Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina poate folosi rachetele britanice pentru a lovi ţinte în Rusia, declară Keir Starmer

Război în Ucraina. Prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat miercuri, în drumul său spre summitul NATO de la Washington, că Ucraina poate utiliza rachetele furnizate de Regatul Unit pentru a lovi "în scopuri defensive" ţinte ruse, relatează AFP, citând Agerpres. 

de Redactia Observator

la 10.07.2024 , 17:02

Ucraina poate folosi rachetele britanice pentru a lovi ţinte în Rusia, declară Keir Starmer
Ucraina poate folosi rachetele britanice pentru a lovi ţinte în Rusia, declară Keir Starmer - Profimedia

Această poziţie a fost de asemenea cea îmbrăţişată de predecesorii săi Rishi Sunak, Liz Truss şi Boris Johnson, însă este pentru prima dată când Keir Starmer, care a preluat funcţia de premier vineri după o victorie zdrobitoare a laburiştilor în alegerile legislative, o afirmă el însuşi.

Ajutorul militar britanic este "destinat unor scopuri defensive, însă Ucraina este cea care decide cum să-l desfăşoare în aceste scopuri defensive", a spus Starmer în timp ce se deplasa la Washington pentru summitul prilejuit de cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Regatul Unit este un important susţinător al Kievului după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022. Din mai 2023, Londra furnizează inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.

Articolul continuă după reclamă

Noul ministru britanic al apărării, John Healey, a promis duminică, în timpul unei deplasări în Ucraina, un ajutor suplimentar pentru Kiev, cu o nouă livrare de material militar, printre care piese de artilerie, 250.000 de muniţii, bărci mici, rachete şi alte echipamente.

Pe acelaşi subiect

La summitul NATO, Keir Starmer ar urma să reafirme sprijinul său personal preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderii statelor membre ale NATO se vor reuni miercuri în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, organismul politic suprem al organizaţiei, pentru a discuta despre modalităţile de a creşte acest sprijin pentru Ucraina, care se confruntă constant cu atacuri masive cu rachete din partea Rusiei.

Stoltenberg: Ajutorul militar pentru Ucraina va fi intensificat

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat miercuri înaintea summitului NATO la Washington că aşteaptă ca aliaţii să aprobe cu acest prilej un nou ajutor militar substanţial destinat Ucrainei pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia, ajutor care va servi şi ca o punte către aderarea Ucrainei la NATO, adăugând însă că este prea devreme pentru a spune când ar putea deveni Ucraina membră a Alianţei Nord-Atlantice, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

În afară de aniversarea a 75 de ani de la crearea NATO, la acest summit istoric vor fi luate "decizii importante pentru viitor", inclusiv suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina şi stabilirea unor relaţii mai strânse cu partenerii din zona Pacificului, a spus Stoltenberg la sosirea la Centrul de convenţii din Washington, unde are loc summitul.

Noile pachete de ajutor militar destinate Kievului vor include crearea unui nou comandament NATO pentru Ucraina în vederea furnizării asistenţei de securitate şi a instruirii soldaţilor ucraineni, livrarea de noi arme şi muniţii, inclusiv de sisteme antiaeriene, precum şi măsuri de asigurare a interoperabilităţii depline între armata ucraineană şi trupele NATO, a detaliat Jens Stoltenberg.

Este de asemenea aşteptat ca statele membre să îşi asume un angajament pe termen lung pentru finanţarea echipamentelor militare oferite Ucrainei, în valoare de circa 40 de miliarde de euro pe an.

Ultimul proiect al declaraţiei finale a summitului menţionează că Alianţa va continua să susţină Ucraina "pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO", însă Alianţa "va fi în poziţia de a transmite o invitaţie de aderare Ucrainei când aliaţii vor conveni şi condiţiile vor fi întrunite", a precizat pentru Reuters o sursă din cadrul Alianţei.

Pe de altă parte, Stoltenberg a estimat că eventuala revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din noiembrie nu va schimba relaţia SUA cu NATO. "Indiferent de rezultat, Statele Unite vor rămâne un aliat puternic", a accentuat secretarul general. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri externe » Ucraina poate folosi rachetele britanice pentru a lovi ţinte în Rusia, declară Keir Starmer