Antena LIVE

Curs valutar

"Mii" de ucraineni care trăiesc în Polonia s-au înscris în Legiunea ucraineană, dotată cu "cele mai bune arme occidentale"

Război în Ucraina. Mii de cetăţeni ucraineni care trăiesc în Polonia s-au înscris deja pentru a participa la viitoarea brigadă de voluntari, a anunţat miercuri seară, la Washington, şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski, care participă la Summitul NATO. Varşovia s-a angajat luni să antreneze pe teritoriul ei şi să echipeze voluntari ucraineni din rândul refugiaţilor. Peste 768.000 de bărbați ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani au părăsit țara spre UE de la începutul invaziei ruse.

De la 11.07.2024, 17:49
WhatsApp
"Mii" de ucraineni care trăiesc în Polonia s-au înscris în "Legiunea ucraineană", dotată cu cele mai bune arme occidentale Profimedia

''Mulţi dintre ei vor să fie în serviciul militar şi să schimbe lucrurile alături de compatrioţii lor din prima linie a frontului, dar spun: Nu vrem să fim trimişi în luptă fără pregătirea şi echipamentul adecvate'', a afirmat Sikorski.

Polonia are aproape 1 milion de refugiaţi ucraineni

Polonia, care găzduieşte aproape 1 milion de refugiaţi ucraineni după ce Rusia a lansat, în februarie 2022, o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei, urmează să antreneze şi să echipeze voluntarii înaintea trimiterii lor în Ucraina, a adăugat ministrul polonez.

Unitatea de voluntari s-ar putea dovedi un sprijin semnificativ pentru armata ucraineană, care face eforturi pentru a mobiliza suficienţi recruţi în scopul consolidării forţelor sale de pe frontul din estul Ucrainei. Radoslaw Sikorski a explicat că voluntarilor li se va permite să revină în Polonia după desfăşurarea lor. ''Dacă fiecare ţară europeană ar face asta, Ucraina ar avea câteva brigăzi'', a menţionat el.

Pe acelaşi subiect

Ce este "Legiunea ucraineană"

Crearea unităţii de voluntari "Legiunea ucraineană" din Polonia este inclusă în acordul de securitate semnat luni, la Varşovia, de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk.

Documentul prevede elaborarea unui plan prin care ''rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean''.

Conform acordului, Polonia examinează posibilitatea de a livra suplimentar avioane de vânătoare MiG-29 Kievului. Varşovia a livrat deja Ucrainei zece astfel de avioane militare.

Potrivit media ucrainene, partea poloneză ar putea furniza încă 14 avioane MiG-29. Totuşi, premierul Donald Tusk a subliniat că o condiţie esenţială este ca Polonia să îşi completeze stocul de avioane militare.

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii din străinătate să se alăture armatei

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care au vârsta necesară de recrutare şi care trăiesc în alte ţări europene să se alăture forţelor sale armate, prin crearea unei noi unităţi denumite "Legiunea ucraineană", care are sediul şi se antrenează în Polonia, a anunţat ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov.

Kievul, a cărui armată este epuizată de pierderi grele după doi ani şi jumătate de invazie rusă, încearcă să-şi refacă rândurile. Autorităţile ucrainene au intensificat deja mobilizarea în interiorul ţării, ca urmare a unei noi legi adoptate în luna mai.

Autorităţile încearcă acum să recruteze dintre sutele de mii de bărbaţi ucraineni care trăiesc în Europa, mai ales în Polonia şi Germania, dintre care unii au plecat ilegal din ţară de teamă să nu fie mobilizaţi.

"Ucrainenii din Polonia şi din alte ţări ale Uniunii Europene se vor putea alătura apărării ucrainene prin semnarea unui contract cu forţele armate", a declarat ministrul Rustem Umerov pe reţelele sociale.

Crearea acestei unităţi este prevăzută într-un acord bilateral de securitate între Ucraina şi Polonia, semnat luni la Varşovia de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk.

Este o "unitate specială de voluntari care se va antrena pe teritoriul polonez" şi care "va fi echipată cu cele mai bune arme occidentale" înainte de a fi desfăşurată pe front în Ucraina, a dat asigurări Umerov.

"Facem apel la toţi ucrainenii din Europa să se alăture Legiunii ucrainene", a declarat el, fără a oferi detalii despre numărul bărbaţilor pe care Kievul speră să-i recruteze.

Făcând referire la antrenamentele în Europa şi armele moderne, autorităţile ucrainene încearcă să convingă, în condiţiile în care de luni de zile armata suferă de lipsă de echipament din cauza întârzierilor în livrarea de ajutoare militare occidentale şi în momentul în care circulă zvonuri despre trimiterea imediată pe front a unor tineri recruţi neantrenaţi şi prost echipaţi.

Ostilitatea în ceea ce priveşte mobilizarea fost agravată de scandalurile de corupţie din armată, inclusiv de sistemul bine înrădăcinat de plată a unei mite pentru a scăpa de mobilizare. Kievul estimează că 300.000 de ucraineni cu vârsta necesară de recrutare trăiesc în prezent în Polonia.

Cât de mare este armata Ucrainei şi de câţi soldaţi mai mare nevoie

După invadarea Ucrainei în februarie 2022, bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara, cu excepția cazului în care aveau scutiri pentru excepţii prevăzute de lege. Potrivit unui raport Eurostat din noiembrie 2023, peste 768.000 de bărbați ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani au părăsit țara de la începutul invaziei ruse. O anchetă BBC din noiembrie 2023 arată că cel puţin 20.000 de bărbați au trecut ilegal graniţa în Romania, Moldova, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

Potrivit AP, armata Ucrainei număra aproape 800.000 de soldați în octombrie 2023, fără Garda Națională sau alte unități. În total, 1 milion de ucraineni erau în uniformă cu tot cu 300.000 care serveau în prima linie.

Înainte de februarie 2022, în Ucraina erau 8,7 milioane de bărbați cu vârstă de recrutare (n.r. coborâtă de la 27 la 25 de ani între timp) iar până în februarie 2024, 2 ani mai târziu, au mai rămas aproximativ 5 milioane, potrivit organizaţiei CEPA

Armata Ucrainei are nevoie de încă 400.000 de soldați pentru a putea lupta împotriva rușilor, care au o capacitate de mobilizare de cel puțin patru ori mai mare, având în vedere diferența de populație.

Doar aproximativ 35% dintre bărbații care nu se află deja pe front sunt dispuși să servească, potrivit unui studiu realizat de compania de sondaje din Ucraina InfoSapiens, care a întrebat și ce anume îi descurajează pe bărbaţi să se înroleze.

Temerile lor includ lipsa de echipamente (66%), lipsa unei pregătiri adecvate (64%), riscul de deces sau rănire (64%) și incertitudinea cu privire la termenii demobilizării (64%). 52% au declarat că se tem de superiori răi, mult mai mult decât de captivitate.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina polonia legiune
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024