Mii de turiști din Grecia, împiedicaţi să se urce în feriboturi, către insule, pentru că nu aveau actele necesare
Aproximativ 2.500 de persoane au fost împiedicați să se urce la bordul feriboturilor către insulele greceşti, de vineri până luni, pentru că nu aveau documentele necesare.
De Veronica Micu la 20.07.2021, 10:20Anunţul a fost făcut de ministrul grec al transporturilor maritime Giannis Plakiotakis, citat de publicaţia elenă online Ekathimerini.
Garda de Coastă elenă a fost însărcinată să verifice dacă măsurile de siguranţă privind sănătatea publică sunt respectate în porturi începând cu 13 iulie, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că turişti greci şi străini care călătoresc către şi dinspre insule sunt cei care răspândesc infecţiile cu coronavirus.
Plakiotakis a recunoscut că înainte ca Garda de Coastă să preia verificările de la autorităţile portuare, controalele erau "inadecvate". "Acesta este motivul pentru care Garda de Coastă a preluat verificările înainte de îmbarcare", a declarat Plakiotakis, luni, pentru Open TV.
Călătorii către insule trebuie să prezinte fie un certificat de vaccinare COVID-19, o dovadă că s-au vindecat recent de boală, un test PCR negativ efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei sau un test rapid negativ efectuat cu 42 de ore înainte de călătorie. Începând cu 16 iulie, călătorii nevaccinaţi care se întorc în Grecia continentală trebuie să prezinte un autotest negativ sau un test rapid pentru a se urca la bordul unui feribot.
Reguli stricte în Grecia
De vineri, în Grecia a intrat în vigoare un nou set de reguli. Noul set de reguli care vizează sectorul HoReCa va fi valabil până pe 31 august. Toţi clienţii trebuie să aibă loc pe scaune, indiferent dacă locul respectiv este în aer liber sau în interior. Dansul ori servirea de băuturi în picioare, la bar, sunt complet excluse. Spaţiile interioare (restaurante, cinematografe, teatre etc.) pot funcţiona doar ca zone non-COVID, cu toţi clienţii imunizaţi, la capacitatea maximă de 85%, cu respectarea distanţării.
Accesul minorilor este permis doar cu condiţia realizării unui test rapid pentru depistarea COVID-19, cu acordul unui părinte. Oficialii guvernamentali avertizează că vor efectua controale frecvente, pentru a se asigura că măsurile impuse sunt respectate întocmai. Amenzile şi sancţiunile cresc direct proporţional cu mărimea spaţiului unde sunt descoperite neregulile. La prima abatere, amenda variază între 2.000 de euro (pentru spaţiile mai mici de 200 de metri pătraţi) şi 5.000 de euro (pentru spaţiile mai mari), cu suspendarea activităţii timp de o săptămână. Însă, la a doua abatere, amenzile urcă până la 10.000 de euro, iar semnul „Închis” va sta la intrare timp de 15 zile.
Autorităţile oferă doar două şanse celor care se încăpăţânează să sfideze noile măsuri: prinşi a treia oară, licenţa de funcţionare va fi suspendată pe o perioadă de 60 de zile. Proprietarii vor putea afişa la vedere dacă localul este dedicat exclusiv persoanelor vaccinate sau mixt (pentru spaţiile în aer liber). De asemenea, informaţiile despre personal - dacă este sau nu vaccinat integral - vor putea fi comunicate clienţilor.
În ultimele săptămâni, numărul noilor cazuri de coronavirus a crescut în Grecia.
Grecia a intrat în zona galbenă
Începând de duminică, 18 iulie, Grecia a intrat pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că românii nevaccinați care se întorc din această destinație intră în carantină, dacă nu prezintă un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte sau dovada trecerii prin boală. Cei care fac dovada vaccinării împotriva COVID-19 sunt scutiţi de carantină.
Situația e cu atât mai neplăcută cu cât mulți dintre turiștii care au ales să meargă în Grecia în vacanță, au făcut asta pentru că țara era în scenariul verde, iar la întoarcere nu existau restricții.