Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 12 LIVE TEXT. Rusia anunţă o încetare a focului de Ziua Femeii, în mai multe zone din Ucraina

Război Rusia - Ucraina, ziua 12. Sute de mii de oameni continuă să fugă din Ucraina în ţările vecine, în timp ce armata rusă creşte ritmul și puterea bombardamentelor. În mai multe zone, printre care Kiev, Irpin sau Harkov, situaţia este critică. Administrația capitalei ucrainene a făcut apel la organizațiile internaționale pentru ajutor: "Mii de oameni sunt izolați, de aproape o săptămână supraviețuiesc fără electricitate, apă, hrană, ajutor medical și mijloace de subzistență. Sunt în pericol direct". Ieri, Vladimir Putin a avertizat, în timpul unei discuţii telefonice cu Emmanuel Macron, că își va atinge obiectivele "fie prin negociere, fie prin război". 

de Redactia Observator

la 08.03.2022 , 12:39

  • Vezi aici defăşurarea războiului Rusia - Ucraina în ziua 13
  • Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului să închidă spaţiul aerian, preşedintele ucrainean anunţând, duminică, distrugerea totală a unui aeroport din apropiere de oraşul Viniţa, lovit de opt rachete ruseşti.
  • Liderul de la Kiev a avertizat că forțele ruse se pregătesc să bombardeze orașul-port Odessa.
  • Țările NATO au respins până acum ideea stabilirii unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei. În plus, Vladimir Putin a declarat că statele care vor lua astfel de măsuri vor fi considerate "participanți la un conflict militar".
  • În orașul Mariupol, s-a anunțat o nouă încetare a focului pentru evacuarea civililor, însă acțiunea a eșuat pentru a doua zi consecutiv, ruşii şi ucrainenii acuzându-se reciproc că nu au respectat înţelegerea.
  • Ieri, Vladimir Putin a avertizat, ieri, în timpul unei discuţii telefonice cu Emmanuel Macron, că își va atinge obiectivele "fie prin negociere, fie prin război". Preşedintele rus a negat că "armata lui vizează civili" şi că "responsabilitatea de a lăsa populația din orașele încercuite să plece le revine ucrainenilor", scrie Le Figaro.
  • Oficialii occidentali se așteaptă ca Rusia să crească ritmul și puterea loviturilor asupra oraşelor cheie din Ucraina, inclusiv în capitala Kiev. O astfel de escaladare ar putea duce la multe victime civile. Biroul Națiunilor Unite a anunţat că 364 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, adăugând că cifrele reale ar putea fi "considerabil mai mari".
  • Cel puțin 1,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de la începutul invaziei, a declarat duminică Filippo Grandi, comisarul ONU pentru Refugiați.
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6, ZIUA 7, ZIUA 8, ZIUA 9, ZIUA 10 şi ZIUA 11.
  • Vezi desfăşurarea războiului Rusia - Ucraina în ziua 13.

UPDATE 22:55 Rusia anunţă o încetare a focului de Ziua Femeii

Rusia anunţă o încetare a focului pe 8 martie în mai multe zone din Ucraina, anunţă ria.ru. Zonele vizate sunt Kiev, Harkov, Cernihiv, Sumy şi Mariopol.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 22:53. Pregătiri pentru a patra rundă de negocieri Rusia - Ucraina

Pe acelaşi subiect

Rusia se aşteaptă ca o nouă rundă de negocieri cu Ucraina să aibă loc într-un viitor "foarte, foarte apropiat", a declarat luni la televiziunea de stat rusă negociatorul rus Leonid Sluţki, după ce o a treia rundă de discuţii s-a încheiat luni seara în Belarus, relatează Reuters. "Următoarea rundă, a patra, se va desfăşura în Belarus în viitorul foarte, foarte apropiat", a spus Sluţki, adăugând că nu va menţiona deocamdată date exacte. "Se va stabili, poate mâine", a afirmat negociatorul rus.

UPDATE 22:12. Ucraina anunță că daunele aduse infrastructurii se ridică la 10 miliarde de dolari, de la declanșarea războiului

Ucraina a suferit daune în ceea ce privește infrastructura de aproximativ 10 miliarde de dolari, de când Rusia a invadat țara, pe 24 februarie, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kubrakov. „Majoritatea structurilor vor fi reparate într-un an, iar cele mai dificile – în doi ani”, a estimat el, scrie Reuters.

UPDATE 21:48. "Polonia şi NATO nu sunt în război cu Rusia"

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că Polonia nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă, în timp ce membri ai Congresului american fac presiuni asupra preşedintelui Joe Biden să dea curs solicitării Ucrainei de a facilita transferul către aceasta a unor avioane de luptă de producţie sovietică, aflate în dotarea forţelor aeriene ale unor ţări est-europene, scriu agențiile de presă EFE și Reuters.

UPDATE 21:24. Anunţul făcut de un oficial american: Forțele rusești "sporesc bombardamentele" asupra marilor orașe ucrainene

Forțele rusești "sporesc bombardamentele" asupra marilor orașe ucrainene, afirmă un înalt oficial american din domeniul apărării. Forțele rusești „intensifică bombardamentele" asupra marilor orașe ucrainene, printre care Harkov, Kiev și Cernihiv, precum și asupra orașelor Mykolaiv și Mariupol din sud, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. „Am observat o creștere a ceea ce numim focuri cu rază lungă de acțiune, bombardamente, atacuri cu rachete, artilerie și estimăm că lovesc ținte civile, infrastructură, zone rezidențiale", a declarat oficialul.

UPDATE 20:20 A treia rundă a negocierilor între Rusia şi Ucraina s-a încheiat

A treia sesiune a negocierilor între Rusia şi Ucraina s-a încheiat, după aproximativ trei ore, fiind semnalate "mici progrese" în organizarea coridoarelor umanitare, dar fără rezultate "semnificative" în cazul unui armistiţiu, notează Mediafax. "A treia rundă a negocierilor ruso-ucrainene s-a încheiat", a anunţat Ambasada Rusiei în Belarus.

Surse citate de agenţia Interfax au declarat că au fost înregistrate "mici progrese" în organizarea coridoarelor umanitare, pentru evacuarea civililor ucraineni sau pentru aprovizionarea acestora cu alimente şi medicamente. "Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit", a declarat şeful delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak, citat de Sky News. Negocierile vor continua cu o nouă rundă, în eforturile de ajungere la un acord pentru încetarea confruntărilor militare.

UPDATE 19:01  Zelenski cere boicotarea relațiilor comerciale cu Rusia, la nivel internațional: „Lăsați războiul să-i hrănească”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să boicoteze exporturile rusești și a îndemnat la boicotarea aprovizionării Rusiei, într-un nou apel lansat luni. Solicitările liderului de la Kiev nu au avut însă succes. Luni seară, într-o conferință de presă comună cu premierul canadian Justin Trudeau și cu premierul olandez Mark Rutt, Boris Johnson a transmis că Europa nu poate opri pur și simplu, peste noapte, utilizarea petrolului și gazelor din Rusia.

UPDATE 18:15 Oficial britanic: Flancul estic al NATO, esenţial pentru Europa

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, susţine că Occidentul nu a acţionat suficient de repede sau decisiv, în răspunsul său faţă de acţiunile preşedintelui Vladimir Putin. Războiul pornit de Rusia în Ucraina a ajuns în a 12-a zi, iar lumea stă cu ochii pe rezultatele celei de-a treia runde de negocieri între taberele adverse.

UPDATE 18:04 Armata rusă vrea să încercuiască oraşul Dnipro

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a declarat că armata rusă acumulează resurse pentru a încercui oraşul Dnipro. "Comandamentul forţelor de ocupaţie ruse îşi mută atenţia către sud, încercând să priveze Ucraina de acces la Marea Neagră şi Marea Azov, ceea ce, în opinia lor, va crea condiţii pentru suprimarea economică a rezistenţei ucrainene", a fost mesajul postat de Danilov pe Facebook, citat de CNN.

UPDATE 16:54 Tancurile ruseşti, în poziţie de luptă la vest de Kiev

Potrivit CNN, se anunţă o nouă noapte grea în Kiev. Tancurile ruseşti au luat poziţie de luptă la vest de capitala Ucrainei şi este de aşteptat o nouă serie de bombardamente sau chiar va fi forţată intrarea în Kiev.

UPDATE 16:25 Ce au propus ruşii la negocieri: Zelenski, preşedinte de formă al Ucrainei. Premier, un om al Moscovei

A treia rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina a început deja. Partea rusă a venit cu o propunere greu de acceptat de către ucraineni. Potrivit grupului de jurnalişti de investigaţii de la Bellingcat, ruşii au cerut ca preşedintele actual al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să îşi păstreze funcţia, dar să aibă doar un rol pur decorativ. Ucraina ar urma să fie condusă de un premier instalat de la Kremlin.

UPDATE 15:47. Forţele ucrainene recuceresc aeroportul regional din Nicolaev, din sudul Ucranei

Forţele ucrainene au recucerit aeroportul Nicolaev, situat în sudul Ucrainei, de la forţele ruse, anunţă luni guvernatorul regiunii, Vitali Kim, relatează AFP. ”Drumurile sunt deschise. Noi controlăm podurile. Puteţi să plecaţi din Nicolaev şi din alte oraşe în deplină siguranţă”, anunţă el într-o intervenţie televizată.

UPDATE 15:43. Condițiile anunțate de Rusia pentru a opri "într-o clipă" războiul din Ucraina

Rusia a anunțat că ar putea opri operațiunea specială din Ucraina „în orice moment” dacă Kievul acceptă condițiile impuse de Moscova. Potrivit purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Ucraina ar trebui să recunoască Crimeea drept teritoriu al Rusiei, precum și independența regiunilor Donețk și Lugansk.

UPDATE 15.21. Incident în Marea Neagră: o navă ucraineană a lovit un vapor din Rusia

O navă ucraineană a lovit un vapor din Rusia în timpul unei operațiuni de apărare a unui port de la Marea Neagră, anunță Sky News. Forțele navale au lovit nava rusească în timp ce apărau regiunea Odesa, a spus un oficial ucrainean. Asupra vaporului aflat în Marea Neagră au fost trase focuri de armă, a adăugat acesta. "Inamicul s-a retras din nou", scrie într-o scurtă declarație pe Facebook.

UPDATE 15:13. Blinken: "NATO îşi propune extinderea prezenţei permanente în ţările baltice"

NATO urmăreşte să-şi extindă în continuare prezenţa permanentă în Europa de Est, în special pe teritoriul ţărilor baltice, a declarat, luni, secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul unei vizite oficiale în Vilnius, Lituania, relatează CNN. ”Continuăm să facem acest lucru, inclusiv prin desfăşurarea de forţe suplimentare, precum forţe americane, aici, în Lituania, avioane de luptă F-35, diferite piese de schimb importante, toate acestea fiind dislocate aici (şi) în celelalte ţări baltice”, a spus Blinken în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Lituaniei, Vilnius.

UPDATE 15:10. Un drum pe care urmau să fie evacuați civilii din Mariupol era "minat"

O rută de evacuare din Mariupol era "minată", a afirmat Crucea Roşie Internaţională luni, după eşuarea unor tentative privind scoaterea civililor din zona de conflict. Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare, în timp ce războiul din Ucraina a intrat în a 12-a zi. 

Dominik Stillhart, director de operaţiuni al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a explicat la BBC cu privire la culoarele umanitare că "problema sau provocarea este de a aduce cele două părţi la un acord care să fie concret, exploatabil şi precis".

UPDATE 14:20. A treia rundă de negocieri începe la 16.00

A treia rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia este programată să înceapă luni, la 16:00, ora Ucrainei (9:00 ET), a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pe Twitter.

Locația acestui eveniment nu a fost dezvăluită. Prima rundă de discuții, pe 28 februarie, și al doilea set, pe 3 martie, ambele au avut loc în Belarus. 

UPDATE 13:49. Ministrul de Externe al Rusiei se va întâlni cu omologul ucrainean

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urmează să se întâlnească joi, la Antalya, Turcia, cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, potrivit BBC News.

UPDATE 13:40. Lista "neagră" a Rusiei: Putin a aprobat documentul cu ţările pe care vrea să se răzbune

Rusia a aprobat lista țărilor care au întreprins „acțiuni neprietenoase” împotriva sa, relatează Ria Novosti. Lista cuprinde toate statele membre UE. 

UPDATE 13:30. Primarul Kievului anunţă că în jurul capitalei ucrainene se dau lupte grele

Luptele între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore în jurul Kievului, potrivit oficialilor ucraineni. 

"Duşmanul încearcă să distrugă (localităţile) Hostomel, Bucea, Vorzel şi Irpin şi ucide civili cu o violenţă ieşită din comun", a informat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

El a precizat că Iuri Prilipko, primarul din Hostomel, o mică localitate situată la nord de Kiev, "a fost asasinat în timp ce distribuia pâine şi alimente între oamenii săi. Era tovarăşul meu, lucram împreună în Asociaţia Oraşelor din Ucraina. Odihnească-se în pace!".

UPDATE 13:20. Zelenski cere un embargou comercial internaţional împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina, propunând un boicot asupra petrolului şi a altor produse ruseşti şi oprirea exporturilor spre Rusia, relatează Reuters. Sancţiunile occidentale impuse în urma asaltului militar rus din Ucraina au izolat deja Rusia la un nivel nemaiîntâlnit până acum în cazul unei economii atât de mari. Zelenski a spus că presiunea economică trebuie crescută, cerând practic un embargou comercial internaţional asupra Rusiei.

"Dacă invazia continuă şi Rusia nu îşi abandonează planurile împotriva Ucrainei, atunci este nevoie de un nou pachet de sancţiuni, de dragul păcii", a transmis el printr-un mesaj video, menţionând în special boicotarea petrolului şi a produselor petroliere din Rusia.

UPDATE 13:10. CNN: Efort multinațional în viteză de a trimite arme în Ucraina de pe un aeroport secret din Europa de Est

Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley a vizitat săptămâna trecută un aerodrom secret din Estul Europei, din apropierea graniței cu Ucraina, care ar putea deveni un centru pentru transportul de arme către Kiev, a declarat un oficial înalt din Departamentul Apărării, relatează CNN. Măsura ar face parte din efortul multinațional de a trimite arme lși avioane în Ucraina unde războiul declanșat de Rusia a intrat în ziua a 12-a. Ieri, Rusia a avertizat România și statele vecine Ucrainei că orice țară care pune la dispoziția Ucrainei aeroporturile poate fi considerată ca parte din conflict". 

UPDATE 12:40. China vrea să fie „mediator” între Rusia și Ucraina

Un înalt diplomat chinez a arătat că Beijing dorește să fie „mediator” între Rusia și Ucraina pentru prima dată de când Moscova a invadat țara vecină, anunță CNN. „China este gata să continue să joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace și să lucreze cu comunitatea internațională pentru a conduce medierea necesară, atunci când este necesară”, a spus ministrul de Externe, Wang Yi, într-o conferință de presă.

Wang nu a oferit detalii despre rolul pe care și l-ar putea asuma China. Anterior, ministrul chinez a declarat că țara sa sprijină eforturile internaționale privitoare la găsirea unei soluții politice în Ucraina.

În alte declarații, Wang a reiterat faptul că prietenia dintre Rusia și China este „tare ca piatra” și este una dintre cele mai importante din lume.

UPDATE 12:10. Nouă morţi, după bombardarea aeroportului de la Viniţia

Nouă persoane au fost ucise duminică, într-un bombardament al armatei ruse al aeroportului Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, anunţă luni salvatori ucraineni, relatează AFP.

”Luni, la ora (locală) 8.00 (şi ora României), 15 persoane persoane au fost scosee dintre dărâmmături, între care nouă persoane moarte: cinci civili şi patru militari”, anunţă pe Telegram salvatorii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:40. Kiev: Evacuarea cetăţenilor ucraineni în Rusia şi Belarus, ''complet imorală''

Propunerea Moscovei ca evacuarea civililor ucraineni să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este "complet imorală", a comunicat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Cetăţenilor civili ucraineni trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele prin teritoriul ucrainean, a declarat el, acuzând Rusia că a împiedicat în mod deliberat tentativele anterioare de evacuare.

"Este o propunere complet imorală. Suferinţa oamenilor este utilizată pentru a crea imaginea televizată dorită. Aceştia sunt cetăţeni ucraineni, ei trebuie să aibă dreptul să fie evacuaţi prin teritoriul Ucrainei", a declarat acelaşi purtător de cuvânt.

"Aceasta este o opţiune inacceptabilă pentru deschiderea de coridoare umanitare. Oamenii noştri nu vor merge în Belarus pentru a zbura apoi în Federaţia Rusă cu avionul. Luni, la 01:30, am primit o scrisoare din partea Federaţiei Ruse, în care ne propunea, ţinând cont de solicitarea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron, să fie declarat un regim de încetare a focului de la ora 10.00 şi deschiderea câtorva coridoare umanitare", a spus Irina Vereşciuk, ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei.

UPDATE 11:20. Delegația rusă, în drum spre locul negocirilor cu ucrainenii

RIA Novosti anunță că delegația rusă a plecat către locul de întâlnire cu ucrainenii, pentru a avea o nouă rundă de negocieri pentru pace.

UPDATE 11:00. Primarul din Gostomel, ucis în timp ce distribuia pâine şi medicamente

Primarul localităţii Gostomel, Iuri Ilici Prîlipko, a fost ucis în timp ce distribuia pâine şi medicamente, împreună cu fraţii săi, Ruslan Karpenkom şi Ivan Zore, scrie Kyiv Independent pe Facebook.

”A murit aşa cum a trăit”, scrie publicaţia.

”Nimeni nu l-a obligat să se ducă în faţa gloanţelor sau invadatoriloor”, deşi ”ar fi putut, la fel ca alte mii, să stea într-o pivniţă”.

UPDATE 10:03. Ciolacu: România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia

România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu va intra într-un astfel de conflict, a afirmat luni preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

"România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia. Cu toţii ştim ce se întâmplă în Ucraina şi eu consider categoric că ceea ce face Vladimir Putin şi la ce instigă să facă poporul rus în acest moment este inacceptabil în anul 2022", a declarat Ciolacu, la sediul PSD.

Liderul PSD a spus că întreaga Europă va fi afectată economic.

"Întreaga Europă va fi şi întregul glob, dar în principal întreaga Europă şi este şi normal că ţările cele mai apropiate vor fi afectate cel mai mult. Sunt ferm convins că vom găsi soluţiile cele mai bune să depăşim şi această criză", a explicat liderul PSD.

UPDATE 9:34. Analiști: Europa riscă recesiunea, din cauza războiului

Într-o primă încercare de a evalua impactul economic al invaziei din Ucraina, analiștii spun că SUA vor crește mai lent, cu o inflație mai mare, economia Europei va cocheta cu recesiunea, iar Rusia va intra într-un declin profund, de două cifre, scrie CNBC, potrivit Mediafax. CNBC Rapid Update, media a 14 previziuni pentru economia americană, estimează o creștere a PIB-ului de 3,2% în acest an, o modestă reducere de 0,3% față de previziunile din februarie, dar totuși o creștere peste tendință, în condițiile în care SUA continuă să își revină după Omicron. Inflația pentru cheltuielile de consum personal, indicatorul preferat al Fed, este văzută în creștere cu 4,3% în acest an, cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât în februarie.

Cei mai mulți sunt de acord că efectul va fi mai rău în Europa. Barclays și-a redus prognoza de creștere pentru Europa în acest an la 3,5%, de la 4,1% luna trecută.

JPMorgan a eliminat aproape un procent din creșterea europeană din acest an, iar acum prognozează că PIB-ul va crește cu 3,2%. Se preconizează că Rusia va fi lovită cel mai tare dintre toate. JPMorgan prognozează o scădere de 12,5% a PIB-ului, în timp ce economia țării se clatină sub povara unor sancțiuni fără precedent care i-au înghețat rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari și i-au izolat economia de restul lumii.

UPDATE 9:00. Rusia a lansat 600 de rachete de când a început invazia în Ucraina

Rusia a lansat un total de 600 de rachete de când a început invazia sa în Ucraina, a declarat duminică un înalt oficial american din domeniul apărării, și a angajat aproximativ 95% din puterea de luptă acumulată în interiorul Ucrainei, scrie CNN. Înaintare rusă s-a lovit de o rezistență puternică a Ucrainei. Masivul convoi rusesc aflat la nord de Kiev, care se întinde pe aproximativ 40 de mile de drum, rămâne blocat, dar nu există nicio actualizare cu privire la cât de departe este de Kiev. La sfârșitul săptămânii trecute, acesta se afla la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului Kiev.

UPDATE 8:20. Oficiali americani: Rusia recrutează mercenari sirieni a lupta în războiul din Ucraina

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, au indicat patru responsabili pentru cotidianul american Wall Street Journal. Un responsabil american a afirmat pentru WSJ că unii combatanţi sirieni s-ar afla deja în Rusia, pregătindu-se să se alăture luptelor în Ucraina. Această sursă nu a oferit mai multe detalii. Combatanţi străini sunt deja prezenţi de ambele părţi ale frontului din Ucraina.

UPDATE 8:00. Armata rusă va "opri focul" și va "deschide coridoare umanitare în orașele ucrainene" - Interfax

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî, transmite Interfax. "Având în vedere situaţia umanitară dezastruoasă şi deteriorarea sa severă în oraşele Kiev, Harkov, Sumî şi Mariupol, şi de asemenea la cererea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron către preşedintele rus Vladimir Putin, armata rusă declară o încetare a focului şi deschiderea de coridoare umanitare din raţiuni umanitare începând de la 10:00 ora Moscovei (07:00 GMT), 7 martie", a anunțat ministerul Apărării într-un comunicat.

Cei care părăsesc Kievul vor fi apoi transportaţi pe calea aerului în Rusia, adaugă ministerul, precizând că va folosi drone pentru a monitoriza evacuarea, potrivit Reuters.

UPDATE 7:13. Mii de manifestanţi împotriva războiului din Ucraina, arestaţi în Rusia

Peste 4.600 de persoane care manifestau fără autorizaţie împotriva războiului Rusia - Ucraina au fost arestate duminică în aproximativ 60 de oraşe din Rusia, a anunțat ONG-ul OVD-Info, potrivit AFP.

În pofida intimidărilor din partea autorităţilor şi a ameninţării cu pedepse grele cu închisoarea, acţiuni de protest, deşi limitate, au avut loc zilnic de 11 zile în diferite oraşe ale ţării. Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care este împotriva intervenţiei în Ucraina, i-a îndemnat săptămâna trecută pe ruşi să se întâlnească zilnic în piaţa principală din oraşul lor pentru a cere pacea în Ucraina. Aproximativ 1.700 de persoane au fost arestate doar la Moscova duminică, a raportat poliţia. Potrivit OVD-Info, printre aceştia se numără unul dintre responsabilii ONG-ului Memorial, Oleg Orlov, şi cunoscuta militantă Svetlana Ganucikina.

UPDATE 6:50. Rusia se pregătește pentru un atac total asupra Kievului, spune Ucraina

Armata ucraineană susține că Rusia intenționează să ia cu asalt capitala ucraineană Kiev.

Trupele ruse "au început să acumuleze resurse pentru a asalta Kievul", potrivit unui raport publicat în urmă cu puțin timp de statul major al forțelor armate ale Ucrainei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În orașul Irpin de la periferia de vest a Kievului, soldații ruși înaintează spre capitală cu unități de tancuri și infanterie, încercând să ajungă la periferia de est a Kievului prin districtele Brovarsky și Boryspil. Oficialii ucraineni mai spun că armata lui Vladimir Putin încearcă să preia controlul asupra orașelor Cernihiv și Sumi, dar au „suferit pierderi semnificative” și au nevoie să redistribuie forțe suplimentare pentru a „reface forța de muncă și echipamentul”. Comandanții ruși și-ar fi aprovizionat armata cu combustibil transportat din Belarus prin zona de excludere a Cernobîlului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 12 LIVE TEXT. Rusia anunţă o încetare a focului de Ziua Femeii, în mai multe zone din Ucraina