Mărturia ucrainencei care a doborât o dronă cu un borcan de roşii murate: ''Ce păcat de roșiile alea...''
Ucrainenii se luptă cu toate armele, improvizând chiar şi cu ce găsesc prin casă. O femeie a doborât o dronă rusească cu un borcan de roșii murate. Aceasta a dorit să clarifice că nu a fost vorba despre castraveţi muraţi, aşa cum se spusese iniţial.
De Redactia Observator la 07.03.2022, 22:32De câteva zile la rând, pe rețelele de socializare au circulat informații potrivit cărora o femeie a doborât o dronă inamică cu un borcan de castraveţi muraţi, la Kiev. Meme-urile nu au întârziat să apară, iar povestea a devenit de atunci virală.
Majoritatea internauţilor a considerat incidentul drept o ''fabulație militară''. Chiar şi un jurnalist de la LIGA.Life a crezut acest lucru, până când a auzit de la o prietenă: ''Aceasta este o poveste adevărată. Mama cunoștinței mele a făcut-o''.
Olena a acceptat să vorbească cu LIGA.Life, fără să-și dea numele sau să fie fotografiată deoarece îi este frică. Soarele încă nu răsărise, când femeia stătea pe balcon și fuma: "Am văzut ceva ce plutea. La început am crezut că este vorba despre o cioară. Și apoi am auzit un bâzâit". Nu mai văzuse niciodată o dronă de aproape. Totuși, auzind sunetul, și-a dat seama: în fața ei cu siguranță nu era o pasăre.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 12 LIVE TEXT. A treia rundă de negocieri s-a încheiat: "Situaţia nu e mai bună"....
- Mesajul unui oligarh rus: ”E nevoie de pace cât mai rapid în Ucraina. Rusia nu va mai fi niciodată la fel”
- În Cernăuţi, civilii se antrenează cu armele de teama războiului cu Rusia. Profesoară: ''Sunt obosită să-mi...
Ar fi dorit să caute ceva mai potrivit în apartament pentru a ataca dispozitivul inamic, spune femeia. Dar în acel moment s-a gândit că, dacă va alerga în cameră și se va întoarce, va pierde timpul - drona ar putea dispărea. În schimb, borcanele stăteau chiar sub scaunul ei. Așa că Olena a apucat unul și l-a aruncat cu toate puterile: ''Probabil de frică. Pentru că m-am speriat. Dacă de acolo începea să tragă în mine? Ce păcat de roșiile alea... Nu știu de unde fabulele că ar fi fost vorba despre castraveţi. Au fost roșii cu prune, preferatele mele. Un borcan de un litru". Ulterior, împreună cu soţul ei, au luat rămăşiţele dronei şi le-au aruncat în mai multe coşuri de gunoi.
Fotografiile unui recipient spart cu murături s-au răspândit pe internet, însă Olena spune că pozele sunt false. Aceasta nu a făcut fotografii cu borcanul spart cu roșii: ''Nu era momentul să faci fotografii''. Potrivit acesteia, drona a fost lansată de jefuitorii care caută apartamentele fără proprietari: ''O vecină a observat tinerii bănuiți, iar când a început să întrebe cu voce tare cine sunt și de unde au venit au fugit repede. Ar face acest lucru".
Olena nu s-a gândit vreo clipă să-şi părăsească pământul natal: ''Voi sta, voi lupta. Tot ce este necesar"
Familia Olenei locuiește în districtul Nipru din Kiev. În spatele femeii se află 21 de ani de serviciu public, iar de profesie este jurnalist. Se pare că a intrat în comerț şi a lucrat 12 ani ca antreprenor. Acum, femeia lucrează într-un mic magazin de produse chimice de uz casnic din zona ei. Magazinul este deținut de un cuplu tânăr care acum a părăsit orașul. Olena vine la magazin în fiecare zi de război, în ciuda bombardamentelor.
Oamenii aleargă după săpun, hârtie igienică: ''Nu sunt provizii noi. Jumătate din marfă s-a vândut deja. Dacă ar fi ale mele, le-aș da fără bani. Le dau doar bunicilor''. După război, femeia ar vrea să-și reia treaba: "Vom reconstrui, vom ridica totul. Vom începe să trăim din nou". Ea spune că zona ei este relativ calmă acum. Se mai aud explozii, dar oamenii s-au mai liniştit putin. "Multă lume doarme deja noaptea. Pentru că nu am dormit şi patru zile la rând. Localnicii plimbă câinii, e vreme de război, înțelege toată lumea."
Fiica acesteia este voluntară. Fiul locuiește în China, de unde îi ajută pe ucraineni cu bani. ''Războiul demonstrează încă o dată cât de diferiți sunt oamenii'', subliniază Olena. Sunt magazine, de exemplu, unde prețurile cresc: ''În același timp, unul dintre antreprenorii noștri a adus cartofi, coriandru, roșii, castraveți din depozitul lui de legume și tocmai le-a înmânat oamenilor''.
Bunica Olenei s-a născut la Varșovia și a venit la Liov în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Era adăpostită de o familie locală: ''Micuță, de patru ani...Nu știu cum a ajuns acolo. Mi-a povestit odată despre asta și despre foame, dar am ascultat ca un ascultător străin. Și acum trăim într-un astfel de timp. Suntem puternici. Dumnezeu nu trimite niciodată încercări peste puterile noastre''. Mama acesteia ştia șapte limbi și a predat limbi străine, iar tatăl ei este un jurnalist lăudat.
Olena s-a născut și ea în Liov, dar orașul în care a crescut este Kiev. Tatăl ei a fost transferat acolo pentru muncă când era mică: "De aceea nu plec nicăieri de la Kiev. Am decis asta instantaneu. Aceasta este casa mea, pământul meu. Voi sta, voi lupta. Tot ce este necesar."