Mine anti-navă ar putea pluti în derivă de-a lungul coastei Mării Negre, avertizează oficili militari ucraineni
Oficialii militari ucraineni au avertizat comunitățile din jurul noduli portuar Odesa că există un risc ridicat ca minele anti-navă să se desprindă de ancorele lor, în timpul unei furtuni, și să plutească în derivă de-a lungul coastei Mării Negre și să ajungă la țărm, potrivit Sky News.
De Redactia Observator la 14.02.2023, 11:41Deși minele din epoca sovietică sunt ancorate în zona Odesa, acestea s-ar putea desprinde în timpul unei furtuni și ulterior vor fi duse de curent în alte zone, avertizează militarii.
"Există o probabilitate ridicată ca minele navale să se desprindă de ancorele lor și să ajungă pe țărm, precum și să plutească în derivă de-a lungul coastei", a declarat Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, potrivit Sky News.
Bratchuk a precizat că rușii folosesc des minele în Marea Neagră. "Din martie anul trecut, Rusia a continuat să folosească minele anti-navă pe ancore ca armă neghidată împotriva Ucrainei", a mai spus oficialul militar ucrainean.
Apelul Forțelor Navale către populație: Minele marine sunt un pericol real. Sunați la 112 dacă le vedeţi
- Apelul Forțelor Navale către populație: Minele marine sunt un pericol real. Sunați la 112 dacă le vedeţi
- Mină marină descoperită de polițiștii de frontieră pe plajă, la Sfântu Gheorghe. Plutea în derivă la țărm
- Alertă după ce o capsulă radioactivă, care poate avea efecte grave, a dispărut. Căutările se întind pe sute...
Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în apropierea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare, a avertizat Forțele Navale la sfârșitul anului trecut.
“Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare. Având în vedere prognoza meteorologică din zilele următoare, cu vânt în rafale de 10-13 m/s dinspre mare spre ţărm, mare agitată şi curenţi marini de suprafaţă care se deplasează dinspre Nord-Est spre Sud-Vest (paralel cu linia ţărmului), recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea”, au transmis Forţele Navale.
De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, au fost neutralizate 53 de mine marine în total, dintre care cinci de către Forţele Navale Române, patru de către specialiştii din Bulgaria, patru mine marine de către cei din Turcia şi 40 de mine marine de către Ucraina.