Antena Meniu Search
x

Apelul Forțelor Navale către populație: Minele marine sunt un pericol real. Sunați la 112 dacă le vedeţi

Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în apropierea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare, avertizează Forțele Navale. De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, Forțele Navale Române au neutralizat cinci mine marine. 

de Redactia Observator

la 27.01.2023, 12:09

Câte mine marine au fost distruse de Forțele Navale Române
Câte mine marine au fost distruse de Forțele Navale Române - Arhivă Observator

Forţele Navale recomandă celor care observă astfel de obiecte plutitoare să sune la 112. Avertismentul vine şi în contextul în care în următoarele zile sunt anunţate vânt puternic şi mare agitată. De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, au fost neutralizate 53 de mine marine în total, dintre care cinci de către Forţele Navale Române, patru de către specialiştii din Bulgaria, patru mine marine de către cei din Turcia şi 40 de mine marine de către Ucraina, relatează News.ro

Mina, găsită pe plaja din Sfântu Gheorghe, distrusă

Forţele Navale Române au anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că misiunea de distrugere a minei descoperite, joi, pe plaja din Sfântu Gheorghe, s-a desfăşurat fără incidente. Intervenţia pentru distrugerea minei marine a fost realizată de către o echipă mixtă de militari EOD ai Forţelor Navale, de la Constanţa şi Babadag, care sunt specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive.

Situaţia a fost analizată de către militarii EOD, care au constatat că este o mină marină tip YAM, la fel ca şi celelalte care au ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române după începerea războiului din Ucraina. Conform procedurii operaţionale pentru astfel de situaţii, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanţă, misiunea încheindu-se fără incidente. Echipele EOD care au acţionat pentru distrugerea minei au fost alcătuite din şapte militari, fiind conduse de către căpitan-comandorul Cătălin Gherghinescu, şeful Secţiei Scafandri de luptă EOD, Divizionul 175 Nave Scafandri”,se arată în comunicat.

Pe acelaşi subiect

Avertismentul făcut de Forţele Navale

Forţele Navale avertizează că orice mină marină care pluteşte în derivă pe mare sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol.  

“Orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare. Având în vedere prognoza meteorologică din zilele următoare, cu vânt în rafale de 10-13 m/s dinspre mare spre ţărm, mare agitată şi curenţi marini de suprafaţă care se deplasează dinspre Nord-Est spre Sud-Vest (paralel cu linia ţărmului), recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea”, au transmis Forţele Navale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Apelul Forțelor Navale către populație: Minele marine sunt un pericol real. Sunați la 112 dacă le vedeţi