de oameni au fost evacuaţi, de teamă că focul va ajunge până la casele lor. Vegetaţia uscată s-a aprins şi în Avignon, marele festival de teatru era în plină desfăşurare. Iar vântul puternic şi canicula fac munca pompierilor imposibilă. 12 departamente din sud-vestul ţării rămân sub Cod roşu de caniculă în acest weekend şi la începutul săptămânii viitoare. "Ne culcăm mai târziu şi încercăm să găsim un loc mai răcoros, cum e acesta sau o piscină. Este îngrozitor să fie atât de cald, nu e nicio diferenţă dacă eşti înăuntru sau afară", mărturiseşte o femeie. 

Vezi și

Pădurile Portugaliei ard deja de o săptămână. Cel mai grav este în centrul ţării, unde au fost înregistrate aproximativ 200 de incendii. Sute de oameni sunt izolaţi. Ca să de pună la adăpost, trebuie să treacă prin foc. Cum este şi cazul unui jurnalist care abia a scăpat cu viaţă: "Sunt flăcări pe partea asta a drumului. Trebuie să închid fereastra, e foarte, foarte cald aici. Nu văd nimic, sper să nu se oprească nimeni".

Pe acelaşi subiect

43 de oameni morţi din cauza caniculei în Spania

Guvernul portughez a prelungit starea de urgență cel puțin până duminică, dar îi avertizează pe oameni că vor sta la temperaturi de peste 40 de grade şi săptămâna viitoare, iar riscul de incendii rămâne ridicat. În Spania, canicula a făcut deja victime. 43 de oameni au murit până acum din cauza căldurii, în ultimele două zile, după ce în numeroase zone s-au depăşit şi 46 de grade Celsius. "Nu credeam că o să fie aşa de cald. Ni s-a spus că în Sevilla va fi cel mai cald", povesteşte o tânără.

Regatul Unit se pregăteşte pentru o căldură cum nu a mai fost. Luni, meteorologii estimează că în anumite regiuni se vor depăşi 41 de grade. Guvernul de la Londra a instituit deja starea de urgenţă naţională. Oficialii îi sfătuiesc pe oameni să evite deplasările care nu sunt necesare şi îi averizează că o astfel de căldură poate fi fatală şi pentru cei care nu au alte probleme de sănătate.  

Alexandra Paraschiv Like

Alexandra Paraschiv, redactor pentru secţia ştirilor Externe de la Observator şi studentă la master, Jurnalism. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Imagini infernale din vestul Europei, mistuit de flăcări şi toropit de caniculă. 43 de oameni au murit în Spania, răpuşi de căldură