"Mama e speriată, dar a spus: nu, trebuie să rămân aici". Mărturia unui tânăr ucrainean din Harkov, unul dintre oraşele bombardate de ruşi
Hlib, un tânăr grafician din Ucraina, se adăposteşte de teroarea războiului în locuinţa prietenei sale, la periferia Harkovului. Acolo se simte în siguranţă. Părinţii săi locuiesc, însă, într-un bloc aflat la doar câteva sute de metri distanţă de zona bombardată de ruşi, aflată chiar în mijlocul oraşului, lângă mai multe centre comerciale, dar şi clădiri de birouri. Zona a fost efectiv distrusă. Hlib spune că a aflat neoficial că sunt peste 20 de morţi acolo, dar şi foarte mulţi răniţi.
De Redactia Observator la 01.03.2022, 00:03Hlib, un grafician care stă în cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, unde s-au dus lupte crâncele în ultimele zile, povesteşte, pentru news.ro, că mama lui a refuzat să părăsească locuinţa aflată în imediata vecinătate a zonei bombardate. Este profesoară de istorie şi i-a spus că înţelege foarte bine ce li se întâmplă şi că a anticipat încă de acum câţiva ani acest război. Fiul său însă nu crede că zona periferică în care se află va fi bombardată pentru că aici nu se află obiective militare.
Întrebat de ce crede că acea zonă de centru a fost, totuşi, bombardată, chiar dacă nici acolo nu se află obiective militare sau clădiri strategice, tânărul grafician spune că ar putea fi din cauză că în zonă erau mulţi ucraineni pro-ruşi. Odată ce au văzut cum a acţionat Vladimir Putin, aceştia şi-au schimbat poziţia.
Groaza, văzută prin ochii ucrainenilor care au rămas în oraşele bombardate
Mulţi prieteni din Harkov de-ai lui au ales să plece din oraş de teamă, însă el spune că a ales să rămână acolo alături de familie.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 5 LIVE TEXT. Rusia continuă asaltul asupra Kievului / Kremlinul amenință țările...
- "Doar în jocurile video o ţară poate fi cucerită în două zile", Experţii spun că armata rusă e departe de a...
- Joe Biden: "Continuăm să acordăm sprijin pentru poporul ucrainean şi suntem dispuşi să impunem costuri severe...
”Sunt acum departe de centru, pentru că am vrut să mergem într-un loc mai sigur; din centru a început totul, tocmai ce venim de acolo, avem multe grupuri de telegram cu toţi prietenii noştri, comunitatea noastră, şi am primit multe filmuleţe cu Harkovul în timp ce este bombardat, am fost azi în centru să luăm câte ceva pentru cei care ne apără, baterii, binocluri, haine groase. La 30 de minute după ce ne-am întors acasă a avut loc al doilea bombardament. Eu stau acum în casa iubitei mele, este în cealaltă parte a oraşului, aici sunt şanse mai puţine să ajungă rachetele, este în partea opusă faţă de Belgrad, de locul de unde vin ele”, povesteşte el. ”La 800 de metri de locul unde stă mama mea au fost bombardamente, în grupurile noastre se vorbeşte despre 20 de morţi. În urmă cu 20 de minute am sunat-o pe mama şi am întrebat-o ce se întâmplă, a spus că este ok, dar la 800 de metri de ea au fost bombardamente. Au fost mai puţini răniţi în primul bombardament decât în al doilea. Al doilea a fost mai aproape de centru, districtului i se spune Pavlovo Pole, este mai mult un centru de business, cu clădiri de biroruri. Sper că cei mai mulţi dintre ei au fost în subsoluri, sper. În grupurile noastre se vorbeşte despre faptul că ar fi deja foarte mulţ răniţi dar şi 20 de morţi, dar asta nu este o cifră oficială”.
Hlib îşi exprimă durerea faţă de ce se întâmplă şi recunoaşte că teama este o senzaţie generală printre cei care se află încă în oraşele aflate sub bombardamente.
”Să fim sinceri, asta au făcut şi în Georgia, în 2008. Asta fac ei (n. red ruşii) de obicei, ştii, avem membri ai familiei care trăiesc în Rusia, am încercat să iau legătura cu prietenii mei de acolo, le este teamă, nu ştiu ce să facă. Toate restricţiile pe care le au cu internetul, parcă este un scenariu ca în cartea lui George Orwell, 1984, unii sunt atât de înspăimântaţi, unora nu le vine să creadă ce se întâmplă, unii beau şi atât. Lucrăm într-o sferă culturală, lucrăm cu teatre, am un mic studio de producţie, avem o comunitate aici, suntem toţi în legătură, unii dintre prietenii mei au plecat din Harkov, dar unii au rămas aici şi s-au oferit să fie voluntari, să ajute. Unii chiar s-au înrolat, pentru că au experienţă”, spune tânărul din Harkov.
Hlib: "Auzim bombele din când în când şi mergem în subsol"
Hlib este grafician în Ucraina şi ţine legătura cu oameni din teatre şi din toate instituţiile de cultură. Explică faptul că toate reţelele sociale în care sunt el şi prietenii lui s-au transformat în reţele de întrajutorare, în care încearcă să-şi sprijine cum poate semenii de acolo. Oamenii au nevoie de hrană, apă, veste antiglonţ.
”Când a început războiul toate grupurile în care eram s-au transformat în grupuri cu ajutorul cărora ne apărăm, în care vedem cine şi de ce anume are nevoie, colaborăm, încercăm să facem ceva. Există o listă cu tot ce este nevoie şi când găsim ceva trimitem sau colaborăm cu cineva care poate asigura acele lucruri. Angajaţii administraţiei oraşului cer veste anti-glonţ pentru că efectiv repară reţelele electrice avariate sub presiunea bombardamentelor. Administraţia oraşului a continuat să funcţioneze non-stop, cei de acolo cer veste anti-glonţ. Acum este mai linişte unde sunt, auzim bombele din când în când şi mergem în subsol. Bombardamentele asupra locuinţelor civililor, pentru a-i speria pe oameni, crede Hlib. În zonă sunt mulţi localnici care, până la începutul războiului au fost pro-ruşi”, mai explică tânărul.
Acesta crede că zona din centru a fost bombardată azi ca să sperie oamenii. "Mulţi oameni de aici au fost pro-ruşi. Acum un an sau doi spuneau că Rusia e bună, măreaţă, dar când a început războiul şi au văzut ce se întâmplă oamenii au început să se răzgândească, şi de aici cred că a fost schimbată tactica, s-a transformat într-una a fricii".
Solidaritate fără precedent în rândul ucrainenilor
"Am prieteni în toată Ucraina, unii au plecat din Kiev, am prieteni care au baruri şi cafenele care au subsoluri, beciuri şi au făcut acolo adăposturi pentru oameni, nu am văzut niciodată o asemenea solidaritate în ţară.
Mama e speriată dar vorbeşte de parcă nu este. Nu vrea să plece din casă, nu este pentru ea cred o chestiune materială, este una mentală. Ea a fost profesoară de istorie şi înţelege, vorbea de acum câţiva ani ce se poate întâmpla, se gândea să plece în Israel dar în ultimul moment a spus, nu, trebuie să rămân aici. Ca şi mine. Rămân aici, nu plec nicăieri, rămân să-mi ajut semenii”, a explicat pentru news.ro ucraineanul.
Război Rusia - Ucraina, ziua 5
A cincea zi a războiului pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declarat Ucrainei a început cu noi bombardamente. Au fost auzite explozii în capitala Kiev și în principalul oraș Harkov, potrivit The Jerusalem Post, care citează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina. După câteva ore de calm, rușii au lansat un nou atac masiv în Harkov, soldat cu zeci de morți și răniți, potrivit consilierului ministrului ucrainean de Interne Anton Herashchenko. Între timp, la Gomel, în Belarus, continuă negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei. MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând.
Cel puţin 11 persoane au fost la Harkov, al doilea cel mai mporant oraş ucrainean, anunţă guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, în bombardamente care au fost reluate în timp ce au loc negocieri între Ucraina şi Rusia la frontiera cu Belarusul, relatează AFP.
"Inamicul rus a bombardat cartiere rezidenţiale", acuză guvernatorul ucrainean pe reţele de socializare. "Din cauza acestor bombardamente, care se află în curs, nu putem recurge la serviciile de salvare", spune oficialul. "În prezent există 11 morţi şi zeci de răniţi", anunţă Oleg Sinegubov.