Mii de oameni au protestat în Budapesta împotriva lui Viktor Orban. Maghiarii au cerut salarii mai mari în învăţământ
Aproape o sută de mii de oameni, majoritatea profesori şi studenţi, au ieşit ieri pe străzile din Budapesta. Au cerut salarii mai mari în învăţământ şi au protestat faţă de politica lui Viktor Orban. Deşi nu a mai primit fonduri europene din cauza corupţiei, premierul maghiar dă vina pentru problemele din propria ţară pe sancţiunile impuse Rusiei de către UE.
De Redactia Observator la 24.10.2022, 20:06"Ţară liberă! Educaţie liberă!", s-a auzit ieri din piepturile a zeci de mii de maghiari pe podul Libertăţii de peste Dunăre. "Orban, dispari!", se putea citi pe pancartele multora dintre ei, în timp ce pe altele, premierul ungar era prezentat în braţele lui Vladimir Putin. Mare parte dintre manifestanţi sunt profesori. Toţi sunt nemulţumiţi de guvernarea lui Orban, despre care cred că-i va aduce în pragul sărăciei. De ani de zile ei cer salarii mai mari, dar învăţământul nu a fost niciodată o prioritate pentru guvern. Tunde, una dintre participantele de la protest, câştigă doar 500 de euro pe lună.
"Ca tânără profesoară, este foarte greu să supravieţuieşti, în special în Budapesta, capitala Ungariei. Banii sunt cheltuiţi pe lucruri care nu sunt necesare, precum stadioane, proiecte care nu sunt finalizate vreodată, investiţii irelevante, şi, între-timp, sistemul de educaţie moare", a declarat ea.
Alimentele şi carburantul, produse de lux
În toamna trecută, Orban, aflat la putere timp de 16 ani, a plafonat preţurile la alimentele de bază şi carburant, numai că în momentul în care plafonarea a fost eliminată, aceste produse au devenit un lux. În ultimul an, preţurile au crescut şi cu aproape 70%. Flavia şi Adrian, alţi doi participanţi, lucrează acum în Budapesta. Din decembrie se vor întoarce în România, pentru că nu îşi mai permit traiul scump din ţara vecină.
- Protest cu 80.000 de oameni în stradă la Budapesta. Profesorii cer salarii mai mari, dar Viktor Orban a fost lăsat...
- Viktor Orban a făcut comparații voalate între UE și URSS, la comemorarea Revoluției maghiare din 1956
- Ungaria, scutită de la viitoare plafonări ale prețului la gaze în UE. Acordul pe 15 ani al Budapestei cu Gazprom...
"Ne-am găsit job-uri în multinaţionale, a fost totul bine şi frumos, ne-am permis să cunoaştem oraşul şi ţara, dar totul s-a schimbat odată cu începutul războiului. Salariile noastre s-au devalorizat odată cu scăderea forintului", a transmis cuplul.
Preţul legumelor a crescut în medie cu 44%, cel al cărnii de pasăre cu peste 42%, iar al cărnii de porc cu 22%.
Ce spun protestatarii
"Cumpăr doar la promoție. Am grijă la asta. Fac cumpărături doar în hipermarketuri, unde caut la toate rafturile prețurile cele mai ieftine. Chiar azi m-am decis că nu voi mai cheltui în nicio zi mai mult de 2.000 de forinți (23 de lei). O să fac economie", a declarat o participantă la protest.
"În realitate sunt foarte neliniștită când vine vorba de viitor. Mi-e frică de ce s-ar putea întâmpla cu fetița mea. Sunt prețuri de speriat. Nu știu ce se va întâmpla. Ne adaptăm", a spus o altă tânără maghiară.
Viktor Orban pare însă imun la nemulţumirile poporului. Se află într-un meci cu Uniunea Europeană şi dă vina pe Bruxelles pentru problemele din ţara lui. Premierul spune că sancţiunile impuse Rusiei sunt cele care au dus la explozia preţurilor şi a inflaţiei. El mai spune şi că Uniunea Europeană se va destrăma, la fel ca Uniunea Sovietică.
"Suntem hotărâţi să apărăm interesele Ungariei, atât în ţară, cât şi în afară. Să nu ne pierdem vremea cu cei care trag în noi din cotloanele sau de pe înălţimile de la Bruxelles. Vor sfârşi în acelaşi fel ca şi predecesorii lor", a declarat Orban. Acuzaţiile la adresa Bruxelles-ului vin în condiţiile în care Uniunea Europeană a suspendat acordarea fondurilor europene către Ungaria, din cauza corupţiei.