Antena Meniu Search
x

Video Protest cu 80.000 de oameni în stradă la Budapesta. Profesorii cer salarii mai mari, dar Viktor Orban a fost lăsat de UE fără bani

80.000 de persoane, între care numeroase cadre didactice şi studenţi, au manifestat duminică la Budapesta pentru a protesta la adresa politicii guvernului condus de premierul Viktor Orban şi a cere creşteri salariale în faţa unei inflaţii galopante, relatează Reuters, citat de Agerpres. Guvernul lui Orban a legat creșterea salariilor profesorilor de accesarea de miliarde de euro din fonduri ale Uniunii Europene, care sunt blocate în prezent, din cauza corupției din regimul de 12 ani a premierului.

de Redactia Observator

la 24.10.2022, 14:09

Vezi și

"Fără profesori nu există viitor!", "Orban, pleacă!", se putea auzi printre numeroase sloganuri, în timp ce profesorii, ale căror retribuţii sunt mici, se consideră abandonaţi de executiv în faţa unei inflaţii feroce care a atins 20% în septembrie.

Organizatorii, inclusiv asociațiile studențești, au estimat numărul de protestatari la 80.000 de persoane, a raportat duminică site-ul de știri HVG, scrie Bloomberg. Este mai mare decât demonstrația anterioară, din 14 octombrie, desfăşurată după ce cinci profesori au fost concediați în septembrie pentru nesupunere civilă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Premierul naţionalist Viktor Orban s-a angajat duminică "să păstreze stabilitatea economică" a ţării, în timp ce Uniunea Europeană se scufundă, potrivit lui, "într-o criză financiară şi economică".

Pe acelaşi subiect

Planul la energie decis de guvern în faţa crizei energetice europene apăsă greu asupra finanţelor publice.

Salariile profesorilor maghiari: între 410 şi 950 de euro

Viktor Orban nu şi-a reunit susţinătorii în 23 octombrie la Budapesta, spre deosebire de ultimii ani, în contextul în care profesorii şi studenţii au anunţat acolo o manifestaţie de amploare.

Profesorii maghiari câștigă cele mai mici salarii dintre cele 38 de țări membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, conform cifrelor din 2021, cele mai recente disponibile, în scădere față de al doilea cel mai mic salariu din 2020.

Guvernul lui Orban a legat creșterea salariilor profesorilor de accesarea de miliarde de euro din fonduri ale Uniunii Europene, care sunt blocate în prezent, din cauza corupției din regimul de 12 ani a premierului.

După ani de revendicări salariale rămase fără rezultat, profesorii din Ungaria, plătiţi între 170.000 de forinţi (410 euro) şi 396.000 de forinţi (950 de euro) pe lună, şi-au înăsprit tonul, furioşi din cauza adoptării în februarie a unui decret care restrânge drastic dreptul la grevă.

De la începutul anului şcolar, zeci de mii de cadre didactice din Ungaria au ieşit deja în stradă în repetate rânduri.

Într-un discurs la Zalaegerszeg, Orban a criticat politicile UE, pentru că sunt dăunătoare pentru Ungaria. „Nu îi băgaţi în seamă pe cei care împușcă Ungaria din umbră sau de la tribuna de la Bruxelles”, a spus Orban.

Viktor Orban a făcut comparații voalate între UE și URSS

"Un război în Est şi o criză economică în Vest", a spus el jurnaliştilor la Zalaegerszeg, localitate situată la aproximativ 200 km de Budapesta, unde a participat la sărbătoarea naţională de comemorare a revoltei ungare împotriva URSS în 1956.

"În 1956, noi am aflat că unitatea este necesară în vremuri dificile. Ne vom păstra stabilitatea economic, va exista un loc de muncă pentru fiecare, ne apărăm principiul unui scut tarifar la facturile la energie, familiile nu vor fi lăsate să se descurce singure", a asigurat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Protest cu 80.000 de oameni în stradă la Budapesta. Profesorii cer salarii mai mari, dar Viktor Orban a fost lăsat de UE fără bani