Miniștrii de Externe din Germania şi Franţa s-au întâlnit cu noul lider al Siriei. Sunt primii diplomați UE care au vizitat recent Damascul
Miniștrii de Externe din Germania şi Franţa s-au întâlnit cu noii lideri ai Siriei. Annalena Baerbock și Jean-Noel Barrot s-au întâlnit cu membri ai guvernului de tranziție format de rebeli din Siria. Cei doi sunt primii diplomați UE care au vizitat Damascul de la înlăturarea lui Bashar al-Assad.
De Redactia Observator la 03.01.2025, 17:59Europa nu va finanţa crearea unor noi structuri islamiste în Siria, a declarat vineri, la Damasc, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, după discuţiile cu liderul sirian de facto Ahmed al-Shareh, relatează AFP.
Ahmed al-Shareh este liderul rebelilor sirieni, cunoscut sub numele de Abu Mohammed al-Golani (scris şi al-Jawlani/Jolani). Este un jihadist reinventat, născut în Arabia Saudită din părinţi sirieni, membru în grupări teroriste precum al-Qaeda din Iraq, Statul Islamic şi Frontul al-Nusra. A plecat din Siria în Irak în 2003 pentru a se alătura Al Qaeda și a lupta împotriva americanilor iar din 2015 a condus practic regiunea siriană Idlib, ca lider al grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS) pe care SUA şi Occidentul o consideră teroristă.
''Europa va sprijini, dar Europa nu va fi un sponsor al noilor structuri islamiste'', a spus Baerbock. Potrivit acesteia, ridicarea sancţiunilor europene impuse Siriei va depinde de procesul politic viitor din această ţară.
În vizita sa la Damasc, Annalena Baerbock este însoţită de omologul ei francez, Jean-Noël Barrot. Vizita are loc sub mandatul Uniunii Europene şi a prilejuit prima întâlnire la acest nivel între responsabili ai marilor puteri occidentale şi Ahmed al-Shareh, care a preluat puterea în Siria pe 8 decembrie, după căderea regimului preşedintelui Bashar.
Frnaţa a promis să sprijine Siria
''Acum câteva săptămâni, au fost create noi speranţe, speranţe pentru o Sirie suverană, o Sirie stabilă, o Sirie paşnică'', a spus Jean-Noël Barrot. Această speranţă este ''una fragilă, dar realistă, şi din acest motiv Franţa va fi alături de sirieni'', a adăugat el.
După vizita la o cunoscută închisoare situată la nord de Damasc, Sednaya, Barrot a transmis hotărârea Parisului de a ajuta la anchetarea crimelor comise acolo. Franţa a sprijinit activitatea organizaţiilor societăţii civile din Siria prin documentarea crimelor comise acolo de regimul Bashar al-Assad începând din 2011, a spus şeful diplomaţiei franceze.
La Damasc, Jean-Noel Barrot a vizitat clădirea ce a găzduit până în 2012 ambasada Franţei. Misiunea diplomatică a fost închisă în acel an. Reprezentarea diplomatică a Franţei va fi redeschisă gradual, în funcţie de situaţia politică şi a securităţii, a mai afirmat ministrul de externe francez.
Vizita lui Jean-Noël Barrot şi a Annalenei Baerbock la Damasc, ce are loc sub mandatul Uniunii Europene, a prilejuit prima întâlnire la acest nivel între responsabili ai marilor puteri occidentale şi Ahmed al-Shareh, care a preluat puterea în Siria pe 8 decembrie, după căderea regimului preşedintelui Bashar al-Assad.