Antena LIVE

Curs valutar

Marea Britanie nu a permis Ucrainei să atace cu rachete Storm Shadow în interiorul Rusiei, a clarificat Londra

Război în Ucraina. Guvernul britanic a clarificat vineri că nu a dat încă permisiunea Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, aşa cum a relatat presa internaţională miercuri, citându-l pe premierul Keir Starmer, scrie The Telegraph.  

De la 12.07.2024, 17:52
WhatsApp
Marea Britanie nu a permis Ucrainei să atace cu rachete Storm Shadow în interiorul Rusiei, a clarificat Londra Profimedia

Marea Britanie a fost nevoită să clarifice că nu a acordat Ucrainei permisiunea să folosească Storm Shadows, cu o rază de acţiune de 250 de km, pentru a lovi în interiorul Rusiei, în ciuda comentariilor făcute de Keir Starmer care a sugerat că ridică din restricțiile privind modul în care sunt utilizate rachetele.

Britanicii, îngrijorați că ar escalada războiul

Guvernul britanic a permis încă din 2023 Ucrainei să tragă cu rachete Storm Shadows pentru a lovi ţinte ruseşti din peninsula Crimeea, ocupată de ruşi și din teritoriile din estul şi sudul Ucrainei controlate de ruşi, dar a interzis folosirea lor pentru a lovi ținte în interiorul graniţelor Rusiei recunoscute internaţional.

Oficialii sunt îngrijorați că dacă ar permite acest lucru ar escalada războiul și ar putea antrena Regatul Unit într-un conflict direct cu Rusia. Volodimir Zelenski a anunțat miercuri seară că i s-a acordat permisiunea de a folosi rachete strategice de croazieră pentru a lovi în interiorul Rusiei. "În această dimineață, am aflat de permisiunea de a folosi rachete Storm Shadow împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei. Astăzi, am avut ocazia să discutăm despre implementarea practică a acestei decizii", a scris Zelenski pe platforma X. 

Pe acelaşi subiect

Ucraina are nevoie de aprobarea a trei țări

Potrivit unor surse citate de The Telegraph, rachetele Storm Shadows nu au fost folosite în acest an iar Zelenski va trebui "să obţină permisiune în altă parte" înainte ca Ucraina să poată lansa rachetele de croazieră pe teritoriul Rusiei.  O sursă de rang înalt din Apărare a spus că situația este "mai nuanțată" decât a sugerat președintele Ucrainei. În realitate, permisiunea de a trage rachete strategice în interiorul Rusiei necesita aprobarea a trei țări, dintre care una este Regatul Unit.

Franța produce rachete Storm Shadow alături de Marea Britanie, sub denumirea de SCALP. Costul unei rachete este de aproape 1 milion de dolari. Întrebată dacă Ucraina va trage cu rachete Storm Shadow în Rusia, sursa citată a spus că "asta nu se va întâmpla".

Joi seară, Keir Starmer a declarat la summitul NATO că "a reafirmat sprijinul nostru de neclintit pentru victoria finală a Ucrainei" şi a spus că Marea Britanie va oferi Ucrainei 3 miliarde de lire sterline pe an și va accelera livrarea ajutorului militar.

La începutul acestui an, David Cameron, fostul ministru de Externe, a declarat la o întâlnire cu Zelenski în Kiev că Ucraina are dreptul de a se apăra, lovind pe teritoriul Rusiei cu rachetele livrate de britanici. Cuvintele sale au fost interpretate de Rusia ca o amenințare "periculoasă". Ulterior, amiralul Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării, a clarificat că rachetele de croazieră pot fi folosite numai pentru a lovi în Crimeea și pe teritoriul Ucrainei.

Zelenski a dat de înţeles joi că nu a primit pe deplin permisiunea de atacuri transfrontaliere. "Avem semnale foarte bune de la liderul Regatului Unit, dar încă nu a fost luată nicio decizie", a spus el. 

Britanicii vor să evite represaliile Kremlinului

Dan Jarvis, noul ministru al securității, a declarat joi dimineață că Marea Britanie trebuie să fie "incredibil de atentă" pentru a evita represaliile Kremlinului. El a spus că "trebuie să ne ferim de" riscul unei reacții din partea Moscovei, dar a sugerat că desfășurarea armelor "va fi, în cele din urmă, problema" Kievului, atâta timp cât dreptul internațional este respectat.

Zelenski a cerut într-un discurs în marja summitului NATO de la Washington ridicarea tuturor restricţiilor impuse sistemelor de arme donate de Occident. Ruben Brekelmans, ministrul olandez al Apărării, a spus că discuțiile de la summit s-au concentrat pe extinderea distanței pe care pot fi folosite rachetele occidentale și dacă Kievul are permisiunea de a le folosi pentru a lovi avioanele rusești înainte de a ataca teritoriul ucrainean.

Mai multe guverne occidentale au renunțat recent la unele restricții legate de munițiile lor pentru a permite Kievului să le folosească în contraatacuri în interiorul Rusiei, pentru a opri ofensiva în regiunea de graniță Harkov. Dar acest lucru nu a împiedicat forțele aeriene ale Moscovei să lanseze bombe cu planare asupra orașelor ucrainene, din zone relativ sigure, aflate la 80 de km de graniţa cu Ucraina. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina marea britanie rachete storm shadow
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024